Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primaria vrea sa scape de actiunile ECO SA

Primarul municipiului, Constantin Cibu, nu este deranjat nici cit negru sub unghie de faptul ca directorul firmei de salubrizare ECO a inchiriat o masina de la Primaria Galati pentru colectarea deseurilor. Primarul a declarat, intr-o conferinta de presa, ca directorul George Dragu poate sa inchirieze masini si de la Berlin, daca are chef, numai sa-si faca treaba. O treaba pe care, spune Cibu, ECO n-o va mai face prea mult timp sub obladuirea Consiliului Local Municipal, in calitate de actionar majoritar. Asta pentru ca primarul este hotarit sa scape CLM de actiunile pe care aceasta institutie le detine la ECO. Prilejul de a propune conversia acestor actiuni sau chiar vinzarea lor, daca va fi nevoie, este acela al necesitatii achitarii datoriilor de miliarde de lei pe care ECO le are catre firma "Tracon", care gestioneaza groapa de gunoi ecologica: "Pentru ca Directia de Administrare si Gospodarire Locala are datorii mari catre ECO, iar ECO are, la rindul sau, datorii catre Tracon, noi sintem hotariti sa facem o conversie a actiunilor pe care le detinem, in valoare de 51%, cu datoriile pe care le avem, fata de societatea Tracon. Sint datorii acumulate in anii din urma, pentru ca ECO, in viziunea noastra, trebuia sa se ocupe in special de exploatarea carierei de la Macin. Aceasta a fost insa practic devastata, nu mai exista nici un utilaj, adica nu mai exista absolut nimic care sa poata sa fie pus in functiune, iar din cauza ca in zona respectiva s-a format un parc, o rezervatie, se pare ca nu mai putem exploata aceasta cariera. In aceste conditii, Primaria va renunta la o societate care nu-i aduce decit pagube, bineinteles, cu conditia ca macar sa stergem toata datoria pe care o avem fata de societatea Tracon. Daca nu vom face o intelegere prealabila, privind stingerea tuturor datoriilor, vom scoate la licitatie aceste actiuni. Exista o evaluare a patrimoniului facuta acum 3 ani, care se va reactualiza, si in functie de aceasta, se vor face discutiile cu societateaTracon".

"Nu ma deranjeaza ca a adus masina din Galati, dimpotriva, ma bucura daca aduce masini din alta parte"

Cibu admite ca decizia recenta a directorului Dragu, de a executa silit DAGL pentru a-si recupera restantele, este una corecta, in principiu, insa considera ca, oricum ar fi, Primaria nu trebuie sa mai pastreze actiunile la ECO: "El, pe hirtie, are dreptate sa execute silit DAGL. De altfel, Dragu este oricum nemultumit de solutia pe care am gasit-o noi, dar nu avem ce face. Nu poti sa pastrezi o societate care n-are nici dotarea necesara si care nu aduce nici un cistig la Primarie".
In acest context, pe primar il lasa rece inchirierea unei masini de la Primaria Galati, in semn de protest fata de ceea ce Dragu numeste neimplicarea Primariei Braila, in salvarea ECO: "Din punctul lui de vedere, este foarte bine si din punctul meu de vedere, este la fel, pentru aceasta perioada, cit va mai supravietui. Nu ma deranjeaza ca a adus masina din Galati, dimpotriva, ma bucura daca aduce masini din alta parte, chiar daca scrie pe ele "Primaria Galati". Pot sa fie inchiriate si de la Berlin, nu ma intereseaza. Nu stiam ca sint inscriptionate cu "Primaria Galati", dar nu deranjeaza pe nimeni, daca sint utilizate la noi. El realizeaza salubrizarea cu niste tractoare vechi, transporta deseurile neacoperite, le insaminteaza, practic, pe drum, pina la groapa ecologica. Bineinteles ca acuzatiile lui Dragu se indreapta spre actionarul majoritar, care nu a investit nimic, in firma. Nici nu poti sa investesti intr-o societate care-ti aduce pagube, nu cistiguri. Daca aducea ceva la Primarie, puteam sa investim banii respectivi, dar sint datorii vechi, din 2001, cind primaria se ocupa de taxa de salubritate, care intotdeauna a fost mai mica decit valoarea lucrarilor efectuate. In atitia ani s-au strins miliarde de lei datorii. Noi am incercat recuperarea de la cetateni a sumelor neplatite din anii 2001-2002, dar nu am reusit sa adunam decit vreo 2-3 miliarde, restul refuzind complet sa-si plateasca datoriile. Pe de alta parte, nici n-a existat o baza de date exacta a DAGL, si nici contracte cu toti agentii economici. Nici la ora actuala nu au toti agentii economici asemenea contracte, dar incet-incet ii aducem noi pe linia de plutire"
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii