• sute de pubele şi containere pentru colectare selectivă au fost distribuite, ieri, gratuit, pe sectorul operatorului “Brai-cata” • locatarii blocurilor unde au ajuns acestea trebuie să facă doar un minim efort pentru a depune separat gunoiul menajer de deşeurile reciclabile • dacă se va întâmpla aşa, toată lumea ar avea de câştigat, facturile de salubritate fiind mai mici în final • deocamdată, însă, primii paşi spre civilizaţie se fac greu: lumea nu prea înţelege să pună PET-urile separat de cojile de cartofi, iar unele asociaţii de proprietari au refuzat din start să accepte amplasarea unor pubele direct pe casa scării • oficialii brăileni sunt, totuşi, optimişti, sperând că lucrurile vor funcţiona până la urmă
Firma de salubritate “Brai-cata” SRL Brăila a demarat, ieri, campania de colectare selectivă a deşeurilor, pe o parte din sectorul său de activitate de pe raza municipiului Brăila. Astfel, a început distribuirea către asociaţiile de proprietari dar şi către câteva gospodării individuale a pubelelor şi containerelor destinate depozitării deşeurilor uscate, adică a ambalajelor de plastic, de hârtie, sticlă sau metal. Deocamdată, “Brai-cata” dispune de 50 de containere metalice, cu capacitatea de 1,1 metri cubi şi 400 de pubele de plastic, de 240 litri capacitate.
Containerele metalice vor fi împărţite asociaţiilor de proprietari care nu dispun de ghenă de gunoi în interiorul blocului. Astfel, în apropierea blocurilor care nu au ghenă, a mai apărut, ieri, un container de 1,1 mc, aşezat lângă cele care existau deja. Noul container are lipit un afiş prin care locatarii sunt atenţionaţi că trebuie să arunce în el doar deşeuri din fracţia uscată, deci sticle, PET-uri, doze metalice, hârtie sau carton. Şi pe vechile containere au fost lipite afişe, din care reiese că în ele pot fi puse deşeuri din fracţia umedă, adică deşeurile menajere - resturi de mâncare, coji de legume, coji de ouă etc.
În blocurile unde există ghenă de gunoi vor fi puse, în fiecare casă a scării, câte o pubelă de 240 l, destinată fracţiei uscate. Acestea sunt poziţionate la parter, într-un loc cât mai vizibil, de obicei lângă uşa liftului. Locatarii sunt îndemnaţi astfel ca, după ce aruncă gunoiul menajer la ghenă, să coboare cu deşeurile reciclabile până la pubela de la parter. Şi în cartierele de case de pe sectorul “Brai-cata” ar urma să fie distribuită câte o pubelă pentru fracţia uscată, la fiecare gospodărie în parte.
Ideea este că brăilenii cărora li se pun la dispoziţie aceste recipiente să pună separat deşeurile reciclabile, astfel încât operatorul de salubritate să le poată sorta pe categorii - plastic, sticlă, hârtie, metal - pentru ca ulterior să le dea mai departe, contracost, către firmele specializate în reciclare. După cum v-am mai informat, “Brai-cata” îşi instalează în prezent, într-o hală situată pe platforma industrială a fostului combinat chimic de la Chiscani, o staţie de sortare cu capacitatea de 30.000 tone anual. Pentru operarea acesteia se vor creea 45 de noi locuri de muncă.
Un început ezitant
Dacă totul va funcţiona aşa cum ar trebui, în sensul că brăilenii îşi vor depozita separat deşeurile menajere de cele reciclabile, iar “Brai-cata” va prelua plasticul, sticla, hârtia şi metalul, apoi le va sorta şi le va valorifica, toată lumea ar avea de câştigat. Operatorul de salubritate va avea un profit de pe urma acestei activităţi, iar cetăţenii vor plăti în final mai puţin la factura de gunoi.
Din păcate, colectarea selectivă de pe sectorul “Brai-cata” nu a început sub auspicii foarte bune. În primul rând, firma nu are capacitatea necesară pentru a oferi pubele şi containere asociaţiilor de locatari şi gospodăriilor de pe întreg sectorul pe care activează în prezent. Mai exact, astfel de recipiente se împart în prezent doar în perimetrul delimitat de Calea Călăraşilor - bulevardul Dorobanţilor - Str. 1 Decembrie 1918 - bulevardul Cuza. Cartierele Viziru şi Radu Negru, dar şi porţiunea din centrul istoric deservită de “Brai-cata” nu vor beneficia deocamdată de pubele gratuite. “Achiziţia acestor pubele şi containere reprezintă un efort financiar foarte mare. Momentan, avem posibilitatea de a oferi asociaţiilor de proprietari 50 de containere de 1,1 metri cubi şi 150 de pubele de 240 litri, pentru blocurile unde există ghene. Pentru case, avem deocamdată doar 250 de pubele, în condiţiile în care ne-ar trebui în total cam 1.400 pentru a acoperi numai perimetrul acesta delimitat de Calea Călăraşilor şi bulevardul Dorobanţilor. Vom face această investiţie etapizat, urmând ca, în timp, să acoperim integral sectorul nostru. Depinde, însă, şi de felul cum vor reacţiona cetăţenii la acţiunea de colectare selectivă. Dacă deşeurile vor fi aruncate la fel ca şi până acum, amestecată fracţia uscată cu cea umedă, atunci încercările noastre vor fi sortite eşecului, aşa cum s-a întâmplat şi cu acele clopote de plastic de culoare verde, galbenă şi albastră, pe care a trebuit să le retragem fiindcă nu erau folosite corespunzător şi, în plus, erau constant vandalizate”, ne-a declarat George Voiculeţ, directorul “Brai-cata”.
Din păcate, încă de ieri, din prima zi când au fost amplasate în teren containerele şi pubelele destinate colectării selective, unii brăileni au ignorat complet afişele cu instrucţiuni lipite pe acestea, aruncând aiurea deşeurile de plastic în containerele destinate deşeurilor menajere sau invers, resturi de mâncare în pubelele rezervate fracţiei uscate. În plus, unele asociaţii de proprietari au refuzat din start să permită amplasarea pubelelor de 240 l pe casa scărilor. “Ni s-a spus că nu vor aşa ceva la ei în bloc, fiindcă oricum lumea n-o să înţeleagă să pună doar deşeuri reciclabile acolo şi chiar dacă or să pună sticle de plastic sau borcane în care au ţinut murături n-or să le spele înainte şi o să se umple scara de miros. Cam asta este logica administratorilor de bloc care nu ne-au lăsat să aducem pubelele pe casa scării. Am păţit-o în câteva blocuri de pe Str. Unirii”, ne-au declarat reprezentanţii “Brai-cata” care distribuiau, ieri, pubele în teren.
O altă problemă va fi cu containerele metalice amplasate pe domeniul public. Conducerea “Brai-cata” este convinsă că din acestea vor fi sustrase toate deşeurile ce pot fi valorificate, în special PET-urile. “Ne confruntăm foarte des cu această problemă. Practic, este vorba despre un furt pe care nu îl sancţionează nimeni. Pentru combaterea acestui fenomen ar trebui să se procedeze ca la Galaţi, unde operatorii care surprind astfel de persoane în timp ce sustrag PET-uri din tomberoane sesizează Poliţia Locală, care procedează la confiscarea imediată a PET-urilor adunate de respectivii oameni ai străzii. Nu le dă amenzi, că oricum nu au din ce să plătească, în schimb le confiscă marfa, iar dacă le-o confiscă odată, le-o confiscă de două ori, până la urmă îi determină să se lipsească să mai fure din tomberoane. La Brăila nu s-a luat niciodată această măsură, deşi noi am sesizat în repetate rânduri furturile de deşeuri reciclabile, respectiv PET-uri”, ne-a spus directorul Voiculeţ.
Problema generată de oamenii străzii care sustrag ambalaje din plastic din tomberoane a fost ridicată şi de un alt operator de salubritate brăilean. Este vorba despre firma RER, a cărei conducere vede o altă modalitate de rezolvare a situaţiei: amenajarea de puncte de colectare închise, la care să nu aibă acces decât membrii asociaţiilor de proprietari arondate. De altfel, primarul Marian Dragomir ne-a declarat că are în vedere amenajarea a circa 40 de puncte de colectare pe raza municipiului. Întrebat în ce zone vor fi făcute acestea, primarul a zis că acolo unde operatorii de salubritate vor începe să aducă recipiente pentru colectarea selectivă. Ieri, edilul-şef a reconfirmat această intenţie, spunând că, din moment ce au început primii să distribuie recipiente destinate colectării selective, cei de la “Brai-cata” vor avea prioritate la construirea de puncte de colectare pe sectorul lor. “După ce se va aproba bugetul în Consiliul Local Municipal, vor demara licitaţiile pentru construirea acestor puncte de colectare. Având în vedere că este vorba despre lucrări destul de complexe, cu fundaţie şi platformă betonată, cel mai probabil primele vor fi gata spre sfârşitul verii”, a precizat primarul Dragomir. Acesta era cât se poate de optimist în legătură cu operaţiunea derulată, ieri, de “Brai-cata”. “Am mers pe teren să văd cum reacţionează lumea şi, pe unde am trecut eu, chiar se respectau indicaţiile referitor la depozitarea separată a fracţiei umede de cea uscată. Aş putea spune că funcţionează colectarea selectivă”, ne-a declarat, luni, în jurul orei 16.30, edilul-şef.