Primul Club pentru copiii cu dizabilitati de la sate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primul Club pentru copiii cu dizabilitati de la sate

In cadrul Programului Concertat pentru Initiativa Locala in Europa de Est, componenta "Proiecte inovatoare pentru tineri si copii", Organizatia pentru copii si adulti cu nevoi speciale "Trebuie!" filiala Braila, a realizat proiectul "Zimbim in week-end". Initiativa a avut ca obiectiv infiintarea unui club deschis si copiilor cu dizabilitati de la sate. Proiectul are un buget de 10.000 de euro, din care 50% finantare prin programul "Procopil" si 50% finantare proprie. Acest club a fost deschis in week-end.
"Una dintre problemele comunitatilor romanesti este si situatia
persoanelor cu dizabilitati psihice, atit cele din mediul urban, cit
mai ales cele din mediul rural. Cu toate ca, in ultimul timp, situatia persoanelor cu dizabilitati psihice a cunoscut o usoara ameliorare, exista inca o persistenta stare de invizibilitate sociala a acestora, precum si o perceptie eronata a nevoilor si posibilitatilor acestor persoane. Aceasta stare de fapt este datorata in principal existentei prejudecatilor membrilor societatii, prejudecati ce au la baza lipsa unor informatii si cunostinte reale cu privire la problematica complexa a persoanei cu dizabilitati psihice. Conform datelor obtinute in urma recensamintului realizat de Institutul National de Statistica in colaborare cu Directia Regionala de Statistica Braila, la 31 decembrie 2004, mediul rural avea o populatie de aproximativ 130.000 de locuitori, adica 35% din populatia judetului, iar dintre acestia aproximativ 5% sint persoane cu dizabilitati. In timp, primariile au devenit din ce in ce mai constiente de necesitatea de a schimba politicile in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati, insa nu au infrastructura necesara, au acces limitat la serviciile de integrare datorita distantelor mari de parcurs si nu au bani. Ca urmare, Organizatia "Trebuie!" isi propune sa creeze un model de serviciu de integrare, de atenuare a gradului de marginalizare si izolare sociala a copiilor cu dizabilitati din mediul rural", a explicat presedintele Organizatiei "Trebuie!", filiala Braila, Teodora Ilie. Integrarea copiilor si adultilor cu dizabilitati se realizeaza prin activitatile organizate la Club: aniversari cu ocazia zilelor de nastere, serbari, realizarea de expozitii, desene, colaje, fotografii, felicitari, articole decorative. Grupul tinta al proiectului este format din 30 de copii cu dizabilitati psihice medii si severe, neinstitutionalizati, 15 dintre ei provenind din mediul rural si 15 din orasul Braila, toti aflindu-se in grija familiilor lor. Copiii cu dizabilitati din cadrul localitatilor rurale au fost selectati in functie de gradul de handicap, I sau II, situatia sociala a familiei si veniturile acesteia - nu permit plata unor servicii in sistem privat. Activitatile se vor derula din doua in doua saptamini, la Centrul de Abilitare pentru Trai Independent al Organizatiei "Trebuie!", unde copiii din oras si cei din mediul rural vor desfasura diferite activitati.
Partenerii organizatiei "Trebuie!" in acest proiect, sint Inspectoratul
Scolar Judetean (ISJ) Braila si Asociatia "Louis Pasteur". ISJ va pune la dispozitia echipei de proiect, in mod gratuit, o sala pentru desfasurarea seminarului "Dezvoltarea capacitatii de comunicare prin activitati de club" si o alta pentru spectacolul ce va fi organizat cu ocazia zilei de 1 Iunie si a Petrecerii Carnaval. Asociatia "Louis Pasteur" va participa pe parcursul derularii proiectului cu patru voluntari la activitatile tip "Club".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro