• edilul-şef Marian Dragomir a invitat, ieri, jurnaliştii brăileni la o vizită neanunţată pe la cele mai importante şantiere aflate în lucru în oraş, pentru a prezenta stadiul lucrărilor, la faţa locului • acesta a vizitat parcările sistematizate din zona Viziru, Hipodrom şi Gara, Bazinul Olimpic, şantierele de pe Şoseaua de Centură, Şoseaua Focşani, dar şi cartierul Chercea • primarul a fost oprit de către cetăţeni în nenumărate rânduri, iar oamenii au profitat de ocazie pentru a-şi spune nemulţumirile şi a-i solicita o rezolvare
Primarul Marian Dragomir a hotărât, ieri, să facă o vizită neanunţată la cele mai importante şantiere deschise în Municipiul Brăila, alături de jurnaliştii locali. Însoţit de cei doi viceprimari, Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea, acesta a organizat o conferinţă de presă altfel, făcând o “excursie” cu autobuzul, pentru a vizita o serie de obiective: şantierul de pe Şoseaua de Centură (în zona Şoseaua Viziru - trecere tramvai), cel din zona Viziru (parcarea de pe Aleea Metalurgiei), Bazinul Olimpic, zona din spatele Policlinicii din Hipodrom (parcare şi spaţiile verzi), zona Gării (parcare Aleea Nada Florilor), Cartierul Chercea (pe toate străzile, inclusiv Prelungirea Lanului), dar şi Şoseaua Focşani până la ieşirea din oraş.
“Astăzi (n.r. - ieri) facem o conferinţă de presă inedită. Ne deplasăm în diverse locaţii din Municipiul Brăila unde Primăria are lucrări acum. Aici, suntem pe Şoseaua de Centură, unde a fost turnat covor asfaltic pe primul tronson situat între Şoseaua Viziru şi trecerea la tramvai, urmează cel de-al doilea tronson, de la trecerea tramvai până la Şoseaua Buzăului, prin faţa Grădinii Zoologice. Şi aici vom asfalta la fel, cu covor asfaltic, în a doua perioadă a acestui an. Am dovedit astfel că în zonele foarte degradate, cu afluenţă în trafic vom turna covor asfaltic. De asemenea, în Municipiul Brăila, după ce vom finaliza toate gropile existente în momentul de faţă vom intra pe covoare asfaltice”, şi-a început Dragomir conferinţa de presă.
Edilul-şef a explicat că nu ştie în momentul de faţă câte gropi există în municipiu, însă are o situaţie a străzilor cele mai afectate, însă a dat asigurări că după ce se vor încheia lucrările de plombare a gropilor va urma turnarea de covor asfaltic. Sursa citată a mai precizat că toate lucrările greşite de constructor au fost şi vor fi reparate de acesta, pe cheltuială proprie. Dragomir a confirmat cu această ocazie şi că îşi menţine planul de a plomba toate gropile din municipiu mai devreme de finele acestui an.
În zona Viziru, primarul s-a oprit pentru a vizita şantierul deschis la Aleea Metalurgiei unde aproape s-au încheiat lucrările la parcare şi urmează să se mai toarne şi un strat de uzură. Acesta a dorit însă să le arate jurnaliştilor un spaţiu insalubru aflat la parterul unui bloc, cu precizarea că toate asemenea construcţii vor dispărea din zonele unde se va interveni pentru realizarea parcărilor pe viitor.
“Estimăm că în două săptămâni lucrările se vor termina aici, iar ultimele amintiri ale celor care şi-au construit diverse magherniţe sau construcţii insalubre în spaţiile interioare dintre blocuri vor dispărea. Considerăm că trebuie să organizăm mai multe parcări, mai multe spaţii de joacă între blocuri şi acele imagini să dispară şi să rămână doar o amintire în fotografia anumitor ani din istoria oraşului nostru. Acest spaţiu de aici a fost păstrat doar ca model. Dacă veţi veni în următoarele două săptămâni, nu va mai exista”, a precizat Dragomir.
Primarul, luat la întrebări de către cetăţeni
“Lumină nu ne puneţi? Avem doar doi stâlpi aici”, i-au strigat de la balcon primarului, câţiva brăileni care au asistat la prezentarea parcării din zona Viziru de către acesta. Ulterior, alţi brăileni s-au apropiat de edilul-şef şi au început să îşi plângă ofurile. Un brăilean i-a spus primarului că într-adevăr apreciază modul în care s-a realizat parcarea, pentru că înainte erau peste tot şerpi şi şobolani, însă a revenit cu rugămintea că doar 3 stâlpi de iluminat nu sunt suficienţi în zonă. Acesta a primit asigurări de la viceprimarul Jantea că în zonă vor mai fi montaţi doi stâlpi. Un alt brăilean i s-a plâns primarului în legătură cu blocurile pestriţe din Brăila şi a primit răspunsul că municipalitatea lucrează la un regulament care prevede ca blocurile să aibă pe viitor doar 3 palete de culori. Un alt locuitor din cartier, care avea handicap locomotor s-a plâns în legătură cu lipsa scaunelor din staţiile de autobuz şi tramvai, dar şi a timpului mare de aşteptare. Dragomir l-a asigurat că în curând problema se va rezolva prin achiziţionarea staţiilor moderne, aprobate recent în CLM, dar şi a 5 noi autobuze care vor completa parcul de maşini al “Braicar”.
Următoarea oprire a lui Dragomir a fost la Bazinul Olimpic, unde a specificat că pentru această lucrare a fost prinsă în bugetul Municipiului suma de 9.800.000 lei, iar în paralel se va interveni pentru viabilizarea zonei de parcare din faţa clădirii. Amplasamentul de acolo a fost deja eliberat de garaje, iar edilul-şef promite o parcare modernă cu spaţii verzi.
De acolo, primarul a vizitat parcarea amenajată în spatele Policlinicii din cartierul Hipodrom, dar şi spaţiile verzi dintre blocurile aflate în zona respectivă, recent toaletate de “Seroplant”.
“În parcarea de la Policlinica din Hipodrom, la Medicină Legală, anul trecut aveam un noroi foarte mare, era o zonă total neadecvată unde parcau cetăţenii care veneau cu probleme la policlinică. Acum putem să venim să vă prezentăm o zonă sistematizată la care vom finaliza lucrările în cel mult trei săptămâni. În partea stângă se poate vedea că am intervenit pe spaţiile verzi şi toţi acei pomi foarte bătrâni au fost înlocuiţi cu alţii tineri, rădăcinile au fost scoase. La fel vom proceda în foarte multe locaţii din Municipiul Brăila. Aici vor rezulta aproximativ 98 de locuri de parcare, inclusiv cele pentru persoanele cu dizabilităţi, care vin la policlinică pentru diverse cazuri medicale”, a declarat Dragomir.
Cât despre spaţiile verzi, edilul-şef a precizat că se intervine pe cartiere iar lucrările de schimbare a vegetaţiei se fac în mod intensiv. Acesta a punctat că în zonă, trotuarele dintre spaţiile verzi vor fi sistematizate la toamnă, iar toate gheretele celor de la parter vor dispărea.
În zona Gării, la parcarea de la Aleea Nada Florilor, Dragomir a ţinut să precizeze că înainte de a începe lucrările acolo era “o adevărată junglă”, iar schimbarea a fost foarte bine primită de către cei care locuiesc în zonă.
“Va fi una dintre cele mai moderne parcări din Zona Gării. Urmează ca anul viitor să intrăm şi în cealaltă parte din spatele blocurilor pentru a sistematiza toată această zonă”, a punctat acesta.
Urgenţă pentru racordarea la utilităţi în zonele unde se vor deschide şantiere
Primarul Marian Dragomir a insistat să viziteze aproape fiecare stradă din cartierul Chercea pentru a vedea stadiul lucrărilor. În unele locuri, precum zona Prelungirea Lanului a făcut opriri pentru a le arăta jurnaliştilor că se lucrează într-un ritm avansat. Acesta a explicat că deocamdată nu au fost probleme foarte mari şi că toţi cetăţenii din zonă au înţeles ideea că trebuie să îşi taie pomii şi vegetaţia din faţa caselor, cu precizarea că după terminarea lucrărilor Primăria va planta alţii.
“Ritmul este unul de care suntem mulţumiţi până în momentul de faţă, sperăm şi să continue la fel şi în perioada următoare, astfel încât, în cel mult o lună şi jumătate - două luni, să avem asfalt pe aceste străzi care arătau foarte rău înainte. Am început alocarea în buget a fondurilor, încă din 2016, dar atât de mult au durat procedurile. Ne aflăm în momentul de faţă în contestaţii la Brăiliţa, Vidin, Pisc, Progresul şi Lacu Dulce. Urmează să lansăm licitaţia pentru Buzăului, Viziru, Radu Negru şi Călăraşi 4, pentru a transforma şi acele străzi la fel ca această zonă, într-un adevărat şantier şi să avem la final străzi asfaltate. Nu ştiu exact numărul de străzi, dar sunt 10,8 km pe care lucrăm în cartierul Chercea şi pe care îi vom finaliza până în primăvara anului viitor cu asfalt, spaţii verzi şi trotuare”, a afirmat Dragomir.
Totodată, acesta a ţinut să avertizeze cetăţenii din zonele unde au fost deschise şantiere, dar şi din cele unde se vor deschide în viitor, că trebuie s ă se grăbească să se racordeze la utilităţi (electricitate, gaze), pentru că mai apoi nu se vor mai permite intervenţii.
Ultima destinaţie a edilului-şef a fost Şoseaua Focşani până la ieşirea din Municipiu. Acesta a precizat că şi aici au fost eliminaţi arbori, şi că se vor planta tei, odată ce trotuarul va fi realizat. De asemenea, a vorbit despre importanţa ajutorului venit de la fostul premier Mihai Tudose, în legătură cu finanţarea proiectelor de infrastructură pe zona Chercea, dar şi Şoseaua Focşani.
“Şoseaua Focşani se modernizează în această zonă prin reabilitarea trotuarelor, spaţiilor verzi şi a celor două benzi de circulaţie pe fiecare sens. Iar în partea cealaltă a străzii se face extindere la patru benzi până la Şoseaua de Centură. Sunt lucrări foarte ample, inclusiv de racordare la utilităţi a celor care nu le au până în prezent, în această zonă. Vreau să fac un anunţ deosebit de important legat de faptul că Primăria Municipiului Brăila a fost susţinută de Guvernul României, în perioada în care domnul Mihai Tudose era prim-ministru şi aproximativ 95% din costurile pe care le avem pentru reabilitarea Şoselei Focşani şi asfaltarea celor 10,8 km de străzi din cartierul Chercea, au fost alocaţi de la Guvern. Iar 95% din aceste sume reprezintă din punctul meu de vedere o valoare foarte mare. Dar nu se ştie niciodată când vom mai avea din nou reprezentanţi în Guvern. Până atunci vom căuta să mai câştigăm şi alte alocări pe PNDL, dar cu siguranţă vom aloca bani din bugetul propriu al Primăriei Municipiului Brăila pentru asfaltarea şi a celorlalte străzi”, a conchis Dragomir.