• firmele brăilene “Micatis” şi “Euro Building” vor prelua contractele de modernizare a străzilor din cartierele Lacu Dulce, respectiv Brăiliţa, Pisc şi Vidin • în urmă cu doi ani, licitaţiile au fost câştigate de asocierile de firme bucureştene conduse de “Hidro Salt B 92”, respectiv “Dalex Group” SRL • firmele în cauză n-au realizat, însă, nici 3% din volumul de lucrări, aşa că Primăria a reziliat contractele şi le-a dat şi Certificat Constatator Negativ, ca să nu mai poată participa o perioadă la licitaţii • a fost organizată o nouă procedură de atribuire, iar “Micatis” şi “Euro Building” urmează să se apuce de treabă • teoretic, într-un an de zile, străzile prinse în proiect ar trebui să fie gata
După ce au stat doi ani cu speranţa deşartă că vor beneficia de asfaltarea străzilor de reşedinţă, locatarii cartierelor Brăiliţa, Pisc, Vidin şi Lacu Dulce au acum o nouă şansă de a-şi vedea visul împlinit. Primarul Marian Dragomir a anunţat că au fost reziliate contractele cu cele două entităţi economice din Bucureşti care au câştigat, în 2018, licitaţiile pentru modernizarea cartierelor respective.
Este vorba, pe de o parte, despre asocierea de firme “Dalex Group” SRL - “Metabet CF” SA - “Protelco” SA, din Bucureşti, care a câştigat contractul de modernizare a străzilor din cartierele brăilene Brăiliţa, Vidin şi Pisc. Valoarea contractului era de 17,88 milioane de lei, iar firmele respective s-au angajat să facă atât proiectarea cât şi execuţia lucrărilor. Investiţia a eşuat, însă, lamentabil, după ce lucrările au început, în primăvara anului 2019, cu decopertarea mai multor străzi din Vidin, care ulterior au fost lăsate luni de zile în acest stadiu. Locatarii au fost obligaţi să suporte praful în perioadele secetoase, respectiv noroaiele, pe timp ploios, iar utilajele nu şi-au mai făcut apariţia. Într-un târziu, activitatea de pe şantier a fost reluată pentru o scurtă perioadă de timp, când un utilaj special a fost adus să toarne durasol pe câteva dintre străzile pe care se făcuseră săpături. În proiect fusese prevăzută folosirea unei noi metode de realizare a fundaţiilor străzilor care urmau să fie asfaltate, mai exact întărirea bazei de fundare cu liantul durosol. Folosirea acestei metode a venit, însă, şi cu un neajuns major: utilajele care pot aplica liantul sunt foarte puţine în toată ţara, iar închirierea unuia costă câteva mii de euro pe zi. În plus, un astfel de utilaj trebuie să aibă front de lucru pe cel puţin 25.000 metri pătraţi. Acesta ar fi fost motivul pentru care constructorul “Dalex” a făcut săpături pe mai multe străzi, în lunile martie şi aprilie, apoi a întrerupt lucrările până în iunie, când a reuşit să închirieze un astfel de utilaj, contra sumei de 4.000 euro pe zi. Un alt motiv pentru întârzierea lucrărilor pe străzile din Brăiliţa, Vidin şi Pisc a fost legat de branşamentele de utilităţi, care în anumite zone a trebuit refăcute, deoarece erau montate la o cotă mai ridicată decât ar fi fost normal şi interferau cu noua fundaţie a străzii. Oricum, activitatea pe şantier nu a durat decât prea puţin, astfel că, în doi ani, potrivit primarului Marian Dragomir, asocierea de firme bucureştene nu a reuşit să execute decât circa 3% din volumul de lucrări.
În cartierul Lacu Dulce, lucrurile au stat şi mai prost. Contractul pentru modernizarea acestui cartier a fost câştigat de “Hidro Salt B 92” Bucureşti ca executant al lucrărilor, în parteneriat cu “Build Way Design”, tot din Bucureşti, pe parte de proiectare. Preţul de adjudecare a fost de 15.362.826 lei cu tot cu TVA, pentru asfaltarea a 33 de străzi, în lungime totală de circa 9,8 kilometri. Contractul a fost semnat în vara anului 2018, iar tot ce a făcut firma bucureşteană a fost, potrivit primarului Dragomir, să vină cu două utilaje, un excavator şi un buldozer, care au săpat pe o stradă o groapă lungă de circa 20 metri şi lată de 6 metri.
În acest context, edilul-şef al Brăilei a anunţat, ieri, pe contul său de Facebook, următoarele: “Contractele societăţilor care câştigaseră iniţial licitaţiile au fost reziliate. Cele două societăţi care au abandonat lucrările au primit din partea Primăriei Brăila câte un Certificat Constatator Negativ, astfel încât să poată fi respinse automat de la orice licitaţie şi să nu mai încurce şi alte Primării. Ambelor societăţi le-a fost executată garanţia de participare la licitaţie. Această garanţie nu acoperă chinul locuitorilor, reproşurile aduse Primăriei, dar am respectat prevederile legale şi le-am luat banii”. Ulterior acestei postări, primarul ne-a declarat că garanţiile s-au ridicat la 10% din valoarea contractelor. Aşadar, firma “Dalex” şi asociaţii săi au pierdut circa 1,7 milioane de lei, în timp ce „Hidro Salt B 92” are o pagubă de 1,5 milioane de lei.
Ce se întâmplă din acest moment
Tot primarul Dragomir a anunţat, ieri, că după rezilierea contractelor cu cele două asocieri de firme - obiectiv atins după lungi proceduri birocratice -, au fost scoase din nou la licitaţie proiectele de modernizare a celor două zone din municipiu. “Am scos din nou la licitaţie publică în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice reproiectare, execuţie şi azi anunţăm noii câştigători ai licitaţiilor publice: pentru Lacu Dulce, firma Micatis din Brăila (au mai participat EM Prime Bucureşti şi Euro Building Brăila - toate societăţile au îndeplinit condiţiile tehnice şi departajarea s-a făcut în funcţie de preţ). Pentru Brăiliţa, Vidin şi Pisc, firma Euro Buiding (unic participant)”.
Rezultatul licitaţiilor fiind deja cunoscut, urmează ca “Micatis”, respectiv “Euro Building” să semneze contractele cu Primăria, apoi să fie emise ordinul de începere a lucrărilor. Din acel moment, firmele vor avea la dispoziţie două luni pentru reproiectarea obiectivelor de modernizare şi 10 luni pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Aşadar, în vara anului viitor, cele 33 de străzi în lungime totală de 10 kilometri, din Brăiliţa, Vidin şi Pisc, şi 33 de străzi, în lungime totală de circa 9,8 kilometri, din Lacu Dulce, ar trebui să fie finalizate.
Tot primarul Marian Dragomir ne-a informat că, pentru străzile din Lacu Dulce, valoarea totală a contractului semnat cu firma “Micatis” este de 14.645.080,00 lei fără TVA, din care proiectare - 272.000 lei, iar execuţie lucrări - 14.373.080 lei. Pentru Brăiliţa, Pisc şi Vidin, Primăria a semnat cu “Euro Building” un contract de 16.527.360,04 lei fără TVA, din care proiectare - 143.758,89 lei, iar execuţie lucrari - 16.383.601,15 lei.