Probele au avut doua laturi, una clasica, desfasurata pe Stadionul Municipal, si una specifica armei pompierilor, gazduita de poligonul de instructie al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dunarea Braila. Pe stadion s-au dat, cu barem de timp, probele de alergare viteza, pe 50 metri, de rezistenta, pe 1 km, si flexari abdomen, 45 de repetari.
Probele cu caracter special, chiar daca au fost mai putin solicitante din punct de vedere fizic, au pus serios la incercare mai ales nervii si capacitatea concurentilor de a se concentra in conditii de stres. Astfel, aspirantii la statutul de pompieri au avut de escaladat o scara culisabila, la o inaltime similara cu etajul doi al unui bloc. Aici nu a fost stabilit un timp limita, insa nu a fost permisa atingerea elementelor laterale ale scarii. Cei care s-au sprijinit, fie si numai pentru o secunda, de lonjeroane au fost eliminati din concurs, fiindca regulamentul cere ca pompierul sa isi formeze reflexul de a se baza pe priza la treapta, considerata cea mai sigura. Parcurgerea in viteza a unei birne de lemn lunga de 10 m si lata de 10 cm le-a dat de furca citorva concurenti, insa pentru cei mai multi, proba de foc a fost "deplasarea prin subsol neiluminat, cu vizorul mastii obturat". Imbracati cu echipamentul complet, respirind cu ajutorul unei butelii de oxigen purtata in spate si avind pe cap casca de protectie cu vizorul obturat cu o banda neagra, concurentii au trecut printr-un tunel lung de 30 m in care trebuiau sa depisteze si sa identifice, in maxim 3 minute, doar pe baza simtului tactil, minim doua, din patru obiecte asezate aleatoriu in interior. Proba respectiva are menirea de a releva simtul orientarii si eventualele accese de claustrofobie iar unii dintre concurenti n-au putut sa-i faca fata, nereusind sa gaseasca nici unul dintre obiectele lasate in tunel de examinatori.
Candidatii care au trecut de probele sportive intra, de luni, la examenele teoretice ce se vor desfasura pe sistemul testelor grila. Printre cei ce si-au dovedit rezistenta fizica se numara si citeva fete. Angela Banica, de exemplu, este profesoara de coregrafie la Liceul de Arta si intentioneaza sa se angajeze la ISU, ca radiotelegrafista. A trecut cu bine peste examenul sportiv pentru care ne-a spus ca s-a antrenat doar o saptamina. Cele mai dificile probe i s-au parut "viteza" si "tunelul". "Simteam ca ma sufoc!", ne-a marturisit tinara, in virsta de 25 de ani, despre experienta traita la proba respectiva.
Ieri seara, pina la inchiderea editiei, comisia de examinare inca nu reusise sa centralizeze datele si nu se stia exact numarul candidatilor admisi la examenul teoretic. Informatiile preliminare indicau faptul ca peste 150 dintre cei care si-au incercat fortele nu s-au incadrat in bareme.