* este un proiect adoptat, ieri, de către membrii CLM Brăila în cadrul unei ședințe de îndată, care vizează aprobarea acordului de parteneriat pentru dezvoltare locală între Municipiu și Asociația ”CED România - Centrul de Excelență pentru Diversitate” * potrivit primarului, bugetul este de 400.000 lei, cu zero contribuții financiare din partea Primăriei Brăila * scopul este acela de a adapta o clădire și site-ul unei instituții la nevoile persoanelor cu dizabilități
Consilierii municipali au aprobat, ieri, în cadrul unei ședințe de îndată, un acord de parteneriat pentru dezvolare locală, între Municipiul Brăila și Asociația "CED România - Centrul de Excelență prin Diversitate". Scopul este acela de a adapta o clădire și site-ul unei instituții, dar și de a pregăti personal pentru lucrul cu persoane cu dizabilități. Totul realizat pe fonduri europene și cu zero contribuții financiare din partea Primăriei. Consilierii au aprobat și regulamentul de organizare și funcționare a acordului de parteneriat cu această Asociație, referitor la proiectul ”Brăila pentru toți”.
După cum se precizează în cadrul Acordului, obiectul îl reprezintă colaborarea pentru realizarea și implementarea acestui proiect și asigurarea funcționalității sale pe o perioadă de 6 luni după încetarea finanțării nerambursabile.
Ce propune proiectul
56 de persoane (6 din cadrul Asociației și 50 din partea Primăriei) vor fi instruite cu privire la dizabilitate, adaptarea infrastructurii, accesibilizarea serviciilor, accesibilizarea spațiilor de petrecere a timpului liber, comunicarea cu și pentru persoanele cu dizabilități, din care minim 46 vor obține certificare din partea furnizorului de formare. Tot atâtea vor fi instruite în utilizarea Limbajului Semnelor Române, din care, de asemenea, minim 46 vor obține certificare. O clădire a Primăriei va fi auditată din punct de vedere al accesibilității fizice și va fi accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de vedere; un site al municipalității va fi auditat din punct de vedere al accesibilității web; un program de formare modular va fi dezvoltat de către Asociație.
Perioada de implementare a proiectului este 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă. Perioada de funcționalitate a acestuia și a Acordului este de 6 luni de la finalizarea implementării proiectului și încetarea finanțării nerambursabile.
Asociația CED România are sediul în Eforie Nord, județul Constanța, și este reprezentată de Cristina Căluianu (președinte). Scopul ONG-ului este acela de a contribui la o mai bună integrare socială a persoanelor cu dizabilități prin asigurarea unei participări depline și adecvate la activități publice, economice, culturale, sportive, turistice, la infrastructură și servicii, și, în acest scop, Asociația desfășoară activități de documentare și evaluare a accesibilității mediului fizic și virtual.
Primăria propune clădirea Direcției de Asistență Socială de pe Școlilor
Consilierul municipal PNL Brăila, Florin Gheorghiță, a dorit să fie informat în timpul ședinței, în legătură cu bugetul proiectului. Răspunsul a venit din partea primarului Marian Dragomir, care a explicat că bugetul este de aproximativ 400.000 lei, cu finanțare zero din partea municipalității. Edilul-șef a mai adăugat că alte detalii vor putea fi comunicate abia după semnarea contractului de finanțare.
Gheorghiță a mai dorit să știe și care este clădirea pe care Primăria o ”pune la bătaie” pentru implementarea proiectului, iar primarul a explicat că va propune sediul Direcției de Asistență Socială Brăila, proaspăt înființat, pe Strada Școlilor.
”Am considerat că este o clădire 100% proprietate a Municipiului Brăila, clădire nouă și că ar trebui să o includem în acest proiect. Respectă absolut toate condițiile. Bineînțeles că urmează și discuții cu partenerul în acest sens. Am avut primele discuții cu doamna director Nicoleta Oancea. Dânsa a fost de acord”, a explicat Dragomir.