Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prioritatile Brailei in 2006 - dezvoltarea infrastructurii, educatiei, agriculturii si sanatatii

Senatorul PNL Varujan Vosganian a prezentat simbata, 4 februarie, in cadrul conferintei de presa cu tema "Politica si cultura", programul de guvernare al Aliantei D. A. raportat la nevoile judetului Braila. Acesta s-a referit astfel la patru mari directii de dezvoltare cuprinse in programul national de guvernare, aplicabile judetului nostru, explicind totodata si modalitatile prin care pot fi ele duse la indeplinire: "In discutiile pe care le-am avut cu grupurile de parlamentari liberali, s-a ridicat chestiunea definirii clare a programului de guvernare in plan judetean. Iar in acest an noi ne propunem pentru fiecare judet un program care sa insemne aplicarea principiilor programului de guvernare in plan local. Astfel, pentru Braila am stabilit ca prioritatile sint infrastructura, educatia, agricultura si sanatatea". Vosganian a explicat pe scurt ce presupune mai exact programul de guvernare pentru fiecare dintre aceste obiective, tinind totusi sa atraga atentia ca este nevoie de colaborarea tuturor reprezentantilor autoritatilor administratiei, a liderilor politici si a parlamentarilor pentru a reusi ceva in acest sens: "La infrastructura vrem sa alegem la nivelul fiecarui judet cel putin un obiectiv care este important pentru judetul respectiv. Pentru Braila, cel mai important este urbanizarea zonei Braila - Galati, care ar rezolva lipsa terenurilor in oras, extinderea parcurilor industriale si a construirii de locuinte. In ceea ce priveste educatia, programul nostru prevede alocarea unei sume importante de cel putin 10 milioane de euro care sa fie folositi pentru finalizare unor obiective deja incepute, modernizarea unora existente, construirea a 2 campusuri preuniversitare. Asta inseamna mai precis construirea a doua licee cu internate pentru copii din mediul rural, deoarece acestia abandoneaza cel mai mult studiile si asa ar avea o sansa la o educatie superioara. Cel mai probabil acestea vor fi construite ori in orase mici ori in doua comune foarte mari". Tot la capitolul educatie, senatorul PNL a mai adaugat ca se doreste si construirea a doua scoli de arte si meserii, precum si dotarea, pina la sfirsitul mandatului, a tuturor scolilor din judet cu computere conectate la Internet si instrumentarul necesar laboratoarelor: "In ceea ce priveste structura rurala, Braila este un judet eligibil din multe puncte de vedere. Deja Inspectoratul Scolar Judetean a inventariat obiectivele, a stabilit care se pot finaliza pina in septembrie, situatia a fost inaintata la MEdC care a facut si un deviz estimativ. Urmeaza ca parlamentarii de Braila, impreuna cu administratia locala, sa monitorizeze modul in care banii vor veni la Braila. Obiectivul e ca toti banii care vor fi alocati sa fie si folositi. Iar daca sinteti suficient de abili, daca alte judete pierd ritmul, s-ar putea chiar suplimenta sumele".
In ceea ce priveste agricultura, Vosganian a tinut sa precizeze ca din moment ce accentul se pune acum pe fermele agricole si zootehnice, trebuie ca in cel mai scurt timp autoritatile sa identifice persoanele care doresc sa se implice in aceasta afacere, pentru a nu pierde banii destinati acestui lucru: "Pentru agricultura se aloca 6.000 de miliarde ROL pentru intreaga tara, bani din care Braila poate gestiona cel putin 80 -100 de miliarde de lei. Acesti bani trebuie directionati spre construirea de ferme agricole si zootehnice, astfel incit trebuie identificate rapid persoanele care doresc asta, trebuie chemati oameni de la Bucuresti care sa-i instruiasca. Este o sursa care poate duce la crearea de citeva sute de locuri de munca in plan local". Referitor la Sanatate, Vosganian a explicat ca in domeniul acesta, Braila nu e eligibila pentru unul dintre cele 8 mari centre spitalicesti, precizind insa ca exista un alt program pentru 20 de spitale de urgenta care trebuie sa fie modernizate in perioada imediat urmatoare si de care brailenii trebuie sa profite.

Dezvoltarea zonei Braila - Galati - o tendinta naturala a dezvoltarii economico-sociale a celor doua orase

Varujan Vosganian a mai adaugat ca dezvoltarea zonei Braila - Galati este nu numai un obiectiv al autoritatilor, ci o tendinta naturala a dezvoltarii economico-sociale a celor doua orase, astfel incit problema nu este daca se va indeplini, ci modul in care se va face: "Braila e cel mai avansat oras in ce priveste viziunea dezvoltarii acestei zone. Din cite stiu, la Braila preocuparea e mai intensa decit la Galati, dar proiectul se va realiza deoarece e impins de la spate de dezvoltarea economica si de presiunea locativa". Senatorul PNL s-a aratat de aceeasi parere si in privinta podului peste Dunare, insa a tinut sa precizeze ca singura problema in acest caz e gasirea unei surse de finantare care sa nu necesite garantia statului.
Totodata, a subliniat importanta gasirii unui numitor comun intre reprezentantii autoritatilor locale implicate, lucru uneori dificil de realizat atunci cind interesele puse in joc sint atit de mari.

Situatia din PNL Braila - in curs de limpezire

Intrebat cum se mai vede de la Bucuresti situatia din cadrul filialei locale a PNL, Vosganian a declarat ca lucrurile incep sa se limpezeasca, tinind totodata sa explice ca, in contextul in care nu raspunde de aceasta filiala nu poate comenta mai multe pe aceasta tema: "Situatia din PNL Braila e in proces de limpezire. Aici individualitati sint multe si poate ca atunci cind filiala s-a reasezat pe o anumita linie de bataie, inainte de alegerile locale, raporturile dintre liderii filialei nu au fost clarificate suficient de bine, ceea ce ulterior a dus la o anumita interferenta de autoritate. Sper sa se gaseasca solutia potrivita insa". Totusi spusele acestuia au fost puse la indoiala de consilierul municipal PNL Petrica Popa, care a afirmat in cadrul conferintei ca primarul nici macar nu a fost invitat. La aceste afirmatii, viceprimarul Lucian Tilea, organizatorul intrunirii, a explicat ca nu era necesar acest lucru deoarece nu era o intrunire care sa aiba in vedere problemele filialei PNL sau probleme grave, si ca la fel de bine invitatul putea sustine foarte bine singur conferinta, dar ca a decis sa il insoteasca doar in calitate de amfitrion. La rindul sau, si oaspetele de la Bucuresti a remarcat ca nu era nevoie nici ca senatorul PNL Sabau sau deputatul Sandu sa fie prezenti, deoarece "nu trebuie sa mergem unii dupa altii ca pinguinii pe marginea ghetii".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii