Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarului i se pun in circa 70 de miliarde de lei

Inconstienta, rea-vointa, incompetenta sau indiferenta - asa caracterizeaza democratii braileni atitudinea primarului liberal al municipiului, Constantin Cibu, fata de programul de reabilitare a retelei de termoficare. Democratii l-au acuzat ieri, intr-o conferinta de presa, pe edilul-sef ca este vinovat pentru inevitabila pierdere a sumei de 70 de miliarde de lei vechi, alocate de la bugetul de stat
pentru aceasta reabilitare, suma urmind a fi returnata, la finele anului, pentru ca nu s-a cheltuit nici un leu din ea.
Dincolo de irosirea acestor fonduri care erau destinate rezolvarii unei probleme de interes maxim pentru populatie, conducerea PD Braila il acuza pe primar ca se face vinovat, implicit, de periclitarea sanselor de a obtine fonduri pentru programul de incalzire 2006-2007. Nu de alta, dar cum sa ceri bani pentru continuarea reabilitarii sistemului de termoficare in anul 2007, cind ai avut 70 de miliarde lei in 2006, si n-ai fost capabil sa cheltuiesti nici macar un leu din acestia?!
Consilierul Mario Da'Ross - membru in Consiliul de Administratie al CET - a dezvaluit ieri faptul ca recent, Consiliul Local Municipal a primit o adresa de la Ministerul Administratiei si Internelor prin care i se cere ca, pina pe 15 noiembrie, sa comunice modul si nivelul de cheltuire a sumelor alocate bugetului local pentru reabilitarea sistemului de termoficare.

"Raportarea va fi “zero cheltuieli”"

"Nota va cuprinde cuantumul sumei cheltuite si, daca este cazul, cuantumul sumei necheltuite, care va fi returnata la bugetul de stat. De asemenea, in vederea pregatirii alocarilor pe anul 2007, va rugam sa ne trimiteti si temele proiectelor pe anul 2007, precum si cuantumul sumelor corespunzator a fi alocate pentru acestea. Mentionam ca lipsa raspunsului la aceasta scrisoare va fi considerata ca renuntare la alocarile aferente anului 2007" - se arata in adresa primita de CLM.
In opinia lui Da'Ross, atit timp cit, deocamdata, nu se stie exact cine a cistigat licitatia pentru implementarea programului investitional finantat de la Guvern - existind o contestatie la care trebuie sa se raspunda pina la finele saptaminii viitoare -, este evident ca, pina pe15 noiembrie, termenul dat de minister, Primaria nu se poate lauda ca a cheltuit macar vreun leu din cele 70 de miliarde. Pe de alta parte, primarul nu are nici macar varianta sa trimita raspunsul citeva zile mai tirziu, dupa rezolvarea contestatiei, dat fiind ca precizarea ministerului este clara: lipsa unui raspuns, in termenul anuntat inseamna renuntarea la orice pretentii de finantare pe anul 2007, in acest domeniu.
"Cu parere de rau, putem spune ca cele 70 de miliarde destinate reabilitarii sistemului de incalzire s-au dus pe apa Simbetei. Acest lucru afecteaza si accesarea programului “Incalzire 2006-2007”, care prevede ca trebuie sa aducem sistemul de conducte la o stare in care pierderile sa fie de 15%, or, la noi, la Braila, acestea sint la nivelul de 33%, dupa cum declara directorul Nicu Bajan. Daca nu se face reabilitarea traseelor, putem spune ca nu vom putea accesa nimic din programul de incalzire 2006-2007. Aceasta aminare s-a datorat atit faptului ca Primaria a intirziat sa organizeze licitatia pentru atribuirea acestei lucrari unui operator, cit si faptului ca, dupa ce s-a tinut, intr-un tirziu, licitatia, firma General Fluid a facut o contestatie la licitatie, iar din cunostintele noastre, raspunsul va fi dat abia saptamina viitoare. Asta inseamna ca vom depasi termenul de 15 noiembrie, iar raportarea va fi “zero cheltuieli”. Chiar daca in urma contestatiei, firma cistigatoare va ramine cea din Botosani, intr-o luna de zile, pina pe 15 decembrie nu putem accesa nimic, pentru ca programul acesta cuprinde atit retelele - la care nu se mai poate umbla, pentru ca sint in functiune, si ar insemna sa se opreasca furnizarea agentului termic catre populatie -, cit si cele 27 de centrale termice care trebuia transformate in puncte termice, si la care, din nou, nu se mai poate lucra, pentru ca ar afecta furnizarea caldurii catre beneficiari", a comentat situatia Da'Ross.

"Cele 70 de miliarde cu siguranta le vom pierde"

In ceea ce-l priveste, presedintele PD Braila, Horia Vasioiu, crede ca atitudinea primarului este cu atit mai condamnabila, cu cit cea afectata este populatia, care va suporta din buzunarul propriu pierderile CET, ce s-ar fi putut reduce substantial, daca se facea reabilitarea retelelor. Reabilitare cu atit mai necesara, cu cit de la 1 ianuarie 2008, statul nu va mai acorda nici un fel de subventii pentru caldura: "Ma intreb si va intreb si pe dvs. cum poate fi catalogata aceasta atitudine decit poate incompetenta, poate indulgenta, poate rea-vointa sau poate nestiinta, faptul ca pierzi 70 de miliarde lei. Cele 70 de miliarde cu siguranta le vom pierde, pentru ca este imposibil ca intr-o luna sa le cheltuim. Erau bani destinati reabilitarii conductelor CET, deci pentru scaderea pierderilor pe retea. Ceea ce s-a facut pina acum de catre CET, in acest sens, s-a facut folosind bani din 2005, circa 33 miliarde lei. Stau si ma intreb: cum vom putea solicita pentru la anul bani daca in acest an nu am cheltuit nimic? Ce motivatie vom avea in fata Guvernului si a Ministerului Administratiei, cind vom veni cu astfel de pretentii?"
Liderul PD a mai prezentat o dovada a "interesului" manifestat de primarul Brailei pentru imbunatatirea performantelor sistemului de termoficare si a gasirii de fonduri, pentru finantarea acestui gen de lucrari. Este vorba despre o adresa trimisa Consiliului Local Municipal Braila, in care acelasi Minister al Administratiei isi manifesta dezamagirea fata de indiferenta Primariei Braila pentru programul "Termoficare 2006-2009 - calitate si eficienta". Mai exact, ministerul isi manifesta regretul ca Primaria nu si-a trimis nici un reprezentant la seminarul organizat pentru informarea si documentarea administratiilor locale, privind implementarea si monitorizarea acestui program. "Este neplacut sa constatam ca din partea institutiei primarului din localitatea dvs. nu a participat nici o persoana la seminarul din 3 noiembrie. Va atentionam ca, in conformitate cu prevederile Legii 215/2001, a administratiei publice locale, primarul este conducatorul tuturor serviciilor publice. In acest sens, raspundeti in mod direct in fata cetatenilor din localitatea dvs. daca nu veti reusi sa implementati acest program, sau veti intirzia procedurile de aplicare si nu veti obtine finantarea pentru aplicarea unor alternative de asigurare a incalzirii populatiei in conditii de accesibilitate si la preturi suportabile" - se arata in documentul semnat de ministrul secretar de stat Mircea Toader.

"Cum dracu' sa dau raspuns, daca nu s-a rezolvat contestatia?!"

Primarul Cibu este insa optimist, cu privire la soarta banilor amintiti.
El ne-a declarat, ieri, ca a organizat licitatia cit de rapid s-a putut, si nu este vina Primariei ca procedurile legale sint greoaie si implica timp foarte mult: "Nu am nici o vina pentru intirzierile acestea, eu am facut licitatia de cum am primit banii. Nu este insa vina mea ca legea achizitiilor publice permite unor participanti la licitatie sa faca contestatie. Nu vom pierde insa nici un ban, pentru ca avem si alte solutii. Licitatia a fost organizata de Primarie si nu de CET, pentru ca, la acest moment, legislatia in vigoare nu permite CET-ului sa faca acest lucru".
Intrebat daca va fi capabil sa trimita raspuns la adresa Ministerului Administratiei invocata de Mario Da'Ross, Cibu a admis ca nu este posibil sa respecte termenul cerut: "Cum dracu' sa trimit raspuns, daca nu s-a rezolvat licitatia?! Eu i-am rugat pe aia sa incerce sa rezolve mai repede contestatia, sa ne dea un raspuns, dar pina nu-l primim, nu avem cum sa mergem mai departe. Ei, dar nu-i chiar atit de grava situatia, o sa trimit raspunsul mai tirziu. Nu pierdem nici un fel de bani pe 2007, ca nu-i treaba atit de serioasa! Fondurile pe 2007 sint altceva decit fondurile pe 2006".

Cele 70 de miliarde ar fi "numai" vreo 10

Amintim ca directorul CET, Nicu Bajan, se situeaza undeva la mijloc, intre pozitia primarului si cea a democratilor, el admitind ca exista riscul sa se piarda niste bani, dar nu chiar 70 de miliarde. Concret, dupa data de 15 noiembrie, potrivit lui Bajan, s-ar putea pierde doar circa 10 miliarde de lei, suma aferenta manoperei lucrarilor de postare a unor conducte in reteaua de termoficare a orasului. Asta, pentru ca majoritatea sumelor alocate de Guvern "CET" Braila sint destinate unor achizitii de tevi preizolate, aparate de masura si control, operatiuni care, spune Bajan, se pot efectua "fara probleme" pina la finele anului.
Precizam ca firma "General Fluid", unul dintre ofertantii in cadrul licitatiei avind ca obiect achizitia de lucrari publice, in valoare de 7 milioane lei, organizata de municipalitate in contul SC "CET" SA, a formulat contestatie cu privire la decizia Comisiei de evaluare constituita in cadrul aparatului Primariei, comisie care declarase cistigatoare oferta "Elsaco" Botosani. Contestatarul a depus o sesizare legata de licitatie si la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor de pe linga Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Un lucru e cert: in cazul in care contestatia va fi admisa, cele 70 de miliarde de lei vor fi pierdute.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii