Orasul ciinilor vagabonzi
Problema ciinilor comunitari, mai precis inmultirea peste masura a acestora, precum si cresterea agresivitatii ciinilor aciuati pe la scari de blocuri sau pe la chioscuri, sint dintre cele mai abordate subiecte pe site. "Stimate domnule primar, cind aveti de gind sa faceti ceva in problema ciinilor vagabonzi?", este o intrebare frecvent adresata primarului Cibu si de fiecare data este insotita de o situatie concreta cu care s-a confruntat petentul. Daca pornim de la premisa ca si tacerea-i un raspuns, replicile primarului variaza in functie de perioada formularii acestora. Astfel, daca in 2006, de exemplu, edilul sef mentiona ca serviciul de ecarisaj urma sa fie scos la licitatie si isi punea mari sperante in solutionarea problemei ciinilor vagabonzi, din 2007 nici nu a mai raspuns reclamatiilor din aceasta categorie. "In legatura cu ciinii vagabonzi, am raspuns de nenumarate ori si cred ca acesta va fi ultimul raspuns, deoarece, dumneavoastra, cetatenii, nu cititi si alte probleme ridicate de predecesori si raspunsurile lor. Serviciul de ecarisaj a fost externalizat si incepind cu luna august (2006 - n.r.) se va ocupa de aceasta problema o societate particulara", se arata in ultimul raspuns formulat pe tema ciinilor comunitari.
"Problema infractionalitatii devine din ce in ce mai acuta"
Pe al doilea loc ca numar de sesizari grupate pe subiecte abordate, se situeaza infractionalitatea, cu referire directa la gastile de cartier si luptele de strada dintre acestea. In opinia celor care i-au scris primarului Cibu, in contextul in care perceptia asupra acestui fenomen este ca a luat amploare, tot mai multi braileni se simt in nesiguranta pe strada, ba chiar si in propriile case. "Ziua in amiaza mare tineri sau mai putin tineri agreseaza cetatenii orasului. Se fura din buzunare, se insulta, se face mizerie, se sparg masini. Faceti ceva! Trimiteti mai des patrule, gardieni sau politisti care sa stea permanent in cartiere pentru ca altfel hotii isi fac de cap. Lumea e foarte nemultumita si acest lucru se va vedea la alegeri", se puncteaza intr-unul dintre e-mailuri. Raspunsul a venit dupa doua luni de la postarea pe site a reclamatiei, mai precis la data de 27 februarie 2007, fata de 18 decembrie 2006, data la care a fost formulata petitia. "Am retinut aspectele prezentate de dumneavoastra si am cerut Politiei comunitare sa se implice in mod deosebit in rezolvarea acestora. Sa stiti ca aceste aspecte pot fi sesizate in momentul producerii lor la 112 (apel gratuit) chiar si de la un telefon public, pentru o interventie prompta a Politiei sau Jandarmeriei", a recomandat edilul sef.
"Sint la curent cu ce se discuta pe acea pagina de Internet"
Brailenii s-au plins administratiei locale si de faptul ca, in mai multe zone ale orasului, gunoaiele menajere, dar si cele rezultate din constructii civile sau industriale sint depozitate la intimplare, fara a fi colectate de firmele de salubritate. Mai mult, unii cetateni zelosi au fotografiat zonele cu pricina si le-au postat pe site odata cu formularea reclamatiei pentru a-si sustine punctul de vedere. Un exemplu in acest sens este cazul prezentat de un brailean care a facut doua poze la o halda de gunoi din zona Piata Mare sau in zona de promenada a Falezei. De fiecare data, Constantin Cibu a punctat ca, in cea mai mare parte, vina o poarta brailenii care arunca gunoiul la intimplare, dar si unii agenti economici care refuza sa incheie contracte de salubrizare cu firmele de profil. Primarul le-a promis reclamantilor ca va incerca sa stopeze acest fenomen prin aplicarea de amenzi substantiale celor care sint prinsi aruncind gunoaiele in spatii neamenajate. In plus, a fost semnalata si starea foarte proasta a drumurilor publice din municipiu, mai multe zone din oras fiind date ca exemplu negativ.
Contactat telefonic, Constantin Cibu ne-a declarat ca nu se ocupa personal de reclamatiile postate pe site, dar a subliniat ca Florin Ionascu, in calitatea sa de consilier personal, are atributii directe in acest sens. "Asta nu inseamna ca nu sint la curent cu ce se discuta pe acea pagina de Internet. Consilierul imi prezinta sesizarile venite din partea brailenilor, formulam amindoi raspunsurile, iar apoi, acestea sint puse pe site in cel mai scurt timp", a spus Cibu.
Problema este ca, de doua saptamini, consilierul Florin Ionascu lipseste de la serviciu avind probleme de sanatate, astfel ca brailenii care au trimis sesizari in ultima perioada mai au de asteptat pina vor primi un raspuns.
De mentionat este ca administratorul site-ului www.domnuleprimar.ro a impus administratiilor locale vizate de reclamatiile postate online sa respecte termenul de formulare a raspunsului de 30 de zile, potrivit legislatiei in vigoare.