Mergi la conţinutul principal

Primăria, fără soluţii concrete în privinţa cailor şi vacilor care umblă în libertate prin oraş

• primarul Dragomir spune că s-au dat nenumărate amenzi, însă stăpânii animalelor nu le plătesc şi nici nu pot fi executaţi silit, pentru că nu au bunuri şi proprietăţi pe numele lor • “Cei care duc vacile la păscut printre blocuri sunt nişte boi!”, s-a descărcat nervos primarul, la o conferinţă de presă • nici confiscări nu pot fi făcute deocamdată, fiindcă nu există un Serviciu de Captură înfiinţat legal la nivelul municipalităţii, după cum precizează conducerea Poliţiei Locale

 

Caii care apar periodic prin anumite zone ale Brăilei, cum ar fi cartierul Vidin sau  cartierul ANL Brăiliţa, dar şi vacile lăsate să pască printre blocuri, reprezintă o problemă aproape imposibil de rezolvat, atât timp cât proprietarii primesc amendă după amendă dar nu plătesc nimic şi nici nu pot fi executaţi silit. Asta a declarat, zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Marian Dragomir. Edilul-şef promite, totuşi, că le va solicita poliţiştilor locali să fie mai drastici cu cei care îşi lasă animalele libere pe domeniul public. “Caii nu au ce căuta în municipiul Brăila. De asemenea, probabil că cei care au dus vacile acolo erau nişte boi. La modul în care se comportă acei domni care au putut să ducă vacile să pască între blocuri, nu suntem duri deloc (în exprimare n.n.). Ba dimpotrivă, cred că ar trebui să fim mai duri! O să am o discuţie cu cei de la Poliţia Locală, ca să identifice animalele după acel crotal. Să le dea amenzi proprietarilor. Din păcate, unii dintre cei care au cai sunt deja plini de amenzi, dar nu au niciun fel de bunuri în proprietatea lor, astfel încât să executăm acele bunuri pentru amenda respectivă. De foarte multe ori, mergem în instanţă şi se pare că nu avem succesul necesar, pentru că orele de muncă în folosul comunităţii nu sunt privite la fel de toată lumea şi unii consideră că este un abuz al nostru să le cerem să presteze ore de muncă în folosul comunităţii, în locul plăţii amenzii respective. Cert este că vom lua legătura - aşa cum am mai procedat şi în trecut -, cu cei de la depozitul de armăsari de la Râmnicelu, să ne dea o mână de ajutor, pentru că nu e uşor să prinzi un cal pe străzile din Municipiul Brăila”, a spus primarul Dragomir, atunci când jurnaliştii i-au atras atenţia despre caii şi vacile care umblă fără oprelişti prin oraş, în ultima perioadă. Primarul a mai spus că, din câte ştie, în vara acestui an au fost confiscaţi câţiva cai, găsiţi în zona ANL Lacu Dulce. “Probabil caii capturaţi sunt duşi la Grădina Zoologică, într-o zonă de carantină”, a spus acesta.

Din câte se pare, însă, niciun cal nu a fost confiscat în acest an. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare ne-a informat că, într-adevăr, a existat intenţia confiscării unor cai găsiţi printre blocurile cartierului ANL Lacu Dulce, însă până la urmă s-a procedat doar la amendarea proprietarilor. “Animalele ar fi fost ridicate doar dacă nu li se cunoşteau proprietarii şi nu ar fi fost revendicate de nimeni. Până la urmă, proprietarii respectivilor cai au fost identificaţi. Li s-a dat o amendă şi au putut să îşi păstreze animalele”, ne-a spus Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila.

La rândul său, conducerea Poliţiei Locale recunoaşte că se confruntă des cu situaţii legate de caii lăsaţi nesupravegheaţi pe străzi, printre maşini, sau cu vaci care pasc pe spaţiile verzi. “De cele mai multe ori, facem acţiuni de îndepărtare a acestor animale, deorece multe dintre ele nu sunt crotaliate şi nu avem cum să-i identificăm pe proprietari”, ne-a declarat Georgică Tănase, directorul Poliţiei Locale Brăila. Acesta spune că, deocamdată, nici confiscările nu pot fi făcute legal, deoarece nu există un Serviciu de Capturare înfiinţat la nivelul municipiului, care să fie abilitat să prindă caii şi celelalte patrupede de mari dimensiuni.

Directorul Tănase ne-a mai precizat că, în cazul în care proprietarii cailor sau vacilor sunt identificaţi, aceştia sunt amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 lei, conform Legii 61/1991, dacă animalele constituie un pericol pentru persoane sau bunuri de pe domeniul public. De asemenea, se aplică sancţiuni cuprinse între 250 şi 500 lei, conform HCLM nr. 5 din 2003, pentru păşunat pe zonele verzi ale municipiului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro