Primul la raport, Mihai Tudose | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Ce-ai făcut în ultimii 4 ani, stimate parlamentar?

Primul la raport, Mihai Tudose

Cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei” a lansat o provocare adresată parlamentarilor care-şi mai doresc un mandat. Mai exact, i-am invitat pe senatorul Ion Rotaru(PSD) şi pe deputaţii Mihai Tudose (PSD), Vasile Varga (PNL) şi Marioara Nistor (PMP)  să se laude în faţa brăilenilor cu ce consideră ei mai interesant din activitatea desfăşurată în ultimii 4 ani. Primul care a răspuns invitaţiei este Mihai Tudose, care a avut cel mai “plin” mandat deoarece vreme de un an a ocupat şi funcţia de ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului în Guvernul Ponta.

 

Mihai Tudose şi-a structurat raportul în două mari capitole: activitatea de deputat – Preşedinte al Comisiei de politică economică, reformă şi privatizare (3 ani ) şi cea de Ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului (1 an) .

 

Tudose, 7 legi

În calitate de deputat / preşedinte de comisie, deputatul Mihai Tudose  se laudă cu faptul că a iniţiat 23 de propuneri legislative, din care 7 au devenit legi :

1. Proiect de Lege pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii - A DEVENIT LEGEA NR. 154/2014.

2. Propunere legislativă pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă “Constantin Brâncuşi” - A DEVENIT LEGEA NR. 199/2015.

3. Propunere legislativă pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor - cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - A DEVENIT LEGEA NR. 134/2014.

4. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 - Codul Silvic  - A DEVENIT LEGEA NR. 133/2015.

5. Proiect de Lege privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale - A DEVENIT LEGEA NR. 141/2015.

6. Propunere legislativă pentru completarea Legii audiovizualului nr.504/2002  - A DEVENIT LEGEA NR. 103/2014.

7. Proiect de Lege privind modificarea Legii nr.83/2015 pentru completarea Legii nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România - A DEVENIT LEGEA NR. 71/2016.

„În calitate de Preşedinte de Comisie am condus lucrările a 231 de şedinţe, lucrări care s-au concretizat  în 239 de avize date pe proiecte legislative precum şi 77 de proiecte legislative avizate pe fond”, declară Tudose, care este şi membru al delegatiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Spaţiul alocat de Mihai Tudose activităţii sale ca ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului este mult mai generos, deşi a ocupat această funcţie doar un an (2015).

 

Domeniul comerţ: 220de produse noi pe piaţa internaţională

“În anul 2015, exporturile FOB au crescut cu 4,1% faţă de 2014, însumând 54597,1 milioane de euro, iar importurile CIF au crescut cu 7,6%, valoarea totală fiind de 62965,5 milioane de euro. Faţă de luna noiembrie 2015, exporturile din luna decembrie 2015 au scăzut cu 17% iar importurile cu 7,5 procente. În luna decembrie 2015 exporturile FOB au fost de 3942,2 milioane euro, importurile CIF au fost de 5117,1 milioane euro, rezultând un deficit de 1174,9 milioane euro”, începe Tudose o analiză comparativă a perioadei în care a fost ministru. Sursa citată continuă: “Valoarea totală a comerţului internaţional al României în 2015 a atins valoarea de 117,56 miliarde de euro, cu aproximativ. 7 miliarde de euro mai mare faţă de anul 2014”.

          Fostul ministru susţine că s-a implicat în îmbunătăţirea în continuare a structurii exportului românesc prin:

  • creşterea competitivităţii în comerţul internaţional;
  • creşterea ponderii produselor cu valoare adăugată mare, bazatepe inovare, creativitate, calitate şi excelenţă; astfel au fost introduse pe pieţele internaţionale un număr de peste 220 produse noi.

 

În acelaşi context, Tudose susţine că în mandatul său companiile româneşti au fost sprijinite în efortul lor de dezvoltarea a afacerilor şi extinderea pieţelor de desfacere prin Programul de Promovare a Exporturilor, în cadrul căruia a fost aprobată participarea la 90 de târguri internaţionale şi 75 misiuni economice ca urmare a solicitărilor structurilor asociative. În continuare, Mihai Tudose reliefează pe domenii de interes ce s-a realizat în minister în perioada când a fost ministru:

 

Domeniul resurse minerale neenergetice  şi dezvoltarea durabilă a zonelor industriale

Activităţile principale în domeniu au vizat:

  • Accesarea de fonduri europene pentru proiectele retrospective din Programul Operaţional Structural Mediu 2007-2013. În total s-au accesat prin două aplicaţii 152.182.798 lei.-
  • Proiectul „Studiul de Fezabilitate pentru interconectarea sincronă a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei la Reţeaua Europeană de Transport a Energiei Electrice ENTSO-E”. Valoarea totală a finanţării acestuia este de 7.067.376,80 Euro.
  • Proiectul propus pentru Programul Operaţional Comun „România-Ucraina 2014-2020”
  • Schema de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
  • Urmare a consultărilor cu Banca Mondială au fost agreate etapele în vederea elaborarii politicii minerale a României.
  • Strategia minieră 2015-2030 aflată pe site-ul MECT a fost pusă în dezbatere publică.

 

Domeniul Politici industriale

Acţiunile principale au vizat:

  • Coordonarea activităţilor Ariei prioritare 8 din cadrul Strategiei Europene a Dunării „Competitivitatea intreprinderilor şi clustere de excelenţ㔓.
  • Implementare de proiecte finanţate din Fonduri Europene Nerambursabile (FEN postaderare):
  • Proiect SEENECO, Proiect ClusterPoliSEE, Proiect CLUSTERIX

Alte proiecte ale MECT, aflate în derulare, finanţate prin fonduri europene acceptate la finanţare în anul 2015 :

  • Atlasul Economic al României (monitorizează investiţiile publice), Documentul de Politică Industrială a României

 

Domeniul Ajutor de stat pentru industrie

  • A fost transpusă parte din legislaţia europeană din sfera de competenţă a Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, conform termenelor de implementare.
  • PROIECTELE DE INTERES COMUN (PCI) în domeniul infrastructurii energetice transnaţionale finanţate prin programul Mecanismul pentru Interconectarea Europei 2014 -2020
    • Proiectul: Mid Continental East Corridor face parte din coridorul prioritar privind energia electrică: “Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (NSI East Electricity). (Conectare România – Serbia, România - Bulgaria, România – Ungaria)
  • Proiectul: Black Sea Corridor

În domeniul energiei electrice S.N.T.G.N. Transgaz S.A. a propus pentru includerea în cea de a doua listă de PCI următoarele proiecte:

  • CONDUCTA DE GAZE DIN BULGARIA ÎN AUSTRIA, VIA ROMÂNIA şI UNGARIA - PCI 7.1.5(DEZVOLTAREA PE TERITORIUL ROMÂNIEI A SISTEMULUI DE TRANSPORT GAZE NATURALE PE CULOARUL BULGARIA–ROMÂNIA–UNGARIA–AUSTRIA-abreviat BRUA)
  • DEZVOLTAREA PE TERITORIUL ROMÂNIEI A CORIDORULUI SUDIC PENTRU PRELUAREA GAZELOR DIN MAREA NEAGRĂ (CONDUCTA MAREA NEAGRĂ – PODIŞOR)
  • CORIDORUL CENTRAL (ISACCEA – COROI – HAŢEG – HORIA)

 

Domeniul industria de apărare

  • MECT a dispus elaborarea de programe de reorganizare a industriei de apărare în scopul revitalizării operatorilor economici şi neînregistrării de noi arierate.
  • Elaborarea proiectului de Lege privind industria naţională de apărare
  • Adoptarea OUG nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiţii la operatorii economici din industria de apărare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
  • S-a creat cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare pentru personalul disponibilizat prin concedieri colective la un număr de 10 operatori economici din industria de apărare. În cadrul acestor societăţi îşi desfăşoară activitatea  7.583  de persoane. 

 

Domeniul turism – TVA 9%

Proiectele cu impact deosebit:

  • A fost implementat TVA 9% pentru industria turismului la serviciile de alimentaţie publică;
  • Au fost emise reglementări în materia voucherelor de vacanţă – legea şi normele de aplicare.
  • Proiectul Legea Turismului – a fost în dezbatere cu asociaţiile/federaţiile patronale din turism;
  • Proiectul privind Impozitul specific – adoptat în Parlament în anul 2016, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

 

Administrarea  participaţiilor statului , creştere uriaşă a dividendelor

  • Dividendele încasate în anul 2015 de la societăţile aflate în portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi virate integral la bugetul de stat au fost în sumă de 300.807 mii lei, înregistrând o creştere de 779,6% faţă de dividendele încasate şi virate la bugetul statului în anul 2014 (38.585 mii lei).

 

OLTCHIM SA

Mihai Tudose îşi trece la capitolul realizări şi Oltchim SA. , care deşi se află în procedura de reorganizare judiciară, în anul 2015 a obţinut profit.« Veniturile, la sfârşitul anului 2015, erau de 3.137,284 milioane lei (faţă de 639,970 milioane lei în 2014); cheltuielile au scăzut de la 1.099,290 milioane lei (2014) la 807,502 milioane lei (2015); profitul net a fost de 2.294,129 milioane lei, faţă de pierderea realizată în 2014 de  minus 459,320 milioane lei”, declară fostul ministru al Economiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro