Mergi la conţinutul principal

Primar condamnat la inchisoare

Este in pericol sa-si piarda functia de primar, dupa ce a fost condamnat la inchisoare, cu suspendare, in urma unui accident pe care l-a savirsit in primavara anului trecut. Este vorba despre primarul localitatii Visani, Neagu Caraman, care a fost condamnat, la finele lunii decembrie, la trei luni de inchisoare, pentru savirsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avind o imbibatie alcoolica peste limita legala admisa - mai precis 2.00 grame la mie, alcool pur in singe. De asemenea, el a fost condamnat la alte trei luni de inchisoare, pentru savirsirea infractiunii de parasire a locului accidentului fara incuviintarea Politiei, instanta hotarind totusi ca barbatul sa beneficieze de suspenderea conditionata a pedepsei, intrucit nu are antecedente penale. Sentinta a fost data in sedinta din data de 15 decembrie a Judecatoriei Faurei, si a ramas definitiva, prin neapelare, astfel incit primarul de Visani are acum cazier.
Reamintim ca Neagu Caraman a fost trimis in judecata, din dispozitia procurorului Dumitru Baciu, de la Parchetul de pe linga Judecatoria Faurei. Potrivit rechizitoriului intocmit de procuror, in dupa-amiaza zilei de 3 martie 2005, primarul Neagu Caraman a urcat la volanul autoturismului marca Logan, cu numarul de inmatriculare B-40-JZB - proprietatea Consiliului Local Visani - si a vizitat mai multe obiective din localitate. Din loc in loc, primarul a consumat bauturi alcoolice. Nu mai putin de trei martori au declarat ca l-au insotit pe Caraman atit la podul de peste riul Buzau, cit si la cafe-barul AF Navodaru, din localitate. Procurorul anchetator consemna: "La ora 19.30, martorii impreuna cu invinuitul s-au indreptat catre satul Caineni si, intr-o curba, autovehiculul a parasit carosabilul, impotmolindu-se in noroi. Pentru a-l redresa, primarul i-a pus pe cei trei pasageri sa impinga. Ulterior, Caraman a renuntat sa ajunga in Caineni. El a intors masina si i-a debarcat pe cei trei martori."
Aflat pe DJ 203 A, in zona intersectiei cu ulita bisericii, primarul beat nu a observat ca pe partea dreapta a carosabilului se afla un barbat care se deplasa in aceeasi directie de mers si l-a lovit, aruncindu-l in sant. El a oprit totusi Logan-ul, l-a ridicat pe ranit - identificat, ulterior, in persoana lui Marian Tudorica - dupa care a urcat, din nou, la volan. Intre timp, la fata locului venisera politistii din comuna (postul de politie se afla la 60 de metri distanta de locul faptei), care au constatat ca primarul se afla in stare de ebrietate. Agentii l-au luat in primire pe Tudorica si s-au uitat lung dupa Caraman, care a parasit zona fara incuviintarea lor, contrar legii.
Dupa incident, Neagu Caraman a parcat masina in garajul Primariei Visani si s-a dus acasa. A doua zi, dis-de-dimineata, in jurul orei 6.10, politistii au reusit, totusi, sa-l testeze pe invinuit cu aparatul etilotest, iar la 6.55 i-au recoltat prima proba de singe, pentru stabilirea alcoolemiei. Pe parcursul derularii anchetei, s-a efectuat calculul retroactiv, constatindu-se ca, in momentul accidentului, primul gospodar din Visani avea intre 2.00 si 2.10 grame la mie alcool in singe.

"Practica judiciara este contradictorie, in materie"

Conducerea Prefecturii intentioneaza sa faca demersurile necesare suspendarii din functie a primarului, insa subprefectul Aurica Avram este constient ca exista riscul ca Neagu Caraman sa scape in continuare cu fata curata, si dupa ce a scapat - cel putin deocamdata - de executarea pedepsei, sa scape si de suspendarea din functie. Mai exact, subprefectul ne-a explicat ca legislatia este destul de confuza, in acest domeniu, in sensul in care Legea 215/ 2001, a administratiei publice locale, prevede ca pot fi suspendati din functii alesii locali care au fost condamnati "prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate". Mai departe, este o chestiune de interpretare, daca pedeapsa cu inchisoarea, dar cu suspendare conditionata, se considera sau nu "privativa de libertate": "Practica judiciara este contradictorie, in materie, astfel incit va trebui sa consultam mai multi specialisti, pentru a vedea cum trebuie sa actionam. Exista o anumita nuanta aici, si depinde de cel care intepreteaza legea, daca intelege prin pedeapsa privativa de libertate si pe cele care au fost suspendate conditionat, sau nu. In opinia mea, si pedeapsa cu suspendare este tot privativa de libertate, pentru ca pedepsele care nu sint privative de libertate, sint cu obligare la munca conditionata, ceea ce nu este cazul lui Caraman. Acum, depinde de Curtea de Apel la care se afla cazul, spre solutionare. Oricum, noi avem in vedere sa facem primul pas, propunind suspendarea lui, pe motiv ca a fost condamnat. Primarul are posibilitatea sa atace in instanta aceasta propunere si, daca instanta va decide ca nu are dreptate, Guvernul va decide suspendarea lui din functie, pentru ca nu o putem face noi, Prefectura. Eu sper insa sa se inteleaga ca este vorba aici despre un om condamnat la inchisoare, prin sentinta definitiva. Sint de acord ca legea trebuie sa protejeze alesii locali de abuzuri de orice tip, dar aici nu mai vorbim despre protectia primarului, ci despre protejarea unui infractor. Pentru ca asta este Neagu Caraman, un infractor, condamnat la inchisoare, si nu cred ca el mai este omul care sa reprezinte o comunitate".
Subprefectul a mai precizat ca pozitia sa nu are nici o legatura cu apartenenta politica a lui Caraman, care este membru PSD, ci doar cu legea si corectitudinea: "Putea sa fie de la orice partid, nu are nici o importanta, este vorba despre ceea ce a facut, si de sentinta data de instanta. Va asigur ca as fi fost la fel de intransigent, indiferent despre ce primar ar fi fost vorba, pentru ca vorbim despre oameni care conduc niste comunitati si care trebuie sa fie niste exemple pentru concetateni, si nu infractori condamnati la inchisoare".

Caraman vrea sa candideze din nou la Primarie

In ceea ce-l priveste, primarul Caraman ne-a declarat ieri ca nu va accepta sa fie suspendat din functie si ca va ataca in instanta orice demers al Prefecturii, pe aceasta linie. Caraman considera ca, de fapt, lucrurile nu s-au petrecut in realitate atit de grav pe cit au fost prezentate, dar a acceptat sentinta instantei si se va conforma. Din punctul sau de vedere, insa, pedeapsa cu inchisoarea, cu supendare, nu este una privativa de libertate si, deci, nu poate fi suspendat din functie. Primarul a precizat ca de aceea nici nu a atacat sentinta, pentru ca stia sigur ca, in acest caz, va putea candida din nou, si oricum nu va putea fi suspendat din functie. In opinia sa, problema nu este deloc una confuza, "atit timp cit inca sase primari din tara sint in aceeasi situatie cu mine, fiind condamnati la inchisoare, cu suspendarea pedepsei, si nu au fost suspendati din functii".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro