Mergi la conţinutul principal

Primaria face presiuni pentru ca cercetarea arheologica sa se faca gratis si repede

Reprezentantii Primariei Braila l-au acuzat pe directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, ca intirzie nejustificat lucrarile de constructii prin efectuarea de cercetari arheologice intr-o perioada mai mare decit ar trebui si la preturi prea mari.
In conferinta de presa de ieri, directorul Ionel Candea a explicat ca sefii sai, de la Consiliul Judetean, ii pretind ca institutia sa obtina si venituri din activitatea sa, sa se autofinanteze intr-o anumita proportie. "Anul trecut am adus pentru Muzeu 1,5 miliarde lei vechi, din care mai bine de jumatate sint din cercetare, iar cealalta parte vine de la vizitatori si din ceea ce reusim sa vindem din productia editurii "Istros". Pe de alta parte, Primaria a facut demersuri, mi-a cerut in repetate rinduri sa diminuez suprafetele cercetate si sa scad din pret. Exista hirtiile primarului in care imi spune sa las toata povestea la o parte. "Va rugam sa analizati posibilitatea ca aceste formalitati sa fie executate cu contributia dumneavoastra gratuita, concomitent cu realizarea sapaturilor pentru fundatiile blocurilor" - ANL-urile din Brailita. Am trimis un raspuns hirtiei primarului, dupa care am primit o a doua solicitare: "Urmare a adresei din 8 mai 2007 va rugam sa analizati posibilitatea micsorarii sumei evaluate de dumneavoastra ca fiind necesara pentru realizarea descarcarii de sarcina a terenului din Brailita sub pragul valoric de 5.000 de euro fara TVA". Am raspuns si aici in regim de urgenta pentru a nu se spune ca cercetarile arheologice intirzie lucrarile. Ele nu intirzie pe nimeni. Nicaieri in lume si in Europa civilizata nu intirzie daca cercetarea arheologica incepe cind trebuie. Numai ca la noi toate se fac pompieristic, se amina de la un an la altul, banii vin cind vin si asa mai departe. Cercetarea arheologica nu intirzie pe nimeni si este nepermis sa faci asemenea aprecieri cind nu esti arheolog", a mai spus directorul Ionel Candea

Nu se poate sapa, taia, rade tot si construi

In ceea ce priveste comparatia cu alte judete unde preturile sint mai mici si lucrarile dureaza mai putin, directorul Cindea a spus ca nicaieri nu se mai intilneste un sit de asemenea dimensiuni, un oras medieval, peste care sa se suprapuna un oras modern. Situl arheologic tine de la Dunare si pina la B-dul Cuza si nu este posibil sa ai o interventie majora fara sa faci cercetare arheologica, a mai explicat dr. Ionel Candea. Ca argument a povestit ce s-a intimplat in 1982, cind s-a tras hidrant pentru Teatrul "Maria Filotti" fara sa se spuna nimic nici unui specialist. "S-a tras un sant magistral pe Republicii, fara instiintarea nimanui care a dus la descoperirea pavimentului din lemn, nivelul vechi de calcare, pe care l-au spart cu tirnacoapele, l-au aruncat in fel si chip si din care am reusit sa salvez doar un fragment. Daca ai in Braila strazi intregi care pastreaza un nivel vechi de calcare, cum poti sa procedezi altfel? Cercetarea arheologica trebuie inceputa din timp. Ea dureaza pentru ca se face cu spaclul, cu acul. Prelevarile de polen, de simburi, se fac cu acul. Asa se face meseria asta! Reabilitarea centrului istoric inseamna sa pui in valoare asemenea situri. Se face parbriz, ca sa se poata vedea vechiul nivel de calcare, scurgeri de apa, poate un pasaj. Nu se poate sapa, taia, rade tot si construi. Nu pentru asta s-au dat bani pentru reabilitarea centrului istoric", a mai explicat directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu