Primele măsuri pentru combaterea ambroziei, buruiana care îi disperă pe brăilenii alergici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primele măsuri pentru combaterea ambroziei, buruiana care îi disperă pe brăilenii alergici

• deşi ar fi trebuit să se acţioneze încă din primăvară, abia acum, la începutul toamnei, se iau primele măsuri • lucrurile au fost puse în mişcare de Garda de Mediu, care a acţionat în baza unor sesizări primite de la cetăţeni

 

Pentru brăilenii alergici la ambrozie, această perioadă a anului poate fi un adevărat calvar. Asta deoarece polenul acestei buruieni exacerbează simptomele bolii, asemănătoare cu ale unei răceli puternice. Potrivit medicului alergolog Alina Urse, la nivelul municipiului Brăila numărul persoanelor alergice este de ordinul miilor, devenind tot mai mare de la un an la altul. Ambrozia reprezintă o problemă reală, iar de anul trecut a intrat în vigoare o lege care obligă autorităţile să ia măsuri pentru combarea ei. Totodată şi persoanele fizice care deţin terenuri agricole sau virane sunt obligate să combată prin orice mijloace această buruiană. În conformitate cu respectivul act normativ - Legea nr. 62 din 2018 - Prefectura, Direcţia Agricolă, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică sunt instituţiile desemnate să se ocupe de aplicarea lui. Începând cu primăvara anului 2019, toate Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) de pe raza judeţului ar fi trebuit să întocmească un inventar al terenurilor invadate de ambrozie. În baza acestui inventar, Prefectura trebuia să emită un ordin pentru constituirea unor comisii la nivel local - formate din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Direcţie Agricole şi Direcţiei de Sănătate Publică - care să meargă la faţa locului şi să îi someze pe proprietarii terenurilor să combată ambrozia. Cine nu se conformează, în termenul stabilit de comisie, primeşte amendă!

De la teorie la practică este, însă, cale lungă la Brăila. Reamintim că directorul Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş, ne-a declarat că, în primăvara acestui an, Direcţia Agricolă a trimis notificări către toate Primăriile din judeţ, prin care le înştiinţa că trebuie să întocmească un inventar al terenurilor cu ambrozie. Primăriile, însă, au răspuns cu o indiferenţă totală, astfel că, până la finele lunii august, niciuna nu a trimis vreun inventar către Direcţia Agricolă.

În municipiul Brăila, lucrurile au început, totuşi, să se mişte, după ce câţiva cetăţeni chinuiţi de alergii au făcut sesizări scrise către Garda de Mediu. Mai exact, până la această dată s-au primit trei sesizări, cărora li s-a dat curs săptămâna trecută. Astfel, comisarii de mediu s-au deplasat pe teren, în locurile indicate de petenţi, constatând că reclamaţiile acestora se confirmă, în sensul că spaţiile în cauză sunt într-adevăr invadate de ambrozie. Alături de comisarii de mediu, în comisiile care au făcut verificări s-au aflat şi reprezentanţi ai Primăriei şi Direcţiei Agricole.

Au fost găsite terenuri invadate de ambrozie în partea de nord a municipiului, mai exact în zona trecerii peste calea ferată de la FNC, înspre cartierul Vidin. De altfel, în zona respectivă se găseşte ambrozie pe un perimetru destul de vast, delimitat de calea ferată, Şos. Baldovineşti şi Şoseaua de Centură. S-a mai găsit ambrozie de-a lungul Şoselei de Centură, de la benzinăria Luk Oil până spre Şos. Râmnicu Sărat. Plin de ambrozie este şi de-a lungul Şos. Râmnicu Sărat, de la Liceul Agricol până la Târgul Obor şi pe un teren din spatele blocului social de lângă Târgul Obor. De asemenea, comisia deplasată pe teren a mai constatat că se confirmă şi o sesizare care menţiona un teren îngrădit, existent între blocurile 2B şi A1 de pe bulevardul Dorobanţilor, între Str. Gral. Eremia Grigorescu şi Str. Apollo.

“Faţă de cele constatate, s-au stabilit în sarcina Primăriei Brăila următoarele măsuri: 1. Să îndepărteze buruiana ambrozie de pe domeniul public şi să ne informeze cu privire la finalizarea acestei măsuri. 2. Identificarea deţinătorilor de terenuri vizate de sesizări, pe care se află ambrozie, şi somarea acestora în vederea distrugerii buruienii. Termenul limită pentru îndeplinirea celor două măsuri este data de 18 septembrie. O a treia măsură pe care trebuie să o îndeplinească Primăria Brăila este ca până pe 15 octombrie să facă un centralizator cu toate terenurile unde se află buruiana ambrozie şi să îi someze pe proprietarii acestora pentru luarea măsurilor legale de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii în focare”, ne-a informat Valentin Costea, reprezentantul Gărzii de Mediu Brăila.

Până la ora actuală, Primăria, prin intermediul Serviciului Seroplant, a luat măsuri pentru îndepărtarea ambroziei de pe terenurile situate de-a lungul Şos. Râmnicu Sărat, acestea fiind singurele care aparţin domeniului public, dintre cele vizate controalele de săptămâna trecută. Potrivit directorului Seroplant, Ligia Drăgan, celelalte terenuri, respectiv cele din zona trecerii peste calea ferată din partea de nord a municipiului, cele situate de-a lungul Şoselei de Centură sau cel situat între două blocuri de pe Bdul. Dorobanţilor aparţin unor proprietari privaţi care urmează să fie identificaţi şi somaţi să ia măsurile legale. O comisie formată din reprezentanţi ai Seroplant, ai Direcţiei de Patrimoniu şi Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, precum şi ai Poliţiei Locale, a început verificările pe teren începând de marţi, 10 septembrie. Vor fi identificate atât terenurile de pe domeniul public invadate de ambrozie cât şi cele care aparţin unor persoane fizice sau juridice. Ulterior, pe domeniul public vor interveni echipele Seroplant pentru combaterea abroziei, iar proprietarii care au astfel de terenuri vor trebui să combată buruiana prin mijloace proprii. Primăria promite, totuşi, să ofere un ajutor, acolo unde intervenţiile ar putea fi foarte dificile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro