Primarul Cojea, dosar penal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Se încurcă rău iţele în “Afacerea Lacu Sărat”

Primarul Cojea, dosar penal

• scandalul mega-investiţiei de 7 milioane de euro din Staţiunea Lacu Sărat se mută la Prefectură • tensiunea este la cote maxime în Consiliul Local Chiscani, după ce prefectul Mădălina Cochino a cerut revocarea hotărârilor prin care firma „Eldomir” a omului de afaceri brăilean Vasile Dogărescu (PNL) a primit prin atribuire directă două terenuri în suprafaţă totală de peste 13.000 mp în staţiune • consilierii se vor întruni, joi, în cadrul unei şedinţe ordinare pentru a decide soarta investiţiei care ar putea ridica Lacu Sărat la rang de staţiune de interes naţional • primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, nu e de acord cu poziţia Prefecturii, dar susţine că va scoate terenurile la licitaţie în speranţa că investiţia nu va fi blocată în alt mod, din pricina intereselor politice • de cealaltă parte, Dogărescu s-a arătat complet deranjat de atitudinea autorităţilor locale brăilene şi susţine că ia în calcul varianta retragerii şi chiar a acţionării în instanţă • pe fir a intrat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, care a deschis o anchetă • deşi susţine că a respectat întocmai reţeta după care Primăria Brăila a atribuit până acum terenurile în staţiune, Cojea s-a ales cu un dosar penal pentru abuz în serviciu

 

Tensiune maximă la nivelul Consiliului Local al comunei Chiscani, după ce Prefectura Brăila a decis, recent, să stopeze pentru moment mega-investiţia de 7 milioane de euro din Staţiunea Lacu Sărat, a omului de afaceri brăilean, Vasile Dogărescu. Practic, joi, 31 august, consilierii chiscăneni trebuie să decidă în cadrul unei şedinţe ordinare, dacă vor respecta cerinţele reprezentantului Guvernului în teritoriu şi vor revoca hotărârile prin care firma SC Eldomir Impex SRL a primit, prin încredinţare directă două terenuri în suprafaţă totală de peste 13.000 mp în staţiune. În caz contrar, aceştia riscă să fie atacaţi în contencios administrativ de Prefectură.

Pe scurt, firma SC Eldomir Impex SRL, administrată de liberalul Vasile Dogărescu, deţine fostul hotel „Diana” din staţiune pe care îl reabilitează şi vrea să realizeze un centru de tratament ultra-modern, prin extinderea acestuia şi conectarea la o staţie de pompare care să livreze nămolul necesar procedurilor medicale. Juriştii Prefecturii au considerat ca fiind ilegală modalitatea prin care Consiliul Local al comunei Chiscani i-a încredinţat, fără licitaţie, terenurile (unul în spatele hotelului şi altul, aflat pe malul lacului, pe care urma să fie construită staţia de epurare), astfel că prefectul Mădălina Cochino le-a solicitat, recent, autorităţilor din Chiscani ca, în termen de 10 zile, să refacă procedura, prin organizarea unei licitaţii. Pe fir a intrat şi Poliţia, care anchetează felul cum a fost încredinţat terenul respectiv. Chiar şi aşa, atât primarul din Chiscani, cât şi omul de afaceri Vasile Dogărescu se declară contrariaţi de decizia Prefecturii şi susţin că s-a făcut un abuz.

 

Prefectura cere anularea hotărârilor CL Chiscani

Prefectul Brăilei, Mădălina Cochino, consideră că modul în care Consiliul Local Chiscani a procedat în urmă cu două luni, când i-a acordat cu drept de superficie, fără licitaţie, cele două terenuri însumând peste 13.000 mp din Staţiunea Lacu Sărat, omului de afaceri Vasile Dogărescu, a fost ilegal. Mai exact, aceasta a explicat că în primul rând modificarea făcută de consilierii comunali privind regulamentul de închiriere sau acordarea de drepturi de superficie cu titlu oneros, asupra terenurilor aparţinând domeniului privat al comunei Chiscani nu a fost în regulă, astfel că cere revenirea la forma iniţială. Implicit, odată schimbat acest regulament, cele două hotărâri aprobate ulterior prin care s-au acordat terenurile spre închiriere directă către SC Elcomir Impex SRL, trebuie revocate.

„În data de 17 august, am trimis procedură pentru modificarea hotărârii 56 care priveşte regulamentul privind închirierea sau constituirea unui drept de superficii cu titlu oneros. Pentru a asigura un tratament egal, nediscriminatoriu şi derularea procedurii într-o manieră transparentă. Astfel, celor două hotărâri strâns legate de acest regulament, le-am cerut revocarea. Consiliul Local al Comunei Chiscani urmează să ne înştiinţeze asupra măsurilor luate în termen de 10 zile de la primirea procedurii. Încă nu au trimis nimic. Dumnealor trebuie să procedeze la îndreptarea neconformităţilor constatate şi revocarea celor două hotărâri. Pentru că atât timp cât considerăm că regulamentul este nelegal, clar cele două hotărâri trebuie revocate. Pentru că sunt foarte strâns legate de regulament”, a explicat Cochino.

Trebuie precizat că în acest caz, pe fir a intrat şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, care a deschis o anchetă pentru abuz în serviciu. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Brăila, poliţiştii s-au autosesizat în urma articolelor apărute în presa locală, iar cercetările sunt momentan în desfăşurare.

 

Dogărescu se gândeşte serios să se retragă, dar şi să ceară daune

Contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” după decizia Prefecturii Brăila, omul de afaceri liberal Vasile Dogărescu consideră că se face un abuz. Acesta a afirmat că, din punctul său de vedere, mult mai importantă este investiţia uriaşă pe care firma „Eldomir” vrea să o facă în Staţiunea Lacu Sărat, faptul că va crea locuri de muncă şi va duce la dezvoltarea zonei, decât modul în care s-au atribuit terenurile pentru a pune în plan acest demers.

„Mie nu mi se pare că este o decizie corectă a Prefecturii pentru că, în primul rând, ei au analizat partea de oportunitate, nicidecum partea de legalitate. Deci cel puţin din punctul meu de vedere nu este normal aşa ceva. Nu au dat o încadrare în lege a răspunsului. Doar merg pe partea de oportunitate, că ar trebui să fie «mai puţin teren», să fie «transparent». Lucruri care nu sunt prevăzute în Codul Civil. Nu ştiu ce se va întâmpla. La un moment dat s-a pus problema ce se va întâmpla cu investiţia, în contextul în care ni se dădea spre închiriere doar terenul din spatele hotelului, dar nu şi cel de lângă lac, de unde trebuia să aducem nămolul şi apa, şi atunci am spus că am putea în cazul în care nu avem acces la resursa naturală să facem doar un centru spa şi nu o bază de tratament. Dar astăzi, la câte lucruri văd că se întâmplă, nu ştiu dacă mai poate fi posibil. În loc să fim sprijiniţi în această investiţie... autorităţile ar fi trebuit să pună umărul, să încercăm soluţii la aceste hotărâri de Consiliu Local. Dar toţi s-au pus împotrivă. (...) Totul a plecat de la anumite cercuri de interese care nu vor dezvoltarea staţiunii. Şi sincer, ne gândim dacă noi putem să facem faţă presiunilor care sunt astăzi. Cred că am putea să ne gândim foarte bine să facem un pas înapoi”, a afirmat dezamăgit Dogărescu. Afaceristul s-a plâns că deja a făcut investiţii serioase plecând de la acordul de principiu al Consiliului Local Chiscani şi că speră că situaţia nu va degenera mai mult. Dogărescu a ţinut să sublinieze că nu ar vrea să ia o decizie radicală, dar, pe de altă parte, în urma participării la o licitaţie, nimeni nu îi garantează că nu se va încerca blocarea proiectului său investiţional, având în vedere atacul politic din ultima perioadă. Acesta a mai afirmat că în funcţie de ce se va întâmpla, se va consulta cu avocaţii pentru a vedea dacă va merge chiar în instanţă cu această problemă.

„Cine ne garantează nouă că la următorul pas care se va hotărî în Consiliul Local, Prefectura nu va lua o decizie similară? Ştim că vom avea de-a face cu oameni de bună credinţă şi că toate lucrurile vor fi transparente? Nu garantează nimeni lucrul ăsta! Eu cred că este doar o mască, astăzi, când se spune că n-a fost transparentă partea de atribuire a acestui teren. Cel puţin cu terenul din spatele hotelului nu văd care e problema. Suntem lipiţi, vorbim de o extindere acolo. Dar inventăm acum roata şi spunem: «domnule n-ai dreptate, pentru că ai vrut să obţii un teren». Cred că ar trebui să mergem şi pe procedurile care au fost până la momentul ăsta. Că nu este prima atribuire directă asta. Este o practică şi nici nu e în afara legii. Noi ar trebui să discutăm de o stare de normalitate a unei societăţi. Haideţi să vedem ce se întâmplă în Brăila asta? Haideţi să vedem câte investiţii majore avem într-un an de zile şi ce facem când vine un investitor? Cum tratezi tu un om, un investitor local, care vrea să investească în judeţul lui, care vrea să creeze locuri de muncă, care vrea să aibă o deschidere în staţiune? Vrem să facem şi noi ceva şi autorităţile spun NU! Vom lua o decizie în momentul în care avem o hotărâre definitivă din partea Consiliului Local Chiscani”, a conchis Dogărescu.

 

Cojea, nu e de acord cu Prefectura, dar se va supune deciziei

La rândul său, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, ne-a precizat că decizia Prefecturii Brăila l-a surprins complet, având în vedere modul în care s-au făcut atribuirile de terenuri până acum în judeţ şi municipiu. Acesta susţine că nu a făcut altceva decât să urmeze o practică veche, având în vedere rangul la care această investiţie de 7 milioane de euro ar ridica Staţiunea Lacu Sărat.

„Prefectura cere nişte documente cărora eu nu le văd rostul. Efectiv, Prefectura se substituie Consiliului Local. Eu, primarul, cu consilierii am decis că este oportun să facem o investiţie de 7 milioane de euro acolo! Nu a fost în Brăila o asemenea investiţie! Am demarat procedurile să ridicăm staţiunea la rang de nivel naţional. Dar pentru a fi staţiune de interes naţional sunt nişte condiţii care trebuie îndeplinite: minim un hotel de patru stele şi trebuie totodată şi o bază sportivă. Pornisem deja pentru realizarea hotelului de patru stele, dar am fost opriţi. Şi eu consider că Prefectura a făcut un abuz! Chiar într-o adresă a Prefecturii, trimisă în 22 iunie 2017, se specifică faptul că potrivit modificărilor aduse Legii 215 a administraţiei publice locale, Prefectura nu mai are dreptul să judece oportunitatea unei investiţii, ci doar încadrarea în lege a unei hotărâri de Consiliu Local. Ceea ce s-a întâmplat, mie mi se pare absurd!”, a declarat Cojea.

Primarul s-a plâns şi de faptul că a ajuns să dea cu subsemnatul la Poliţie după ce nu a făcut altceva decât să încerce să atragă un investitor şi să dezvolte staţiunea.

„Deodată a fost ales un ţap ispăşitor. Am şi dosar penal. S-a autosesizat Poliţia. Am fost săptămâna trecută şi am dat cu subsemnatul. Nu mi se pare corect şi normal. Noi nu am făcut nimic ilegal. De exemplu, noi am preluat de la Municipiul Brăila tot ce înseamnă staţiune, patrimoniu şi toate celelalte, da? Tot ceea ce nu ni s-a dat a fost acordat prin atribuire directă. Este exact la fel. Noi nu am inventat apa caldă. Am luat regulamentul de la Municipiu, am văzut cum au procedat dânşii. Cât a fost Municipiul, din 90 şi până acum, tot ceea ce s-a dat, s-a dat prin acelaşi principiu - prin încredinţare directă. Iar preţul de aproape 0,30 bani pe metrul pătrat a fost înţeles greşit. Că doar nu este vânzare de teren. Este un preţ pe care îl plăteşte lunar, timp de 49 de ani. Deci tot acel preţ cumulat pe toată suprafaţa de teren vine în fiecare an către Consiliul Local. Vorbim de câteva zeci de mii de lei anual. Iar dacă face investiţia, la 7 milioane de euro 1% este valoarea pe care o plăteşte la autoritatea locală, bani care vin tot la bugetul local. După aceea, în fiecare an 1,5% înseamnă bani care vin cât există acea investiţie, acea clădire tot la Consiliul Local. Unde este ilegalitatea? M-am zbătut să aduc un investitor care construieşte şi aduce bani la bugetul local. Noi aşa am gândit-o. Pentru că s-a votat în unanimitate. Dar dintr-o dată totul a fost considerat ilegal. Nu se cântăreşte corect”, a mai adăugat primarul comunei Chiscani.

Întrebat ce are de gând să facă mai departe, Costică Cojea a explicat că are de gând să se supună deciziei Prefecturii şi să propună în şedinţa ordinară de joi, 31 august, modificarea regulamentului şi revocarea hotărârilor. În caz contrar, primarul susţine că Prefectura îi va ataca în contencios administrativ.

„Vom modifica regulamentul în sensul că vom cere şi acordul notarial al vecinilor, aşa cum a specificat Prefectura, deşi acest acord notarial nu este prevăzut în nicio lege. Nici în Codul Civil, nicăieri. Totodată vom introduce la caietul de sarcni şi licitaţie publică deschisă, cu strigare. În momentul în care vom modifica acest regulament, cele trei hotărâri nu îşi vor mai putea produce efecte, deşi el au produs deja efecte în civil, pentru că s-au încheiat acorduri notariale. Şi atenţie! Doar cu acordul părţilor putem rezilia acele acte şi să scoatem terenul liber de sarcini ca după aceea să îl putem scoate la licitaţie. Dar nu îmi garantează nimeni, că după ce fac ceea ce mi-a spus Prefectura, nu va veni cu o nouă justificare că licitaţia este ilegală. Şi mă pot aştepta la orice! Investitorul se poate îndrepta împotriva mea sub pretextul că l-am înşelat. Şi este mai grav decât abuzul în serviciu unde s-a autosesizat Poliţia”, a mai precizat Cojea.

Cât despre discuţiile de la PSD, sursa citată a punctat că în ciuda atacului public, a fost sfătuit să facă tot posibilul să nu piardă acest investitor, deoarece nu există nimeni altcineva cu o contraofertă.

Totodată, Cojea a explicat că în tandem cu investiţia lui Dogărescu, Primăria Chiscani vrea să pună un plan privind modernizarea infrastructurii în staţiune pe fonduri europene.

„Licitaţia este singura variantă pe care o mai avem. Nu aş vrea să blocăm. Astfel încât, până în primăvară, dacă totul este ok să îşi înceapă din nou avizarea şi toate celelalte. Sperăm să nu mai întâmpinăm piedici şi de la 1 martie să aibă totul ca să poată să pornească investiţia. Eu asta îmi doresc să poată dezvolta acolo”, a conchis Cojea, cu precizarea că se aşteaptă totuşi la blocaje politice, având în vedere interesele celor din staţiune şi ceea ce s-a întâmplat până acum.

 

Cum s-a ajuns aici

Consilierii locali din comuna Chiscani au primit cu câteva luni în urmă oferta omului de afaceri brăilean Vasile Dogărescu, administratorul SC Eldomir Impex SRL şi au rezonat cu propunerea acestuia, plecând de la ideea că firma deţine fostul hotel “Diana” din staţiune pe care îl reabilitează în prezent. Astfel, într-o şedinţă din luna iunie au aprobat modificarea regulamentului privind închirirea şi constituirea dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenurilor aparţinând domeniului privat al comunei. Ulterior, în şedinţa ordinară a aceleiaşi luni, aceştia au aprobat două proiecte de hotărâri privind atribuirea unui drept de superficie cu titlu oneros, fără licitaţie publică asupra unui teren de 6,475 mp (în spatele hotelului “Diana”) la suma de 25.123 lei/an şi a unui alt teren în suprafaţă totală de 3.647 mp (situat pe malul Lacului Sărat, unde ar trebui să se realizeze staţia de pompare pentru baza de tratament) la 25.123 lei/an. Preţul a fost stabilit în urma unui raport de evaluare întocmit de un evaluator ANEVAR şi în ambele cazuri dreptul de superficie a fost stabilit pe o perioadă de 49 ani, cu posibilitate de prelungire. Trebuie precizat şi că beneficiarul plăteşte suma datorată în două tranşe egale, până la data 31 martie, respectiv 30 septembrie a anului în curs, iar preţul superficiei este indexat anual cu rata inflaţiei.

 

Ce promite „Eldomir” că va face în Staţiunea Lacu Sărat

Un hotel de patru stele cu bază de tratament acreditată ca unitate spitalicească, două restaurante şi săli de conferinţe, la care s-ar putea adăuga în viitor şi o plajă amenajată la standarde europene. Asta a afirmat Vasile Dogărescu, administratorul SC Eldomir Impex SRL că vrea să construiască în Staţiunea Lacu Sărat prin transformarea fostului hotel “Diana”, la reabilitarea căruia lucrează în prezent. Una peste alta, o investiţie de 7 milioane de euro la care consilierii locali din comuna Chiscani au achiesat imediat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro