• aceasta este “ţinta” pentru anul în curs, care va acoperi cam 70% din necesarul oraşului • restul de 30% rămâne pentru anul viitor • un astfel de punct gospodăresc costă circa 20.000 lei, dar oferă avantajul că nu poate fi vandalizat şi nici nu lasă mirosurile să se împrăştie în jur
Primăria Brăila promite să achiziţioneze anul acesta 300 de containere modulare pentru colectarea selectivă a deşeurilor, în genul celui donat la începutul lunii martie, de o firmă din domeniu şi amplasat pe strada Călugăreni. Reamintim că, după amplasarea acelui punct de colectare modern, primarul Marian Dragomir a lansat un sondaj de opinie pe pagina personală de Facebook, întrebându-i pe brăileni care variantă aleg. Erau trei opţiuni: cel de pe Str. Călugăreni, cel din cartierul Hipodrom, amenajat anul trecut de firma de salubritate RER, şi cel din cartierul Radu Negru, amenajat, tot anul trecut, de firma de salubritate “Braicata”. Acestea din urmă sunt făcute din grilaje metalice şi pot fi accesate pe bază de cartelă sau lacăt, în timp ce containerul modular pe pe Str. Călugăreni este mai compact şi pare să ofere protecţie totală împotriva câinilor maidanezi şi a oamenilor străzii obişnuiţi să răscolească prin gunoaie. Tocmai de aceea, s-a situat în topul preferinţelor, în cadrul sondajului de opinie lansat ad-hoc de Dragomir. În contextul reacţiilor pozitive ale brăilenilor, primarul a declarat, zilele trecute, că a decis ca, până la vară, să fie achiziţionate 100 de astfel de containere modulare, iar până în iarnă să mai fie luate încă 200. De achiziţie se va ocupa Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), care urmează să lanseze o licitaţie în acest sens.
“SUPAGL a început pregătirea documentaţiei pentru cele 100 de noi puncte de colectare selectivă a gunoiului. Am ales ultimul model, pe care l-am amplasat în luna martie. L-aţi văzut în imagini, este unul foarte modern. Acesta va fi modelul pe care îl vom solicita ca şi caracteristici generale la licitaţia publică, astfel încât toate societăţile care realizează astfel de module să poată participa. Dorim să amplasăm până în vara acestui an 100 de astfel de module şi până în iarnă încă 200. Sunt ferm convins că aceste puncte de colectare ne vor asigura în primul rând o estetică a oraşului, fără a mai vedea acele containere, fără a mai avea mirosuri neplăcute şi fără ca aceia care vandalizează şi aruncă pe jos deşeurile menajere să mai poată avea acces. Datorită clapetelor cu care sunt dotate, nimeni nu poate avea acces să fure, să răscolească gunoiul sau să arunce şi să recupereze cine ştie ce obiecte din container. Aţi văzut că pe cel din Hipodrom (amplasat de RER n.n.) au reuşit de foarte multe ori să îl deschidă, iar la cel situat în spatele magazinului Billa din Radu Negru (amplasat de Braicata n.n.) au rupt efectiv lacătul cu ranga de mai multe ori pentru a fura PET-urile din interior. Modelul acesta pe care l-am ales este imposibil de vandalizat”, a declarat Dragomir, în cadrul unei conferinţe de presă.
Edilul şef a precizat că Primăria s-a consultat deja cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, pentru a stabili poziţiile unde urmează să fie amplasate containerele modulare. Conform lui Dragomir, cele 300 de puncte de colectare achiziţionate anul acesta ar acoperi cam 70% din necesarul Brăilei, urmând ca anul viitor să fie luat restul de 30%.
Containerul modular amplasat pe Str. Călugăreni, care va servi drept model pentru cele ce urmează să fie cumpărate de Primărie, costă circa 21.000 lei. În bugetul local a fost prevăzută, anul acesta, suma de 330.000 euro pentru investiţii în puncte gospodăreşti moderne. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat, în luna martie, că, dacă va fi nevoie, la rectificarea de buget din vară, această sumă va fi suplimentată pentru a se atinge “ţinta” de achiziţii fixată pentru anul în curs.