* un anunț făcut astăzi (vineri - 3 aprilie) de către Ministerul Sănătății a dat peste cap planurile municipalității de a acționa pentru dezinfectarea străzilor, dar și a scărilor de bloc în zilele următoare * mesajul ministerului recomandă spălarea pavajelor urbane, prin proceduri obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale sau detergenți convenționali, asta însă, după ce Primăriile au achiziționat substanțe recomandate de Guvern pentru dezinfectări * primarul Marian Dragomir s-a arătat extrem de deranjat de anunțul Ministerului și a precizat că în momentul de față nu mai știe dacă vor continua acțiunile de dezinfectare de la nivelul orașului sau va trebui regândită procedura * mai mult, acesta a postat un mesaj foarte dur pe pagina sa de Facebook în care acuză faptul că nu au fost acceptate testele puse gratuit la dispoziție de un investitor chinez din Brăila
Incoerență decizională și dezmăț total pe bani publici. Cam asta a reproșat primarul Marian Dragomir Guvernului Ludovic Orban după un mesaj de ultimă oră postat pe rețelele de socializare de către Ministerul Sănătății privind modul în care trebuie spălate străzile orașelor. Pe scurt, se recomandă autorităților spălarea pavajelor urbane, prin proceduri obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale sau detergenți convenționali, asta însă după ce Primăriile din țară au achiziționat substanțe recomandate de Guvern pentru dezinfectări și au demarat acțiuni în acest sens.
”Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a Coronavirus, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic. Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului. Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății, nr. 4.206 din 03.04.2020.
Dragomir a răbufnit: «Aberația zilei la Ministerul Sănătății»
Primarul Brăilei Marian Dragomir a transmis un mesaj extrem de dur pe site-urile de socializare, ca reacție la informațiile publicate abia acum de către Ministerul Sănătății, privind modul corect de a se interveni la nivelul străzilor din oraș în privința dezinfectărilor. Dragomir chiar a făcut și acuzații grave legate de posibile interese care ar fi stat în spatele deciziei Guvernului de a da cu piciorul ofertei privind cele 3.000 de teste gratuite pentru COVID-19 care erau puse la dispoziție de către un investitor chinez din Brăila.
”Azi, la aproape o lună de la declanșarea pandemiei, Ministerul Sănătății a publicat pe pagina de facebook că «Dezinfectarea străzilor nu ajută la combaterea COVID-19»!!! După dezertarea prin demisie a fostului ministru Costache, azi, s-au trezit să posteze pe facebook că dezinfectarea străzilor nu combate COVID-19 !!! Să vă fie rușine!!! Acum 2 zile am fost inspirat și am făcut print screen cu lista produselor biocid pentru spălarea străzilor de pe site-ul Ministerului Sănătății. Azi v-ați sucit stimabililor? După ce solicitați primăriilor PSD, PNL etc. să cheltuie bani pentru combaterea COVID 19, după ce toți primarii indiferent de culoarea politică dezinfectează străzi, după ce presa prezintă la știri de săptămâni bune cum se dezinfectează străzile și trotuarele, după ce se dă o noua Ordonanță Militară prin care ni se impune să dezinfectăm scările de bloc... Nu ne transmiteți nici măcar o adresă prin care să vă cereți scuze și să spuneți că ne acoperiți costurile rezultate din incompetența voastră? Când mai postați că și dezinfectarea scărilor de bloc impusă prin Ordonanța Militară nu ajută la combaterea Covid-19? După ce se termină epidemia? Am înțeles că nu vreți să aducem teste gratuite (prin donație) la Brăila , pentru că o să se testeze și se va afla adevărul sau ca să aduceți voi pe bani, dar chiar așa să vă faceți iar de râsul tuturor? Doar că de această dată: domnule ministru, ”prostia voastră” este pe sănătatea noastră!!!”, a afirmat Dragomir.
Întrebat dacă vor continua acțiunile de dezinfectare programate pe străzile și scările de blocuri din Brăila în acest weekend și în zilele următoare, primarul a ridicat din umeri și a răspuns că nu știe. Acesta a precizat că se va solicita o lămurire de la nivelul Guvernului în acest context și se va lua în calcul sistarea acțiunilor până la clarificarea situației. Cât despre substanțele deja achiziționate, edilul-șef a dorit să precizeze că nu știe în ce măsură acestea vor putea fi folosite pentru altfel de acțiuni în viitor.
”Nu știu să răspund în momentul de față. Noi acum două zile am descărcat documente de pe site-ul Ministerul Sănătății, documente din care reiese că soluțiile pe care le folosim sunt autorizate pentru dezinfectarea străzilor. Nu știu să răspund acum. Chiar nu știu. Pentru că Ministerul Sănătății se răzgândește de la o zi la alta. Acum chiar mă aștept ca ei să șteargă lista cu soluțiile respective de acolo. Dar nu e niciun fel de problemă, pentru că am avut inspirația în acel moment și am făcut captură de ecran, de pe site-ul lor. O să cer clarificări. Chiar nu știu să răspund ce se va întâmpla. Analizăm sistarea acțiunilor de dezinfectare. Nici nu știu ce să vă spun. Nu știu ce să fac, pentru că prin ordonanța ministerului s-au stabilit reguli și acum... Deci răspunsul la toate întrebările dumneavoastră momentan este: Nu știu. Primăria nu știe ce decizie să ia după anunțul Ministerului Sănătății. Efectiv! Pentru că ordonanța militară stabilește niște reguli, iar anunțul Ministerului Sănătății vine și contrazice tot. Acesta este adevărul”, a declarat Dragomir.
Brăilenii nu trebuie să se panicheze în legătură cu dezinfectarea blocurilor
Cât despre acțiunile de dezinfectare a scărilor de bloc ce au avut loc până acum, edilul-șef a dorit să puncteze că foarte mulți cetățeni au înțeles greșit recomandările legate de modul în care se va acționa și timpul stabilit ca recomandare pentru locatarii blocurilor ce au fost dezinfectate. Mai exact, cele 48 de ore anunțate de autorități nu se refereau la izolarea locatarilor în apartamente, cum greșit s-a înțeles, ci la timpul în care scările de bloc nu trebuiesc spălate. Dragomir a transmis și mesajul care a apărut la scările de bloc unde s-a acționat până acum, pentru ca brăilenii să nu se sperie că sunt expuși la vreun fel de pericol.
Surse din cadrul Primăriei Brăila ne-au precizat totuși că sumele cheltuite până acum de municipalitate pentru soluțiile folosite la acțiunile de dezinfectare se ridică la 45.000 lei. Mai exact 30.000 lei pentru soluții concentrate, care se adaugă în apă, în diluțiile prevăzute în actele normative, respectiv 15.000 lei pentru alte comenzi efectuate, care sunt în curs de livrare.