Mergi la conţinutul principal

Primăria a stabilit cuantumul maxim pentru ajutorul oferit în cazurile sociale excepționale

* consilierii municipali au aprobat, recent, un proiect privind cuantumul maxim și condițiile de acordare a prestațiilor financiare excepționale acordate în 2022 * discutăm despre situații în care, din cauza sărăciei sau a anumitor situații punctuale, părinții nu își mai pot îngriji corespunzător copiii, iar aceștia riscă să fie separați * cuantumul maxim este de 1.500 lei/familie, putând fi acordat o singură dată pe an, iar în cazul familiei monoparentale ajutorul financiar se acordă o singură dată pe an sau eșalonat pe o perioadă de până la cinci luni consecutiv, în limita a 1.500 lei/perioadă * sprijinul poate fi sub formă de tichete sau bani

 

Municipalitatea a stabilit regulile după care va ajuta în 2022 familiile cu copii, cu o situație financiară precară. Mai precis, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Local Municipal, s-a votat cuantumul maxim și condițiile de acordare a prestațiilor financiare excepționale. Discutăm despre familii care dintr-un motiv sau altul ajung să nu își poată întreține copiii în mod corespunzător, cazuri în care, potrivit legii, primăriile pot oferi o mână de ajutor.

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, prestațiile financiare excepționale pot fi acordate sub formă de tichete sociale, constând în principal în achiziționarea produselor alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale și rechizite sau echipamente școlare, suportarea cheltuielilor de transport, procurarea de proteze, medicamente sau alte accesorii medicale. Valoarea nominală a tichetului social va fi în sumă de 10 lei. Prin mențiunea imprimată pe tichetul social, cu privire la destinația acestuia, va fi garantată utilizarea fondurilor oferite beneficiarilor în scopul pentru care au fost acordate. De asemenea, se poate face și plata prestației financiare excepționale în lei, prin virament bancar sau casierie de către Direcția de Asistență Socială (DAS) Brăila. Familiile vor primi și consiliere iar DAS va urmări ulterior modul în care sprijinul acordat a ajutat sau nu. Aceste verificări se vor face pe toată perioada cât se acordă ajutorul, precum și trei luni după încetare.

 

ți bani alocă Primăria Brăila pentru astfel de cazuri

Cuantumul maxim propus în Brăila pentru anul 2022 este de 1.500 lei, putând fi acordat o singură dată pe an. În cazul familiei monoparentale ajutorul financiar se acordă o singură dată pe an sau eșalonat pe o perioadă de până la cinci luni consecutiv în limita a 1.500 lei/perioadă. Precizăm că pentru a primi ajutorul, beneficiarii trebuie să fie cu plata la zi a impozitelor. De asemenea, venitul net lunar pe membru de familie luat în calcul la stabilirea dreptului la prestație finaciară excepțională este de 1.386 lei, inclusiv, ținând cont de venitul mediu net lunar pentru care se acordă ajutor pentru încălzirea locuinței. Pentru anumite situații deosebite, bine întemeiate și motivate prin anchetă socială, se poate acorda prestație financiară excepțională și familiilor cu copii care realizează pe membru de familie un venit superior celui stabilit, dar se vor avea în vedere, cu precădere, situațiile deosebite de natură medicală.

Tot din raport aflăm că în acest an, pentru toate cazurile de acest tip, au fost previzionate în buget, cheltuieli totale în sumă de 15.000 lei. Mai precis 8.000 lei pentru ajutoare excepționale în numerar și 7.000 lei pentru tichete sociale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro