Mergi la conţinutul principal

Primăria se pregătește să modernizeze Cartierul zona Gării

* este vorba despre amenajarea unui spațiu de parcare și accesului către căile principale de transport pentru o suprafață de mai bine de 19.000 mp * valoarea totală a investiției depășește 3,5 milioane lei, bani de la bugetul local

 

Alexandru NECULA

 

Locuitorii din Cartierul zona Gării din Brăila vor beneficia în viitorul apropiat de străzi modernizate, spații de parcare amenajate și sistem de supraveghere video. Discutăm despre amplasamentul situat între blocurile S1-S2-S3-1-2-3-4-5-6-7-8-9, spații publice în suprafață totală de 19.308,86 mp, din care suprafață construită este de 15.566 mp.

Mai exact, este vorba despre un proiect aprobat recent de către consilierii municipali în cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM Brăila din 2021. Aleșii au dat undă verde documentației tehnico-economice faza I – DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) pentru acest deziderat ce vizează modernizarea spațiilor publice din cartierul zona Gării. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3.562.755,42 lei cu TVA, din care Construcția plus Montajul înseamnă 3.004.429,89 lei cu TVA, restul fiind cheltuieli cu proiectarea și alte etape pregătitoare. Durata de realizare a acestui obiectiv este de 10 luni, din care două dedicate serviciilor de proiectare și celelalte opt pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, modernizarea spațiilor publice din Cartierul zona Gării este cuprinsă în Programul obiectivelor de investiții pe anul 2021, unde a fost deja previzionată suma de 60.000 lei cu TVA. Demersul se va pune în operă cu finanțare de la bugetul local și în documente figurează că trebuie să se deruleze în perioada 2021-2022, în funcție și de prevederile bugetare aprobate.

DALI-ul pentru acest proiect a fost elaborat de către SC INTERCAD PROIECT SRL, Iași, conform unui contract de servicii încheiat între societate și Municipiul Brăila, în august 2021. Serviciile de proiectare pentru care această firmă și-a luat angajamentul se referă la: tema de proiectare, expertiza tehnică, studiul geotehnic, topografic, DALI, documentația tehnică pentru eliberarea Certificatului de urbanism și documentațiile tehnice pentru obținerea avizelor/acordurilor.

”Realizarea obiectivului de investiții «Modernizarea spațiilor publice din Cartierul zona Gării» va avea ca finalitate creșterea confortului locuitorilor din zona și dezvoltarea, din punct de vedere economic și social, a zonei”, se precizează în cadrul documentației.

Proiectantul a realizat trei scenarii pe care le-a prezentat în DALI, iar municipalitatea a optat pentru prima variantă, ținând cont de soluția tehnică recomandată de expertiză: sistem rutier elastic, în vederea modernizării spațiilor publice. Avantajele aplicării unui asemenea sistem, potrivit Primăriei Brăila sunt: costuri economice mici; faptul că nu necesită tehnologii speciale de execuție a lucrărilor; precum și durata mică de execuție.

 

Ce își propune municipalitatea

 

Potrivit raportului de specialitate al acestui proiect, obiectivul va contribui la ”modernizarea aspectului urbanistic al Municipiului Brăila, prin asigurarea de condiții optime de siguranță a staționării autovehiculelor din zonă și nu numai”. De asemenea, în proiectul aprobat de consilieri se specifică faptul că este necesară implementarea unui sistem video de supraveghere stradal în zona respectivă, reprezentând o soluție eficientă în protejarea populației împotriva faptelor antisociale.

Principalele obiective ce se preconizează că vor fi atinse prin acest demers sunt: creșterea siguranței circulației autoturismelor; creșterea confortului; reducerea semnificativă a cantității de praf din aer; reducerea cantității de noxe emanate de către mijloacele de transport; reducerea cantității de zgomot și de vibrații; modernizarea spațiilor publice (carosabil, alei pietonale, spații verzi), care va avea un impact semnificativ, atât pentru participanții la trafic, cât și pentru persoanele care locuiesc în imediata apropiere.

Municipalitatea punctează că în zona respectivă există rețea de iluminat public, rețea publică de alimentare cu apă potabilă, rețea de canalizare și gaze naturale. De asemenea, că amplasamentul aferent obiectivului de investiții nu se află în lista monumentelor istorice de arhitectură, arii naturale protejate și nici în zona siturilor arheologice sau zona de protecție a acestora. Spațiile publice propuse pentru modernizare conțin străzi de categoria IV, de folosință locală. Lucrările se încadrează în categoria ”C” - lucrări de importanță normală.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro