Mergi la conţinutul principal

Primarul trebuie sa intervina pentru "Athena" pe linga Ministerul Economiei si Finantelor

Primarul Brailei, Constantin Sever Cibu, a primit asigurari, ieri, ca firma greceasca "Athena" SA Braila nu este in pericol de faliment si ca lucrarile de refacere a strazilor incluse in proiectul de extindere a sistemului de canalizare vor continua. Cu o conditie, insa: Primaria Braila trebuie sa puna o vorba buna la Guvern, pentru ca termenul de executie a lucrarilor sa fie prelungit, astfel incit grecii sa poata contracta un credit de peste 2 milioane de euro, ca sa reia lucrul. Cibu a avut o intrevedere cu grecii de la "Athena" si se pare ca acestia l-au convins ca sint decisi sa finalizeze ce au inceput. "Mi-au explicat ca lucrarile s-au oprit temporar fiindca au existat dificultati de finantare. Neavind capital propriu, au incercat sa contracteze un credit de peste 2 milioane de euro de la o banca dar n-au apucat sa ia banii fiindca banca respectiva a blocat creditul, pe motiv ca s-a depasit termenul de executie a proiectului. Am convenit cu ei sa ii ajutam sa gaseasca intelegere la Ministerul Economiei si Finantelor. L-am contactat deja pe secretarul de stat Sebastian Vladescu, care se ocupa de astfel de chestiuni, si o sa incercam sa gasim o formula pentru ca termenul final sa se prelungeasca pina la sfirsitul anului in curs, astfel incit sa-si ia banii din banca si sa dea drumul la treaba", ne-a spus primarul Constantin Cibu.
Dupa cum v-am mai informat, zeci de strazi din cartierele Chercea, Radu Negru si Brailita au fost abandonate, de luni de zile, in stadiul de santier in lucru, dupa ce s-a sapat pentru ingroparea conductelor de canalizare. Proiectul, in valoare de 17,7 milioane de euro, finantat in proportie de 70% de Uniunea Europeana, cu fonduri ISPA, si 20% de Consiliul Local Municipal Braila, prevede ca strazile pe care s-a montat canalizare sa fie asfaltate si prevazute cu trotuare. Constructor a fost desemnat, prin licitatie, firma "Athena" SA Grecia, care si-a deschis o filiala in Braila. Lucrarile ar fi trebuit sa se execute incepind din 2004 pina, cel tirziu, decembrie 2006. In ciuda milioanelor de euro pe care, cel putin teoretic, le-a primit dupa finalizarea primelor etape ale lucrarii, "Athena" Braila nu numai ca nu a finalizat proiectul pina in decembrie anul trecut, dar a si acumulat datorii de peste 71 miliarde de lei vechi catre subcontractanti si furnizorii de materiale. La cererea creditorilor, firma greceasca a fost plasata sub supravegherea Tribunalului si a unui administrator judiciar si, daca nu isi achita datoriile, ar putea fi declarata in faliment. Unul dintre creditori este societatea "Drumuri si Poduri" Braila SA, care a asfaltat putinele tronsoane de strada finalizate pina in prezent. Din valoarea de 600.000 euro a lucrarilor prestate, "Drumuri si Poduri" nu a incasat de la "Athena" decit 200.000 euro, motiv pentru care directorul Viorel Balcan, fost senator de Braila, a decis incetarea colaborarii cu grecii. Balcan a lansat si o ipoteza ingrijoratoare: "Fiindca proiectul nu a fost finalizat la termenul prevazut in contract, Uniunea Europeana ar putea cere inapoi toti banii pe care i-a dat pina acum. E vorba de milioane de euro care, in final, vor fi platiti de contribuabilii braileni", ne-a declarat fostul senator. Cu alte cuvinte, brailenii s-ar putea trezi si cu zeci de strazi impracticabile si cu banii luati!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu