Mergi la conţinutul principal

Primăria a început să facă parcările promise

• deocamdată, din aproape 1.000 de locuri câte erau în plan pentru acest an, se vor realiza efectiv doar puţin peste 100 • motivul este legat, ca de obicei, de întârzierea foarte mare a licitaţiilor • din patru loturi pregătite, doar pentru primele două s-au stabilit constructorii: firma bucureşteană TIAB SA, respectiv gălăţenii de la “Tancrad” SRL • până acum, doar “Tancrad” a început să amenajeze una dintre parcările proiectate, pe terenul din jurul Policlinicii nr. 2 din Hipodrom • o altă parcare se va mai face, anul acesta, pe un maidan din preajma şcolii “Fănuş Neagu”, din Radu Negru • primarul Dragomir promite că, odată cu finalizarea tuturor licitaţiilor, din primăvara anului viitor se vor începe în forţă lucrările la viitoarele parcări • chiar şi aşa, deficitul de locuri de parcare unde există în prezent doar circa 10.000 de locuri, pentru un număr de aproape 50.000 de maşini, dacă le luăm în calcul doar pe cele înregistrate pe numele unor persoane fizice care plătesc impozit la Primărie

 

La fel ca în cazul astupării gropilor cu ajutorul plombelor asfaltice, şi lucrările la amenajarea unor noi locuri de parcare au început în Brăila abia acum, la sfârşitul toamnei. Motivul este arhicunoscut: întârzierile cauzate de derularea lentă, cu contestaţiile aferente, a licitaţiilor pentru stabilirea firmelor câştigătoare. Primăria a scos la licitaţie patru contracte, fiecare dintre acestea fiind dedicat unui lot de locuri de parcare. Din cele patru loturi, au fost adjudecate două, celelalte două fiind în continuare în procedură de licitaţie. Primul lot vizează amenajarea a 38 de locuri de parcare în zona noului bazin olimpic de înot, care se construieşte în prezent lângă Spitalul “Sf. Spiridon” din cartierul Hipodrom.

Realizarea parcării respective este parte integrantă a unui contract ce vizează conectarea bazinului de înot la utilităţile necesare, de la branşamente la reţelele de apă, gaze, electricitate, canalizare, până la spaţiile verzi aferente. Valoarea totală a contractului se ridică la 1.462.607,43 lei, iar câştigătorul licitaţiei este firma bucureşteană SC TIAB SA. Deocamdată, amenajarea efectivă a parcării de lângă bazinul olimpic nu a început.

Cel de-al doilea lot de parcări scos la licitaţie de Primărie are un total de 226 de locuri. Dintre acestea, 93 vor fi realizate pe Str. Pietăţii din Hipodrom, mai exact în jurul Policlinicii nr. 2. Alte 28 de locuri de parcare vor fi făcute pe Şos. Buzăului, între blocurile B19, B18, B12 şi Grădiniţa nr.55. Tot în cadrul Lotului nr. 2 se vor mai face 43 locuri de parcare în cartierul Viziru, între blocurile 12, 13 şi 14; 43 de locuri pe Aleea Nada Florilor, între Gară şi Autogară, în zona blocului 9; 19 locuri pe bulevardul Dorobanţilor, în zona blocurilor B16, B18 şi B19.

Lotul nr. 2, în valoare de 1.380.575,51 lei, a fost câştigat la licitaţie de firma “Tancrad” SRL Galaţi. Deocamdată, lucrările au început efectiv doar în cartierul Hipodrom, în jurul Policlinicii nr. 2.

În ceea ce priveşte Loturile 3 şi 4, deşi ar fi trebuit să fie deja adjudecate şi acestea, deocamdată se află în faza de proiectare şi urmează să fie desfăşurate licitaţiile publice. Conducerea Primăriei recunoaşte că este imposibil ca lucrările la aceste loturi să mai înceapă efectiv în acest an. Sunt, totuşi, două veşti bune: una că, mai mult ca sigur, licitaţiile se vor finaliza în această iarnă, astfel că din primăvară se vor putea deschide şantierele, şi a doua că fiecare dintre loturile respective va avea câte 300 locuri de parcare, distribuite în mai multe zone din oraş. Astfel, vor apărea posibilităţi noi de parcare pe Aleea Lebedei, între Calea Călăraşilor şi Str. Grigore Alexandrescu; pe Str. Sebeşului, la blocul D1; pe Şos. Buzăului, la blocurile B30 şi B31; pe Bdul. Dorobanţilor, la blocurile A28 şi A31; pe Aleea Învăţătorilor, la blocurile G7, G8 şi Z; pe Str. Octav Doicescu, blocurile A1 şi A2. De asemenea, tot în cadrul Loturilor 3 şi 4, se vor mai face parcări în Cartierul Obor, pe Str. Ion Ionescu de la Brad, la blocurile AF1, AF2, AF3 şi AG1, AG2; pe Calea Galaţi, în spatele blocului 10; pe Str. Plantelor, în spatele blocului B8; pe Str. I.C. Brătianu, de la Creşa nr. 2 până la Str. Apollo; pe Şos. Buzăului, între străzile Simion Bărnuţiu şi Comunarzi, de la blocurile A8 şi A9bis, până la A6 şi A4.

Tot la sfârşitul acestui an sau în prima parte a anului viitor, urmează să fie scos la licitaţie şi Lotul 5, care vizează amenajarea a circa 500 de locuri de parcare, în zona bulevardului Dorobanţilor şi a străzilor Tineretului şi Ghioceilor.

Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că şi pe parcursul anilor 2018 şi 2019 vor mai fi scoase la licitaţie alte câteva loturi, fiecare cu câteva sute de locuri de parcare.

 

Deficit foarte mare de locuri de parcare

Deocamdată, Dragomir este mulţumit că s-a finalizat licitaţia pentru primele două loturi şi că, atât timp cât vremea va permite, se vor putea face câteva zeci de locuri de parcare până la sfârşitul acestui an. “Au fost alese pentru amenajarea de parcări zone din tot oraşul, în special zone unde administratorii şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari şi-au manifestat deschiderea faţă de aceste proiecte. Momentan, au început lucrările la Policlinica din Hipodrom, unde se vor face 93 locuri de parcare, pe un teren care până acum era plin de noroi. Tot anul acesta, avem în vedere şi zona dintre Şoseaua Buzăului şi strada Călugăreni, la blocurile B, pentru a transforma într-o parcare modernă maidanul pe care acum merg către şcoala Fănuş Neagu sute de părinţi şi copii. Din primăvara anului viitor, vor începe lucrările, tot pe loturile 1 şi 2, deja adjudecate, în cartierul Viziru, în zona dintre Gară şi Autogară, dar şi pe bulevardul Dorobanţilor şi strada Roşiori. Ulterior, vor intra în lucru şi celelalte loturi, pe măsură ce se finalizează licitaţiile”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Primăria are în vedere, aşadar, realizarea a peste 1.000 de locuri de parcare noi, numai până la sfârşitul anului 2018, urmând ca proiectele de acest gen să se extindă şi în anii viitori. Din păcate, deficitul de locuri de parcare rămâne foarte mare la Brăila, în contextul în care, la ora actuală, avem amenajate efectiv 9.923 locuri de parcare, iar numărul de autoturisme deţinute doar de persoanele fizice care plătesc impozite către Primărie se ridică la 46.318. La acestea se adaugă miile de maşini din dotarea agenţilor economici dar şi alte câteva mii înmatriculate în alte localităţi din ţară sau din străinătate. Pentru viitor, veştile nu sunt deloc încurajatoare, în contextul în care numărul autoturismelor personale este în continuă creştere, din cauza importurilor de unităţi second-hand din spaţiul UE, după eliminarea timbrului de mediu. Criza locurilor de parcare va deveni, aşadar, din ce în ce mai acută, chiar dacă Primăria va reuşi să realizeze câteva mii de noi spaţii pe an. Tocmai de aceea, toţi dezvoltatorii imobiliari care intenţionează să construiască noi blocuri de locuinţe în Brăila vor fi obligaţi să asigure locuri de parcare pentru viitorii locatari. Dacă în jurul blocurilor respective nu este loc suficient, investitorii vor trebui să amenajeze parcări subterane pentru fiecare imobil în parte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro