Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul Cibu a iesit basma curata in dosarul maxi-taxi

Primarul Constantin Cibu si seful Serviciului de Transport Public local de Calatori, Dan Gheorghe au scapat basma curata in cazul abuzului in serviciu reclamat de viceprimarul democrat Daniela Vasioiu. Aceasta, la finele lunii mai a depus o plingere la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Braila prin care sesiza ca cei doi au repartizat operatorilor de transport alte trasee secundare decit cele stabilite legal si ca le-au modificat acestora redeventele datorate, prejudiciind astfel bugetul local. De asemenea, o alta acuzatie viza atribuirea, cu titlu gratuit, catre "TCF Imex" a unui teren de 7mp amplasat in cartierul Vidin, pentru construirea unui modul termopan in care sa-si desfasoare activitatea dispeceratul operatorului.
In urma cercetarilor efectuate de politisti s-a stabilit ca, de fapt, nu au fost incalcate prevederile actelor normative cu caracter local emise de catre consilierii locali municipali in domeniul transportului public de calatori. Totusi, ancheta a stabilit ca s-a produs o modificare a prevederilor contractelor de concesionare a traseelor secundare, insa doar in cazul unui singur operator - "Mantrans" - si doar la capitolul redeventa, vinovatul indicat fiind Dan Gheorghe. Concret, in privinta acuzatiilor referitoare la repartizarea traseelor pentru operatorii de tip maxi-taxi, s-a stabilit ca acestea au fost scoase la licitatie si adjudecate in mod legal de mai multe societati cu respectarea HCLM nr 4/2004.
In aceste conditii, singura acuzatie dovedita in urma cercetarilor a ramas cea referitoare la modificarea contractelor de concesionare in sensul reducerii cuantumului redeventei datorata bugetului local. Din cauza insa a fost exclus edilul sef al orasului Constantin Cibu, anchetatorii propunind neinceperea urmaririi penale, toata vina revenind astfel lui Dan Gheorghe deoarece el a fost cel care a intocmit si semnat procesul verbal in cazul "Mantrans", fara contributia primarului Cibu. Politistii au mai stabilit ca desi modificarea nu a fost facuta cu respectarea normelor legale si a produs efecte juridice, nu s-a creat un prejudiciu, dar ca sint intrunite elementele infractiunii de fals intelectual, fapta savirsita de Dan Gheorghe.

Amenda administrativa pentru fals intelectual in cazul lui Dan Gheorghe

Conform rezultatului anchetei, seful Serviciului de Transport a recunoscut fapta pentru care este invinuit, invocind in apararea sa scopul practic al deciziei dictata in vederea solutionarii mai rapide a problemei transportului public. In consecinta, anchetatorii au propus scoaterea sa de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni administrative in baza art. 91 Cod Penal, aceasta constind in mustrare, mustrare cu avertisment sau amenda de pina la 10 milioane lei vechi. Propunerea a fost formulata avindu-se in vedere lipsa antecedentelor penale si pericolul social relativ redus al faptei.
In aceeasi cauza a fost propusa neinceperea urmaririi penale si pentru operatorii de transport vizati de plingerea viceprimarului Vasioiu.
In privinta terenului de 7 mp, administratorul TCF Imex a facut dovada spatiului respectiv, prezentind un contract de inchiriere incheiat cu Directia de Administrare si Gospodarire Locala Braila. De asemenea, s-a stabilit ca modulul a fost amplasat legal si nu aduce nici un prejudiciu bugetului local urmind ca, dupa expirarea termenului de concesionare, sa ramina in patrimoniu public.
Pasul urmator este inaintarea dosarului catre Parchetul de pe linga Judecatoria Braila care va admite sau va respinge propunerea IPJ Braila, dupa propriile verificari.

"Exista cai superioare ierarhic de contestare"

Viceprimarul Daniela Vasioiu s-a aratat surprinsa de propunerea IPJ Braila: "Imi este greu sa cred ca aceasta este solutia data in cazul sesizarii inaintata IPJ Braila si care viza nereguli in problematica transportului in comun de persoane si ii implicau direct pe primarul municipiului Constantin Sever Cibu si seful STPL, Dan Gheorghe. Asta in conditiile in care in timpul anchetei mi-au fost solicitate documente suplimentare de catre cei care instrumentau acest dosar. Iar la ce documente am prezentat, acte care sustin cele afirmate in sesizare, mi-e greu sa inteleg aceasta propunere a IPJ Braila, pentru ca, pina la urma, este o propunere, decizia finala urmind a fi luata de Parchet. Daca asa stau lucrurile, nu am primit inca un raspuns oficial la sesizarea mea. Daca si Parchetul va da aceeasi solutie, exista cai superioare ierarhic de contestare si voi uza de acestea pentru ca neregulile sint evidente, le stie toata lumea si nu se poate ca lucrurile sa ramina asa. Pina la urma, de la 1 ianuarie ne integram in Uniunea Europeana, iar asta presupune o ordonare la toate nivelurile, inclusiv in domeniul transportului public in comun".
In sesizarea catre IPJ, Vasioiu a expus in ordine cronologica evolutia problematicii transportului public de persoane in municipiu, in care personajele principale sint chiar primarul municipiului Constantin Cibu si Dan Gheorghe, culminind cu retragerea dictata chiar de catre primar a competentei viceprimarului in sectorul servicii de transport. In esenta viceprimarul reclama faptul ca, in mod ilegal, seful Serviciului de Transport si conducerea Primariei au acceptat si aprobat modificarea unor trasee secundare precum si a cuantumului redeventei cuvenite Primariei, fara a avea acordul CLM. Mai mult, sustine ca astfel de modificari au aparut chiar din prima faza dupa incheierea licitatiilor de concesionare in sensul ca una au licitat operatorii privati si alta au preluat prin procesele verbale de predare a respectivelor trasee. Buba s-a spart abia in momentul in care in cadrul unei sedinte a CLM, chiar primarul Constantin Cibu a recunoscut public ca a dispus modificarea fara aprobarea consilierilor municipali a traseelor licitate si adjudecate. "Consider ca, daca acest lucru este adevarat, fapta de a modifica un contract de catre primar, fara incuviintarea CLM Braila, care este parte a contractului, poate constitui infractiunea de abuz in serviciu cu atit mai mult cu cit operarea de transport in comun de catre firme private pe aceleasi trasee cu SC “Braicar” aduce prejudicii materiale acestei societati prin scaderea numarului de calatori", mentiona viceprimarul Vasioiu in reclamatia catre IPJ Braila. Important de mentionat este ca viceprimarul democrat a trimis o sesizare privind neregulile din activitatea Primariei, inclusiv aspecte legate de transportul public de persoane si la Ministerul Administratiei si Internelor. Asa cum a explicat Daniela Vasioiu, recent i s-a comunicat ca aceasta cauza a fost trimisa spre solutionare Parchetului de pe linga Judecatoria Braila. Si organizatia sindicala a soferilor din SC "Braicar" a formulat mai multe sesizari pe aceeasi tema inaintate atit MAI cit si Ministerului Transporturilor si Guvernului.
Contactat telefonic, primarul Constantin Cibu ne-a explicat ca nu poate face nici un comentariu referitor la acest caz, pina cind nu va fi instiintat in mod oficial despre decizia IPJ Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii