Primul caz Covid-19 în instituțiile școlare brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primul caz Covid-19 în instituțiile școlare brăilene

* un preșcolar de la grădinița nr. 37 din municipiu a fost testat pozitiv * la Liceul cu Program Sportiv, componentele echipei de handbal feminin, junioare I, se află în izolare la domiciliu, după ce la antrenamentele a participat și o fostă colegă de a lor, depistată ulterior cu noul coronavirus * prof. Viorel Botea, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, ne-a declarat s-au dispus imediat măsurile prevăzute în astfel de situații pentru limitarea răspândirii virusului

 

 

Prima săptămână de școală a adus și primul caz Covid-19 în școlile brăilene. Este vorba despre Grădinița nr. 37, acolo unde un preșcolar a fost confirmat cu noul coronavirus. Așa cum ne-a declarat prof. Viorel Botea, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, s-au luat imediat măsurile prevăzute în astfel de situații pentru limitarea răspândirii virusului. Concret, Direcția de Sănătate Publică Brăila și Inspectoratul au dispus plasarea în carantină a tuturor colegilor de clasă ai preșcolarului infectat și au cerut o dezinfecție general.

 

”Monitorizăm atent activitatea școlilor și respectăm toate indicațiile din ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. În fiecare zi, la ora 10.00, raportăm la minister situația cazurilor Covid-19 din unitățile de învățământ. Avem cele trei scenarii după care se desfășoară orele și suntem pregătiți să trecem în online, dacă situația epidemiologică va impune acest lucru”, ne-a declarat prof. Viorel Botea.

 

Reamintim că în situația în care un elev dintr-o clasă este depistat cu noul coronavirus, toată clasa va trece în scenariul roșu, adică școală online, pentru două săptămâni. La trei cazuri Covid-19 într-o școală, toți elevii unității vor sta în izolare 14 zile și vor face lecțiile online.

 

Fostă elevă de la LPS, confirmată cu noul coronavirus

 

Pe lângă cazul Covid-19 de la grădinița nr. 37 din municipiu, mai există un caz confirmat într-un liceu din Brăila, fiind vorba despre Liceul cu Program Sportiv (LPS),

însă în rândul unei absolvente. În prezent, componentele echipei de handbal feminin, junioare I, de la LPS, se află în izolare la domiciliu, după ce, în perioada 7-12 septembrie, la antrenamentele efectuate de antrenorul Cristian Preda, a participat și o fostă colegă de a lor care a terminat liceul în această vară, ea fiind fostă jucătoare la LPS Brăila dar o perioadă și componentă a echipei de Divizia A de la HC Dunărea. Fosta elevă a fost confirmată pozitiv la Covid-19, iar în urma anchetei epidemiologice, DSP Brăila a decis ca toți contacții să stea în izolare la domiciliu. Asta în condițiile în care niciuna dintre handbalistele care s-au întrenat alături de fosta lor colegă nu au prezentat simptome de Covid-19.

 

Totul a plecat de la mai multe sesizări pe care cititorii noștri le-au semnalat zilele trecute. Persoanele care au sunat la redacție voiau să știe mai exact dacă la LPS Brăila există un focar de Covid-19, iar din acesta fac parte și alți sportivi, nu numai handbalistele junioare I.

 

Pentru a afla mai multe detalii privind existența unui posibil focar cu noul coronavirus am luat legătura atât cu conducerea liceului cât și cu cea a clubului HC Dunărea, club la care activează mai multe junioare I de la LPS Brăila, pentru că au dublă legitimare, în cadrul echipei de Divizia A. Directorul LPS Brăila, Alin Oprea, a confirmat faptul că toată echipa de handbal junioare I antrenată de profesorul Cristian Preda se află în izolare, mai precis 9 jucătoare, dar că în acest moment niciuna dintre handbaliste nu are simptome specifice Covid-19.

 

“Nimeni de la LPS Brăila nu este confirmat pozitiv la Covid-19, în acest moment (n.r. vineri, 18 septembrie). O fostă elevă a liceului nostru a participat în septembrie la două antrenamente alături de fostele colege. Antrenamentele au fost conduse de profesorul Cristian Preda și s-au desfășurat afară. Vinerea trecută am aflat și eu această veste, iar din acel moment toți contacții au rămas izolați la domiciuliu. După ce fosta noastră elevă a fost confirmată pozitiv la noul coronavirus unitatea noastră de învățământ a înștiințat în scris la Direcția de Sănătate Publică, lista cu contacții. în prima săptămână de școală niciuna dintre aceste handbaliste nu a venit la școală, toate sunt în izolare. După 8 zile am discutat cu cei de la DSP și niciuna dintre jucătoare nu prezenta simptome. Și niciun alt elev de la LPS Brăila nu are probleme de acest fel până la acest moment”, ne-a declarat Alin Oprea.

 

Pentru că handbalista confirmată pozitiv la Covid-19 a avut dublă legitimare cu HC Dunărea am cerut un punct de vedere și clubului menționat.

 

“Au circulat niște zvonuri dar nu avem nicio confirmare din partea DSP că o handbalistă de la echipa de Divizia A ar fi confirmată pozitiv cu noul coronavirus. Un lucru este cert, echipa de Divizia A nu și-a reluat activitatea. Antrenamentele au fost sistate în momentul în care a fost declarată starea de urgență și imediat am anunțat că pregătirile vor fi reluate odată cu începerea noului an școlar. Mă refer atât la componentele echipei de Divizia A cât și la cele ale formațiilor de junioare IV, junioare III și minihandbal. Noi la club nu am primit până acum nicio înștiințare în acest sens din partea DSP Brăila și nu aveam de ce pentru că legal jucătoarele menționate, de la echipele clubului HC Dunărea, nu aveau voie să se antreneze. Deocamdată nu este clar nici când și în ce format va începe Liga Florilor”, ne-a declarat profesorul Marian Neta, vicepreședintele clubului HC Dunărea.

Și în acest caz ISJ Brăila și DSP Brăila au impus măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu Covid-19.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro