Mergi la conţinutul principal
Schimbarea la față a unui lăcaș de închinare

Primăria Brăila a ajutat ctitoria filantropului Chercea cu peste 500.000 de lei

* banii au fost folosiți pentru reabilitarea Bisericii "Sf. Mare Mucenic Mina", din cartierul Nedelcu P. Chercea * până în prezent, acoperișul bisericii a fost reabilitat în proporție de 60%, de asemenea, șarpanta și zidul exterior * au fost reabilitate și cripta ctitorilor Ana și Nedelcu P. Chercea, gardul original și curtea bisericii * anul viitor, va fi organizată licitația pentru restaurarea picturii și vor fi demarate lucrările de reabilitare a fațadei Bisericii "Sf. M. M. Mina"

 

Schimbarea la față a Bisericii "Sf. Mare Mucenic Mina".

Lucrările de reabilitare demarate, în anul 2018, la faimoasa ctitorie a filantropului și industriașului brăilean Nedelcu P. Chercea - personalitate marcantă a perioadei interbelice, creștin cucernic și binefăcător intrat în legendă - continuă, cu sprijinul credincioșilor și al municipalității.

Astfel, potrivit părintelui paroh Cornel Boboc, vrednicul slujitor de la Biserica "Sf. M. M. Mina", Primăria Municipiului Brăila a alocat parohiei, numai anul acesta, suma de 160.000 de lei, cea mai mare de la demararea lucrărilor de reabilitare. În anul 2018, municipalitatea a ajutat cu suma de 50.000 lei, iar în anii 2019, 2020 și 2021 cu câte 110.000 de lei, iar acest lucru a venit ca o binecuvântare pentru parohia brăileană. Restul banilor necesari pentru continuarea lucrărilor au venit de la credincioșii de rând ai parohiei.

"Până în prezent, acoperișul bisericii a fost reabilitat în proporție de 60% și sperăm ca, până la finele acestui an, să finalizăm lucrările în proporție de 100%. A fost reabilitată cripta cu cavourile din marmură ale ctitorilor Ana și Nedelcu P. Chercea, aflate la subsolul sfântului lăcaș, pictura criptei, și am sablat și vopsit cu grund gardul original, urmând să executăm centura de beton. Primăria Brăilei ne-a ajutat mult, încă de la începutul lucrărilor", ne-a spus părintele paroh Cornel Boboc.

În afară de sumele alocate din decizia CLM, municipalitatea a ajutat la amenajarea curții sfântului lăcaș, unde au fost plantați arbori ornamentali - tuia și mesteceni. Devizul lucrărilor de la ctitoria filantropului Chercea ("Reparații învelitoare și fațade Biserica "Sf. M. M. Mina") este de 578.431 lei, iar lucrările începute de SC "Rocif Construct" SRL, au fost continuate de SC Plorazcons" SRL.

Anul trecut, parohia brăileană a reabilitat clopotnița bisericii, cripta de 3 m x 3,5 m, de la subsol - îmbrăcată în marmură de Grecia, unde odihnesc ctitorii - ușa de stejar masiv, gurile de aerisire, cavourile sculptate în marmură și busturile soților Chercea. Tot la subsol, stă mărturie peste vremi motto-ul filantropului Chercea: "Nimic pentru noi, totul pentru patrie". Până la acest moment, a fost înlocuită, în mare parte, țigla de pe acoperiș și a fost refăcută șarpanta. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, credincioșii speră ca, în 2023, să fie organizată licitația pentru restaurarea picturii realizate, în anul 1928, de pictorul Cardaș, din Tulcea. De aceea, orice ajutor financiar este binevenit.         

Cetățean de onoare post-mortem al Brăilei, Nedelcu P. Chercea a construit, pe propria cheltuială, în doar nouă ani, Școala de băieți și fete care-i poartă azi numele, Biserica "Sf. Mare Mucenic Mina", Primăria Chercea (azi, cămin cultural) și Dispensarul medical. Totodată, marele filantrop a refăcut clopotnița Bisericii "Sfinții Arhangheli", din Centrul Vechi, și a ridicat Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, așezat la intrarea în fosta comună Nedelcu Chercea (monument jefuit, ulterior, de hoții de fier vechi).

Din anul 1965, Ana și Nedelcu P. Chercea își dorm somnul de veci la Biserica "Sf. M. M. Mina". În acel an, preotul Vasile Frățilă a mutat rămășițele pământești ale ctitorilor de la Mănăstirea Vladimirești, județul Galați, la Brăila.

Chipurile soților Ana și Nedelcu P. Chercea, zugrăvite în interiorul Bisericii "Sf. Mina", au supraviețuit unui secol de istorie zbuciumată a urbei, războiului și prigoanei comuniste. În anul 1928, sculptorul T. Ciocan a reușit să cioplească cu dalta, pe ușile de la intrarea în naos, busturile ctitorilor purtând pe brațe biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Mina, ocrotitorul chercenilor, precum și minunatele ornamente ale Catapetesmei și ușilor împărătești. Toate aceste comori de artă veche bisericească trebuie conservate și duse mai departe, spre pomenirea soților Chercea și a Brăilei de altădată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro