Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul trebuie sa aiba o functie de reprezentare, nu una administrativa

Primarul municipiului, Constantin Cibu, ar trebui sa aiba functii de reprezentare, si nu una de administrator; asta face un primar din Uniunea Europeana si asta ar trebui sa faca si edilii din Romania. Este parerea viceprimarului Daniela Vasioiu care, intoarsa recent dintr-o deplasare de serviciu in Franta, a venit cu date si informatii noi despre rostul si rolul unor sefi administrativi locali, in tarile civilizate, cu care incercam sa semanam si noi. "Primarii din tarile Uniunii Europene se ocupa de discutii cu potentialii investitori, si cind spun asta nu as vrea sa intelegeti ca discuta asa cum discutam noi acum cu Fincogero, in sensul ca vine investitorul si spune: "eu vreau sa fac cutare lucru in Braila si pentru asta investesc atitia bani", iar eu, municipalitate, ma pliez pe dorinta investitorului. Nu, acolo se discuta cu fiecare in parte, dar primarul are planul lui, programul lui, si-i alege doar pe cei cu care isi va duce proiectele proprii la bun sfirsit. Regula in UE sint parteneriatele public-privat, dar municipalitatea vine cu terenul cu toata infrastructura si cu proiectul concret pe care il deruleaza in beneficiul cetateanului, iar potentialul investitor se pliaza pe dorinta autoritatii locale. Primarul trebuie sa se gindeasca la proiectele pentru dezvoltarea comunitatii, nu la administrarea orasului".
Viceprimarul admite insa ca, cel putin deocamdata, edilul-sef nu-si poate permite sa faca o selectie a investitorilor, dat fiind ca acestia sint prea putini si nici vreun plan de dezvoltare deosebit nu are Cibu, ca sa-i determine pe investitori sa se "plieze" pe el. In ce priveste administrarea municipiului, ea a explicat ca a fost modificata recent si legislatia romaneasca in acest sens, pentru ca odata ce am devenit membri ai UE, trebuie sa procedam la fel ca tarile membre: "Au fost aduse modificari Legii 215, putem sa ne angajam administrator, trebuie sa ne angajam consilieri pe domenii, specialisti pe problemele care fac cabinetul primarului. Asadar, daca a aparut o avarie intr-un cartier, s-a spart o teava in altul, nu se duce primarul acolo, administratorul vede despre ce este vorba, administreaza problemele curente ale orasului, activitatea zilnica. El ar avea o functie inalta ca si nivel, este subordonat primarului direct. In ceea ce-i priveste, cei doi viceprimari sint cei cu care discuta primarul si impreuna fac politica de dezvoltare a comunitatii. In ce am vazut eu, in tarile UE nu exista notiunea de viceprimari, acolo exista ajutori de primar, asa se numesc si se ocupa cam de aceleasi lucruri de care se ocupa primarul".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii