Primarul se recunoaste invins de hotii de capace de canalizare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul se recunoaste invins de hotii de capace de canalizare

Hotii de capace de la canalizari sint mai bine organizati, decit Primaria! Declaratia nu o fac, asa cum s-ar putea crede, infractorii mindri de ei, care tin in sah edilii, ci este o constatare amara a primarului insusi, care admite ca are senzatia ca se lupta cu morile de vint. Conducerea Primariei municipiului n-a gasit inca o solutie viabila, pentru a-i anihila pe hotii de capace de la canalizari, iar primarul spera ca va putea diminua amploarea fenomenului, amenintindu-i pe sefii centrelor de recuperare a materialelor refolosibile. "Sint firme care se ocupa de deseuri de fier vechi, in numar de peste 30, in Braila. Eu am discutat cu cei care le conduc, le-am explicat care este situatia cu capacele si, practic, i-am amenintat ca daca voi gasi, la vreun eventual control, nu un capac, ci o spartura de capac la ei, le ridic autorizatiile. Am facut citeva controale pina acum, dar n-am prins pe nici unul. Deci hotii sint mult mai bine organizati decit sintem noi organizati. Si am mai spus-o, ei duc aceste capace in alte judete, la centre de fier vechi, ca sa nu fie prinsi" a declarat , recent, primarul Constantin Cibu.
In ceea ce-l priveste, viceprimarul Tilea crede ca populatia ar trebui nu doar sa ceara de la autoritati sa se rezolve problema, ci si sa ajute, daca nu cu altceva, macar cu informatii: "Nici nu-i nevoie sa duca hotii capacele in alte judete, pur si simplu vin cei de acolo aici, cu camioanele, sa incarce. Au locuri speciale, in gospodarii particulare, unde se depoziteaza resturile de fier vechi, le iau si se duc. Este greu pentru oricine sa ii depisteze pe acesti hoti, pentru ca nu avem informatii precise. Noi incercam sa ne folosim de mass-media si sa sensibilizam populatia, sa foloseasca numarul gratuit 112, chiar fara sa-si divulge numele, doar sa ne dea informatii. Nu se poate ca din 1.000 de capace de canalizare, care lipsesc in momentul de fata, sa nu fi fost vazuti hotii macar in zece locuri. Nu poti sa pui linga fiecare canalizare un politist, ca sa o pazeasca. Deci, avem nevoie de informatii de la presa, dar si de la populatie. Normal ar fi ca, atunci cind te duci cu materiale la centrul de colectare a fierului vechi, sa justifici de unde ai fiecare kg in parte. Documentele pe care o firma de constructii metalice, sa zicem, ar trebui sa le puna la dispozitia Rematului sint absolut necesare. Deci, noi nu putem vinde o tona de fier vechi, ca asa vrem noi, fara acte, fara nimic".

"Acum avem 1.000 de capace lipsa, deci ar trebui sa cheltuim 6 miliarde lei"

Primarul crede ca ar fi de mare ajutor o schimbare de legislatie, prin care persoanele fizice sa nu mai poata vinde la fier vechi decit o gama restrinsa de materiale, care pot proveni dintr-o gospodarie:
"Normal ar fi se schimbe legislatia, in privinta recuperarii deseurilor. Legislatia pentru deseurile neferoase, cupru si aluminiu, a fost schimbata, astfel incit achizitorii de fier vechi nu mai au voie sa preia de la populatie asemenea deseuri, pentru ca nimeni nu are asa ceva in casa, si in gradina nimanui nu cresc asemenea produse neferoase. Acelasi lucru ar trebui sa se intimple si cu deseurile feroase, adica nu-i admisibil ca un cetatean sa vina cu o bucata de sina de cale ferata, sa o aduca la fier vechi si nimeni sa nu-l intrebe de unde o are. Practic, dintr-o gospodarie obisnuita nu ai ce sa duci la fier vechi, decit niste oale vechi si alte asemenea vechituri, deci nu cantitati uriase, cum se predau la ora actuala.Toate deseurile astea, in cantitate mare, va spun eu, sint furate, in afara de cele care provin de la societati de profil. Altfel, nu reusim sa stopam acest fenomen. Practic, ne luptam cu morile de vint".
Viceprimarul Tilea sustine ca exista, in analiza la Primarie si citeva variante de capace de canalizare care nu pot fi furate prea usor, insa acestea au dezavantajele lor. "Anul trecut am cheltuit 3 miliarde lei pentru inlocuirea capacelor furate, pentru circa 500 de canalizari neacoperite. Acum avem 1.000, deci ar trebui sa cheltuim 6 miliarde lei. Exista doua variante, pentru a se incerca montarea unor capace care sa nu mai fie furate atit de usor. Exista posibilitatea sa le faci din beton, dar pentru asta trebuie omologat produsul si au masa de cinci ori mai mare decit cele obisnuite, iti trebuie o macara, ca sa le ridici de la pamint. Pe de alta parte, exista varianta de a le inchide cumva. Noi am trecut de la varianta acelor capace de tip vechi, din fonta, la capace din fonta maleabila, cu niste balamale, dar si pe-alea le sparg. Acum ne gindim eventual sa le sudam, dar nu-i un lucru bun, ca atunci cind ai nevoie de o interventie, la canalul respectiv, plingi cu vorbe linga el, pina ii tai sudura. La prima vedere, lucrurile sint foarte simple: "hai sa facem ceva!", dar nu este atit de usor de facut, in practica".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro