• situaţia problematică privind imposibilitatea ridicării gunoaielor din gospodăriile oamenilor din comuna Chiscani şi satele aferente, Lacu Sărat şi Vărsătura, încă persistă • în urma unei sesizări, Garda de Mediu a amendat Primăria comunei cu 5.000 lei şi a solicitat rezolvarea rapidă a problemei, cu menţiunea că altfel vor curge noi sancţiuni • primarul Costică Cojea susţine că va încerca să respecte cerinţele transmise de Gardă şi că licitaţia este în derulare • deşi a dat vina în mod regulat pe o parte dintre membrii Consiliului Local pentru situaţia actuală, Cojea a refuzat în mod repetat să specifice nume • totuşi, într-o postare recentă de pe pagina Facebook a Primăriei Chiscani sunt menţionaţi consilierii care au respins proiectul necesar demarării din timp a licitaţiei pentru acest serviciu
Primăria Chiscani a fost amendată, recent, de Garda de Mediu, pentru faptul că locuitorii comunei şi implicit cei din Lacu Sărat şi Vărsătura nu mai beneficiază, în această lună, de servicii de salubritate, ca urmare a unui război politic la nivelul Consiliului Local. Mai exact, după ce a primit sesizări de la un cetăţean din satul Lacu Sărat, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut verificări (miercuri, 15 mai), pe raza comunei Chiscani şi a satelor aferente, Lacu Sărat şi Vărsătura. Deşi nu au fost depistate deşeuri aruncate recent pe domeniul public, comisarii de mediu ne-au anunţat că au sancţionat Primăria Chiscani cu 5.000 lei, în conformitate cu Legea 211 din 2011, pentru lipsa unui contract valabil cu un operator de salubritate.
“Nu s-au constatat depozitări necontrolate de dată recentă pe raza celor 3 localităţi şi nici în împrejurimile acestora. La sediul Primăriei Chiscani au fost verificate o serie de documente, punându-ni-se la dispoziţie inclusiv copii ale proceselor verbale de la şedinţele Consiliului Local, din care reiese că s-au făcut demersuri pentru încheierea unui nou contract, înainte de expirarea celui vechi. Comisiile de buget finanţe şi juridic au dat aviz favorabil pentru procedurile respective, însă acestea nu au fost adoptate în cadrul şedinţelor Consiliului Local. Prima şedinţă în care s-a luat în discuţie această problemă s-a ţinut în data de 13 decembrie 2018”, ne-au informat reprezentanţii Gărzii de Mediu Brăila.
Chiar dacă primarul Chiscaniului, PSD-istul Costică Cojea, a încercat să dovedească faptul că s-a implicat din timp pentru rezolvarea problemei, legea e lege, iar lipsa unui contract valabil cu un operator de salubritate a fost sancţionată de comisarii de mediu. În plus, aceştia au dat ca măsură complementară convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Local Chiscani pentru găsirea unei soluţii de colectare a deşeurilor de la cetăţeni, până la finalizarea procedurii de încheiere a unui nou contract cu o firmă de salubritate. Autorităţile locale au primit un termen de 5 zile de la convocarea şedinţei CL pentru a începe să preia deşeurile de la cetăţeni. Dacă nu se conformează, riscă să primească o amendă cuprinsă între 50.000 şi 100.000 lei.
De altfel, precizăm că situaţia a fost anunţată în urmă cu câteva zile şi de Primăria comunei Chiscani pe pagina de Facebook, cu precizarea că licitaţia este în desfăşurare, că există câţiva ofertanţi şi că se încearcă rezolvarea problemei cât mai repede.
“Serviciul de salubrizare se află în licitaţie publică, avem oferte depuse şi sperăm ca lucrurile să intre pe făgaşul normal cât mai curând. Din păcate avem printre noi şi cetăţeni rău- voitori, care au sesizat Garda de Mediu, sesizări în urma cărora am fost controlaţi şi amendaţi! Menţionăm că nu Conducerea Primăriei Chiscani se face vinovată de situaţia creată, ci refuzul unor consilieri de a scoate la licitaţie acest serviciu”, se arată într-un comunicat al Primăriei postat zilele trecute.
Redactorii “Obiectiv” au încercat şi ieri să ia legătura cu primarul Costică Cojea pentru a vedea dacă a reuşit să convoace şedinţa de urgenţă a Consiliului Local solicitată de Garda de Mediu, însă acesta nu a putut fi contactat.
Război politic pe spinarea chiscănenilor
Plecând de la faptul că primarul Costică Cojea a afirmat în repetate rânduri că nu Primăria se face vinovată de această situaţie, ci o parte dintre consilierii locali, care au refuzat să voteze proiectul de hotărâre necesar demarării din timp a licitaţiei pentru serviciul de salubritate, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să afle care sunt aceştia. Înainte de toate, precizăm că la nivelul Consiliului Local Chiscani sunt 15 consilieri: 5 PSD (Geanina Pospai - viceprimar, Ionel Bratosin, Iulian Mihai-Mâi, Angheluţă Mazâlu, Marcel Tîrcavu), 4 PNL (Rodica Dragomir, Costică Gorgan, Costică Manole, Ştefan Dincă), 2 ALDE (Relu Bogdan, Fănel Manea) şi câte un consilier de la alte formaţiuni politice - fostul primar al comunei Ion Crăciun (UNPR), Ionel Ivan (PRM), Vasilică Radu (PNŢCD) şi Nicolae Munteanu (PMP).
Contactat în legătură cu acest subiect şi rugat să detalieze acuzaţiile pe care le-a făcut în spaţiul public, Cojea nu a dorit să enumere cu nume şi prenume consilierii locali la care se referă, pentru a nu amplifica şi mai mult conflictul. Întrebat dacă este vorba cumva şi de consilierii propriului partid, având în vedere recentele mişcări politice şi faptul că primarul se află printre cei care au semnat protocolul de susţinere faţă de Mihai Tudose (candidat pe locul 3 pe lista Pro România la Alegerile Europarlamentare), Cojea a dorit să puncteze că nici nu se pune problema de aşa ceva şi că referirile sale i-au vizat pe cei din opoziţie.
Precizăm totuşi că în a doua jumătate a lunii aprilie, după ce a anunţat în premieră faptul că vor exista probleme în mai cu serviciul de salubritate pe teritoriul comunei Chiscani, Primăria a postat pe pagina oficială de Facebook un comunicat în care a amintit clar numele consilierilor care s-au opus proiectului legat de aprobarea caietului de sarcini pentru licitaţia privind viitorul operator de salubritate.
“Conducerea Primăriei Chiscani îşi cere scuze, pe această cale, pentru situaţia creată! Vă asigurăm că s-au depus toate eforturile pentru bunul mers al lucrurilor, dar totul depinde de votul Consiliului Local Chiscani. Consilierii care au votat împotrivă au fost: Gorgan Costică, Radu Vasilică, Ivan Ionel, Costel Manole şi un consilier s-a abţinut: Crăciun Ion (Procesul Verbal al şedinţei se găseşte pe site-ul oficial al Primăriei Chiscani). Sperăm să nu avem contestaţii şi licitaţia să se încheie cât mai curând. Va câştiga preţul cel mai mic înscris în licitaţie şi sperăm să fie unul rezonabil! Vă rugăm să păstraţi gunoiul în gospodăriile dumneavoastră până se va relua serviciul de salubrizare!”, informa la vremea respectivă Primăria Chiscani.
Precizăm şi că, printre cetăţenii deranjaţi de situaţie se numără şi consilierul local PNŢCD Radu Vasilică. Acesta acuză la rândul său faptul că a propus în repetate rânduri un serviciu autonom, însă nu s-a dorit acest lucru deoarece Primăria ar face “jocuri cu anumite societăţi de salubritate de unde se pot trage bani”.
Locuitorii comunei Chiscani şi ai satelor aferente, Lacu Sărat şi Vărsătura, nu mai beneficiază de servicii de salubritate de la începutul lunii mai. Contractul cu firma RER a expirat pe 30 aprilie, iar din acel moment nu a mai venit nimeni să preia deşeurile din curţile cetăţenilor, problemă care, deşi pare incredibilă, persistă şi în prezent, spre nemulţumirea oamenilor.