Prima de 0,3 lei pentru crescatorii de vaci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prima de 0,3 lei pentru crescatorii de vaci

Crescatorii de vaci vor primi si in acest an o prima de 0,3 pe litru de lapte confom standardelor Uniunii Europene, livrat fabricilor de procesare, potrivit unui proiect de hotarire de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii.
Laptele conform normelor UE indeplineste anumite criterii biologice, cum ar fi prezenta unui numar maxim de germeni.
Firmele si taranii mai pot procesa lapte neconform normelor europene pina la 30 iunie 2008, dupa aceasta data fiind obligatorie folosirea materiei prime care sa corespunda integral cerintelor UE.
Pe linga prima pentru laptele de calitate, crescatorii vor beneficia si de alte subventii in 2008, in principal in aceleasi domenii ca si anul trecut, potrivit proiectului de hotarire de Guvern. Actul se afla in faza de avizare interna, urmind sa fie discutat zilele acestea cu asociatiile, sindicatele si patronatele din domeniu, si ar putea fi promovat in prima sedinta de Guvern din acest an.
"Ne grabim sa-l promovam chiar la prima sedinta de Guvern pentru ca anumite pozitii sint deja in rulaj, iar prevederea nu este retroactiva. Nu am modificat nivelul sprijinului individual, dar am umblat la sumele totale alocate pentru fiecare masura, luind in calcul datele de anul trecut si cele din teritoriu. La masurile unde nu s-au consumat toti banii anul trecut, unde cererea nu a fost mare, am scazut din valoarea totala alocata, iar la altele am crescut", a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu.

Subventii pentru activitatile menite sa imbunatateasca produsele de origine animala

La fel ca si anul trecut, crescatorii vor primi subventii pentru activitatile care vizeaza ameliorarea raselor de animale si imbunatatirea produselor de orgine animala.
Ministerul Agriculturii propune ca subventia individuala sa ramina la aceeasi valoare, dar in ceea ce priveste valoarea totala a fondurilor alocate fiecarei activitati, aceasta va fi mai redusa fata de 2007 in principal pentru ameliorarea raselor.
Fondurile sint insa mai mari pentru majoritatea programelor de imbunatatire a produselor de origine animala, unde intra, de exemplu, subventionarea fermierilor care au scrofite la prima fatare, a puilor broiler si a familiilor de albine.
Propunerea Ministerului Agriculturii introduce noi categorii de sprijin, cum ar fi subventia de 0,05 lei pe ou si finantarea evaluarii genetice a animalelor, dar elimina altele. Printre acestea se numara subventionarea repopularii in stupi.
Pe linga aceste subventii, crescatorii de animale vor mai beneficia in 2008 de platile pe cap de animal, care vor fi stabilite printr-un alt act normativ, dar si alte scheme de ajutor, care vor fi elaborate in colaborare cu asociatiile profesionale.
"Platile pe cap de animal nu sint la fel de urgente, ele se aplica din martie incolo. De asemenea, discutam cu asociatiile de producatori pentru a stabili ce alte scheme de ajutor vom aplica in acest an, astfel incit sa putem compensa cresterea pretului la furaje si scaderea pretului de valorificare a animalelor", a mai spus Albu.
Subventiile pe cap de animal au fost obiectul unor proteste anul trecut. Sindicatul crescatorilor de vaci a protestat de mai multe ori in fata Ministerului Agriculturii, cerind majorarea subventiilor pentru bovine. Protestele au incetat dupa ce institutia a majorat subventia pentru fermierii care detin mai mult de trei bovine si a promis ca va aplica, din 2008, o schema de ajutor pentru crescatorii cu mai putin de trei vaci.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro