Primăria Brăila se pregăteşte pentru viitura de pe Dunăre | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primăria Brăila se pregăteşte pentru viitura de pe Dunăre

În situaţia în care Dunărea este în creştere, iar hidrologii prognozează că pe parcursul săptămânii viitoare, pe sectorul brăilean se va depăşi cota de atenţie, de 610 centimetri, Primăria Brăila se pregăteşte să ia măsuri pentru protejarea zonei portuare. Primarul Aurel Simionescu a anunţat, ieri, în cadrul conferinţei de presă săptămânale, că a cerut conducerii Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" să ia în calcul montarea unor tuburi metalice peste gurile de canalizare din zona Căpităniei. Astfel de tuburi au fost amplasate şi în anii trecuţi, la capătul străzilor Împăratul Traian şi Danubiului, pentru ca apa să nu se mai reverse din aceste guri de canalizare care, în timpul viiturilor pe Dunăre, se află la un nivel situat sub cel al fluviului. Prin supraînalţarea cu tuburi metalice, se ţine sub control efectul principiului vaselor comunicante, iar zonele mai joase, de la capătul celor două străzi amintite, nu se mai inundă.
"Tuburile acelea pot fi montate destul de repede. Cei de la CUP «Dunărea» au fost anunţaţi să fie pregătiţi, ca să intervină dacă va fi nevoie. Nu ne aşteptăm la probleme mari din cauza viiturii anunţate pentru săptămâna viitoare. În 2010, am avut la Brăila o cotă mai mare de 710 cm, aşa că la 630 - 640 cm, cât vom avea acum, cred că putem ţine lucrurile sub control", afirmă primarul Simionescu. În 2010, mare parte din zona portuară a fost inundată, doarece gurile de canalizare nu au fost supraînălţate. În 2014, când Dunărea a depăşit, de asemenea, cota de 630 cm, zona a fost ferită de inundaţii, datorită montării acelor tuburi metalice.
Ieri, la mira Brăila am avut o cotă de 522 cm, în creştere cu 8 cm faţă de ziua precedentă. În următoarele două zile, este prognozată o creştere de până la 550 cm, pentru ca săptămâna viitoare să se treacă de cota de atenţie, de 610 cm.
În perioada următoare, toate sectoarele de dig brăilene urmează să intre în faza a II-a de apărare, cu apa urcată peste un metru pe taluz. În funcţie de cât va creşte fluviul, este posibil să se atingă chiar şi faza a III-a, cu apa trecută de jumătatea taluzului, pe unele sectoare. După cum v-am mai informat, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit cod galben de inundaţii, în intervalul 9 - 18 martie, pe tot sectorul românesc al Dunării, inclusiv în judeţul Brăila. Doar câteva judeţe, situate mai în amonte, au intrat deja în cod portocaliu de inundaţii.
Deocamdată, la fel ca în urmă cu câteva zile, când nivelul fluviului încă se situa în jurul cotei de 500 cm, conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila dă asigurări că digurile rezistă fără probleme şi nu au apărut nicăieri infiltraţii care să facă necesare intervenţii pentru reparaţii. "Avem pregătit tot ce ne trebuie - fascine de nuiele, material geotextil, geofix, saci cu nisip. Toţi cei 50 de agenţi hidrotehnici pe care îi avem în sistem patrulează, atât pe digurile de la Dunăre, cât şi pe cele de la râurile Siret şi Buzău, patrulează pe câte o distanţă de 10 km, cât are arondat fiecare, monitorizează situaţia şi transmite datele la centru. Dacă va fi cazul, vom interveni imediat pentru consolidarea digurilor, dar deocamdată nu se anunţă probleme în nicio zonă", ne declara, la începutul săptămânii, Adrian Turiac, directorul SGA Brăila. Ieri, acesta ne-a spus că situaţia se prezintă la fel în continuare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro