Un imobil vechi de peste o sută de ani, situat pe Str. Goleşti, în zona centrală veche a Brăilei, a început să se dărâme în urmă cu câteva săptămâni, când partea superioară a frontispiciului a căzut pe trotuar. Din fericire, nu trecea nimeni prin zonă, astfel că incidentul nu a făcut victime. Ulterior, şi pereţii interiori au început să dea semne că nu vor mai rezista prea mult, clădirea prezentând un risc uriaş de prăbuşire. Cum era de aşteptat, proprietarii care au lăsat-o să ajungă în actualul stadiu de degradare nu s-au grăbit să ia măsuri pentru consolidarea ei. Dimpotrivă, au cerut aprobări de la autorităţi pentru a o demola cu totul. Autorităţile le-au aprobat, iar soarta imobilului de patrimoniu a fost pecetluită: de câteva zile se munceşte la dărâmarea lui, cărămidă cu cărămidă.
Vecinii de pe Goleşti spun că, în urmă cu câţiva ani, clădirea a fost cumpărată de fostul viceprimar al Brăilei, Mihai Dănuţ, care ulterior i-a vândut-o partenerului său de afaceri, cunoscutul deputat PD-L Silviu Prigoană. Am încercat să luăm legătura cu Mihai Dănuţ pentru a verifica aceste informaţii, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon, pe tot parcursul zilei de ieri. Faptul că unul dintre actualii proprietari ai clădirii este Silviu Prigoană ne-a fost confimat, însă, de conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii Brăila. "Există trei proprietari ai imobilului respectiv, iar unul dintre ei este domnul Prigoană. Acesta ne-a adus la cunoştinţă faptul că este în litigiu cu ceilalţi proprietari, motivând astfel de ce nu a luat măsuri pentru reabilitarea imobilului", ne-a informat Daniel Mitrofan, şeful ISC Brăila.
Inspectoratul în Construcţii nu a aplicat nicio sancţiune în acest caz. Singura măsură ce le-a fost dispusă celor trei proprietari a fost "punerea în siguranţă a clădirii". Cu alte cuvinte li s-a cerut să facă în aşa fel încât să nu se mai prăbuşească bucăţi din pereţi, ca să nu mai fie pusă în pericol viaţa persoanelor aflate în apropiere. Proprietarii s-au conformat, dar nu în sensul salvării clădirii. Dimpotrivă, ei au angajat un expert autorizat, care a dat verdictul: imobilul în cauză se află într-o stare foarte avansată de degradare. În baza acestui raport de expertiză tehnică a fost emis, săptămâna trecută, un certificat de urbanism pentru desfiinţarea construcţiei, fapt confirmat de arhitectul şef al Primăriei Brăila, Marian Ion. Apoi, "Rosal Grup" SA a lui Silviu Prigoană a început demolarea cu acte în regulă. Ieri, în faţa clădirii se afla un container de mare capacitate în care urma, probabil, să se încarce cărămizile rezultate din demolare.
Un container al "Rosal Grup" este pregătit să încarce cărămizile rezultate din demolări De câţiva ani vor s-o dărâme
Din câte se pare, s-a mai încercat în urmă cu câţiva ani, când proprietar era Mihai Dănuţ, dărâmarea acestei clădiri din centrul vechi. De menţionat este faptul că Dănuţ deţine o proprietate, mult mai bine îngrijită, pe aceeaşi stradă, la foarte mică distanţă. "S-a solicitat desfiinţarea acestui imobil, în 2003 sau 2004, însă Comisia Regională a Monumentelor Istorice nu şi-a dat avizul", ne-a informat arhitectul Marcian Roman, de la Compartimentul Monumente Istorice şi Arheologie, din cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Brăila. Această instituţie nu a aplicat nicio sancţiune pentru aducerea clădirii în starea actuală. "În momentul de faţă nu avem posibilitatea legală temeinică de a aplica sancţiuni", ne-a spus arhitectul Roman, explicându-ne că Legea 422, privind protejarea monumentelor istorice, nu este suficient de clară în privinţa acestui gen de sancţiuni. "Dacă amendăm, contravenientul face contestaţie, iar instanţele desfiinţează sancţiunea pe viciu de formă", ne-a spus Marcian Roman. Potrivit acestuia, singurii care ar fi putut aplica sancţiuni pentru neîngrijirea imobilului sunt funcţionarii Primăriei.
De câteva luni, Compartimentul Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Brăila a trecut în subordinea Poliţiei Locale. Am întrebat conducerea acestei instituţii dacă, până la obţinerea avizului de demolare, s-a dat vreo amendă pentru neîntreţinerea acestui imobil. Am aflat că s-a avut în vedere cazul şi s-a încercat aplicarea unei sancţiuni, însă nu s-a reuşit deoarece nu a fost depistat oficial proprietarul. "Avem o sesizare, în legătură cu imobilul de pe Goleşti, nr. 11, şi s-au făcut demersuri pentru identificarea proprietarului. Am cerut date de la Biroul de Cadastru din cadrul Primăriei şi aşteptăm răspuns. Până nu avem un document oficial din care să reiasă numele proprietarului, nu putem aplica nicio sancţiune", ne-a explicat Georgică Tănase, şeful Compartimentului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale.