Mergi la conţinutul principal

Primăria Brăila a acordat ajutoare în lemne pentru foc către Asociația «Anton Pann» și Grădina Zoo

* în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, a fost aprobat un proiect privind acordarea unui ajutor în lemne de foc către Asociația ”Centrul Cultural Comunitar Anton Pann” și către SC Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA – pentru Grădina Zoologică Brăila * este vorba în total despre 130.000 kg de lemne, care au rezultat în urma toaletărilor realizate în oraș * masa lemnoasă se află în depozitele Direcției de Asistență Socială (DAS) Brăila și este transportată pe cheltuiala beneficiarilor

 

Consilierii municipali au aprobat, recent, folosirea copacilor tăiați și a resturilor rezultate în urma toaletărilor arborilor din oraș pentru încălzirea a două entități în această iarnă. Mai precis, 100.000 kg lemne vor merge către Asociația ”Centrul Cultural Comunitar Anton Pann” și 30.000 kg către SC Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA – pentru Grădina Zoologică Brăila. Direcția de Asistență Socială (DAS) Brăila este cea care se ocupă de acest lucru, alături de beneficiari. Predarea – primirea se face pe bază de proces verbal. Practic, costurile (transport, cântărire etc.) privind transferul materialului revin în sarcina beneficiarului. Aceștia au obligația de a ridica lemnele până la finalul sezonului rece 2021-2022, respectiv 31 martie 2022. Neridicarea în termenul prevăzut atrage încetarea prevederilor pentru beneficiarul care nu și-a îndeplinit obligația.

Din raportul de specialitate întocmit de conducerea DAS Brăila, la nivelul Municipiului Brăila se realizează acțiuni de toaletare a arborilor cu scopul menținerii sănătății, longevității și asigurării măsurilor privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare. În vederea valorificării materialului lemnos obținut în urma toaletării copacilor, acesta poate fi folosit pentru încălzire pe perioada sezonului rece. Este colectat, cântărit și transportat către Serviciul de Utilitate Publică ”Seroplant” Brăila la depozitul din Calea Călărașilor nr 246, iar apoi este predat către DAS Brăila pe bază de proces-verbal, care suportă costurile de cântărire.

Pentru această iarnă, la nivelul DAS Brăila au fost înregistrate două solicitări pentru acordarea de lemne în vederea asigurării încălzirii pe perioada sezonului rece 2021-2022: de la Asociația ”Centrul Cultural Comunitar Anton Pann”, respectiv de la Grădina Zoologica Brăila, aflată în administrarea SC APT Brăila.

 

Pentru ce s-a solicitat ajutorul

Asociația ”Anton Pann” a solicitat acordarea unei cantități de 100.000 kg de material lemnos în vederea asigurării încălzirii locuințelor persoanelor defavorizate aflate în evidența sa. Asociația are ca scop apărarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români de etnie romă, conlucrând pentru emanciparea socială și profesională a acestora, pentru realizarea egalității depline a romilor cu celelalte etnii din România, în domeniul vieții publice, sociale, economice și culturale, luptând împotriva formelor de discriminare și marginalizare. La rândul lor, cei de la Grădina Zoologică au solicitat 30.000 kg lemne pentru încălzirea adăposturilor animalelor pe care le au în îngrijire. SC APT Brăila, persoană juridică având ca acționar majoritar Municipiul Brăila, este organizată în scopul asigurării serviciilor publice de întreținere, administrare și exploatare a piețelor mixte (agroalimentare și industriale), de activități de agrement specifice Grădinii Zoologice și Orășelului Copiilor, precum și a altor servicii și acte de comerț, potrivit obiectului de activitate, după cum se specifică în proiect.

”Conform prevederilor HCLM 375 din august 2017 cu privire la stabilirea situațiilor care motivează acordarea ajutoarelor de urgență, altele decât cele stabilite prin Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, o persoană/familie poate beneficia de cel mult două ori pentru perioada sezonului rece, de o cantitate de 1.000 kg lemne de foc pentru încălzirea locuinței. În sezonul rece 2020-2021, respectiv în perioada 1 noiembrie 2020 - 31 martie 2021, un număr de 11 persoane singure/familii au beneficiat de ajutoare de urgență – 11 tone material lemnos. În inventarul DAS, la data de 31 august 2021 se afla un stoc de 1.520 tone material lemnos”, se mai arată în raportul de specialitate realizat de conducerea DAS Brăila.

Din același document aflăm că pe parcursul anului 2020 au fost acordate ajutoare în lemne pentru încălzire către mai multe entități: 150 tone lemne de foc către Asociația ”Centrul Cultural Comunitar Anton Pann”; 10 tone de lemne către Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare și Gospodărire Locală Brăila; 10 tone lemne către Braicar SA; și 24 tone lemne de foc către Grădina Zoo.

Proiectul a fost aprobat în ședința ordinară a CLM Brăila din 30 septembrie cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro