• fiind anul Centenarului Marii Uniri, sunt anunţate ceremonii mai “bogate” faţă de ediţiile precedente • spectacolul de pe scena amplasată pe platoul din Piaţa Independenţei va fi deschis de Grigore Leşe • mai sunt invitate două ansambluri reprezentative din Republica Moldova • vor evolua, de asemenea, numeroşi artişti de pe plan local • Târgul de Iarnă se va desfăşura în perioada 1 - 9 decembrie • meşterilor populari veniţi din toată ţara, dar şi din Republica Moldova şi Bulgaria, le vor fi puse la dispoziţie 40 de căsuţe din lemn • iluminatul de sărbători va fi pus în funcţiune în seara zilei de sâmbătă, 1 decembrie
Primăria promite că ceremoniile şi spectacolele organizate de 1 Decembrie vor fi deosebite faţă de anii trecuţi, în concordanţă cu marea sărbătoare a Centenarului Marii Uniri. “Îi aşteptăm pe brăileni, în data de 1 decembrie, începând cu ora 9.00, în Piaţa Independenţei, unde vor avea loc ceremoniile dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri. Spectacolul aniversar va fi deschis de Grigore Leşe, un artist care promovează valorile muzicii româneşti tradiţionale”, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Marian Dragomir. Acesta a precizat că tot sâmbătă, 1 decembrie, va fi deschis şi Târgul de Iarnă. Ca şi anul trecut, acesta se va desfăşura, în perioada 1 - 9 decembrie, în parcarea de lângă Primărie, unde vor fi puse la dispoziţia meşterilor populari circa 40 de căsuţe din lemn. Îşi vor expune produsele tradiţionale producători veniţi din multe judeţe ale ţării, dar şi din Republica Moldova. Mai nou, şi-au anunţat prezenţa şi meşteri din Bulgaria.
În ceea ce priveşte ceremoniile organizate în Piaţa Independenţei, acestea vor include, ca de obicei, defilarea militarilor şi depuneri de coroane de flori în memoria eroilor martiri. Evident, nu va lipsi tradiţionala fasole cu cârnaţi!
Pe scenă, pe lângă Grigore Leşe, vor evolua şi două ansambluri artistice venite din oraşele Cahul şi Streşeni, din Republica Moldova. Primăria promite un spectacol deosebit al acestor artişti, atât în ceea ce priveşte cântecele cât şi dansurile şi costumele tradiţionale. “Brăila se numără printre oraşele care militează pentru unirea României cu Republica Moldova, o declaraţie în acest sens fiind semnată în Consiliul Local Municipal. În acest context, la spectacolul organizat cu ocazia Marii Uniri, am invitat şi cele două ansambluri reprezentative din Republica Moldova. De altfel, muzica patriotică va fi tema principală a concertului de pe 1 Decembrie”, ne-a precizat Camelia Chiriac, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Brăila.
Spectacolul de 1 Decembrie se va derula în două etape: între orele 11.00 - 14.00 şi între 17.00 - 19.00. Pe scenă vor urca şi artişti din municipiul şi judeţul Brăila precum şi ansambluri de dans de pe plan local, în costume naţionale.
Seara, în jurul orei 17.00, vor fi aprinse în cadru festiv luminile de sărbători de pe principalele artere ale oraşului. Primăria a anunţat că vor fi montate 1.088 figurine pe stâlpi, 399 traversări motive luminoase, 1.197 traversări plase/şiruri/ţurţuri şi 168 de figurine tridimensionale. În ceea ce priveşte aspectul instalaţiilor, primarul Marian Dragomir ne-a precizat că, pe Calea Călăraşilor, va fi montată cea care a fost şi anul trecut, având adăugate însă şi multe simboluri naţionale, în culorile drapelului naţional - roşu, galben şi albastru. De altfel, fiind anul Centanarului Marii Uniri, pe toate străzile vor fi prezente instalaţii luminoase ce vor pune în valoare tricolorul. Deosebite faţă de anul trecut vor fi cu precădere instalaţiile de pe Str. Mihai Eminescu, care vor fi montate şi pe transversalul străzii, dar şi cele de pe Şos. Vizirului, cu figurine ce vor reprezenta portul tradiţional românesc.