Primarul va stabili câtă sare se va folosi în materialul antiderapant | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul va stabili câtă sare se va folosi în materialul antiderapant

Primăria Brăila are o nouă abordare în ceea ce priveşte împrăştierea de material antiderapant pe străzile municipiului. Ieri, la cererea Primăriei, Consiliul Local Municipal a aprobat patru tarife noi pentru amestecurile de materiale antiderapante, în funcţie de procentul de sare folosit. Astfel, pentru antiderapantul format din nisip plus 2% sare, tariful aprobat este de 49,21 lei pe tonă; pentru nisip şi 50% sare Primăria plăteşte un tarif de 174,95 lei/t; pentru nisip plus 75% sare tariful este de 239,42 lei/t, iar pentru antiderapant format doar din sare s-a aprobat un tarif de 303,90 lei/t.
Prin votul de ieri, CLM a modificat punctul 13 din anexa nr. 4 la HCLM 423 din 2010. În vechea formă, tariful pentru amestecul de nisip cu sare era de 75,76 lei per metru cub. Înainte, nu se făcea o diferenţiere clară între procentul de sare folosit. În general, drumarii împrăştiau un amestec format din nisip şi 2% sare. "De multe ori, acest amestec se dovedea ineficient, iar cantitatea mare de nisip se scurgea în reţeaua de canalizare, provocând înfundarea sau deteriorarea acesteia. Antiderapantul era împrăştiat manual, la lopată. În prezent, există utilaje performante care permit o împrăştiere eficientă şi o dozare fină a amestecului antiderapant. Din experienţa sezonului rece 2013 - 2014, s-a observat că amestecul cu concentraţii diferite nisip/sare poate da rezultate net superioare, în funcţie de condiţiile meteorologice existente (polei, chiciură, ploaie cu gheaţă, zăpadă, zăpadă bătătorită)", se arată în expunerea de motive făcută de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila, la propunerea căruia s-a procedat la aprobarea noilor tarife.
Directorul SUPAGL, Dan Apostol, ne-a declarat că, în prezent, firmele care acţionează pentru deszăpezirea municipiului au în dotare, fără excepţie, utilaje dotate cu instalaţii performante pentru împrăştierea de material antiderapant. "Concentraţia de sare va fi stabilită printr-o decizie a primarului, în ziua respectivă, în funcţie de condiţiile meteorologice. Dacă pe jos este doar polei, este necesară o cantitate mai mare de nisip în amestecul de antiderapant. Dacă este zăpadă, se va folosi o concentraţie mai mare de sare", ne-a explicat directorul Apostol.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro