Prigoană de Ziua Muncii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Brăilenii, victime colaterale în conflictul municipiului cu Chiscaniul

Prigoană de Ziua Muncii

• brăilenii care se obişnuiseră să iasă la grătar de 1 Mai în Pădurea Stejaru, în zona din spatele Lacului Sărat, au fost nevoiţi să facă stânga-mprejur de data aceasta • în contextul conflictului mocnit existent în prezent pe tema administrării staţiunii Lacu Sărat, nici Primăria Brăila şi nici Primăria Chiscani nu au amenajat corespunzător spaţiul respectiv, astfel încât să se poată face picnic în mod legal • nici Direcţia Silvică nu se mai arată dispusă să permită accesul în pădure • singura opţiune pentru brăileni pentru a încinge grătarele fără teama că vor fi amendaţi a rămas incinta taberei pentru copii din staţiunea Lacu Sărat • duminică şi luni, tabăra a fost supraaglomerată, iar aleile staţiunii au fost ticsite de maşini

 

Brăilenii care au ţinut neapărat să iasă la iarbă verde de 1 Mai într-o zonă împădurită situată cât mai aproape de municipiu au avut o singură opţiune: incinta taberei şcolare din staţiunea Lacu Sărat. Doar acolo a fost permisă folosirea grătarelor, după ce tradiţionalul loc de picnic, situat în spatele Lacului Sărat, nu a mai fost amenajat corespunzător nici de Primăria Brăila şi nici de Primăria Chiscani. După cum se ştie, în ultimii 5 ani, autorităţile brăilene au asigurat acolo pubele pentru aruncarea deşeurilor, toalete ecologice, cisterne cu apă şi alte facilităţi, astfel încât spaţiul respectiv să întrunească normele legale, pentru a putea fi considerat loc de picnic autorizat. Anul acesta, însă, după ce Primăria Brăila a pierdut procesul intentat de Primăria Chiscani, iar staţiunea Lacu Sărat, precum şi Pădurea Stejaru au intrat oficial în administrarea teritorială a Chiscaniului, locul de picnic nu a mai fost amenajat. Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a declarat că, din punct de vedere legal, nu mai poate face nimic pe acest spaţiu, deoarece acum se află oficial în administrarea Chiscaniului. La rândul său, primarul Chiscaniului, Costică Cojea, a încercat să amenajeze ceva, pe ultima sută de metri, mai exact vineri, 28 aprilie, însă s-a lovit de un refuz categoric din partea Direcţiei Silvice Brăila, proprietarul de drept al zonei împădurite. Silvicultorii au refuzat să semneze protocolul prin care să îi permită Primăriei Chiscani să facă amenajarea spaţiului respectiv. Mai mult decât atât, duminică şi luni, câţiva angajaţi ai Ocolului Silvic Lacu Sărat au stat permanent în dreptul drumului de acces în pădure, pentru a bloca orice tentativă a de a intra cu maşina printre copaci. Pădurarilor li s-au alăturat, din când în când, şi patrule ale Jandarmeriei, astfel încât mesajul a fost foarte bine înţeles de toată lumea.

 

Buluc în tabăra pentru copii!

Cât timp a fost păzită intrarea, nimeni nu a mai intrat în pădure, iar mulţi dintre brăilenii amatori de picnic s-au îndreptat spre staţiunea Lacu Sărat. Nici în zona împădurită a staţiunii nu s-a permis utilizarea grătarelor, aşa că singura opţiune a rămas vechea tabără pentru copii. Acolo, printre copaci, au sfârâit sute de grătare, iar în ciuda aglomeraţiei oamenii au încercat să se relaxeze cât au putut de bine, aşa cum cere tradiţia românească de Ziua Muncii. Accesul s-a făcut contracost, tariful fiind de 5 lei de persoană, dar chiar şi aşa cererea a fost foarte mare. Mulţi dintre cei care au întârziat prea mult au fost nevoiţi, însă, să plece înapoi spre casă sau să caute alte locuri împădurite şi ferite de patrulele Jandarmeriei sau Gărzii de Mediu. Asta din simplul motiv că aleile staţiunii erau ticsite de maşini, iar cei care ar fi vrut să îşi instaleze grătarele în incinta taberei pur şi simplu nu mai aveau unde să parcheze.

“E păcat că nu s-a mai putut organiza locul de picnic din spatele lacului. Acolo am mers de fiecare dată în ultimii ani, dar acum nu ne-au mai lăsat. Am venit aici, la tabără, şi abia dacă am prins un loc. Ar trebui să se implice mai mult Primăria Brăila în problema asta, ca să avem şi noi, brăilenii, un loc de picnic unde să putem să mergem să ne relaxăm, cu loc de parcare şi tot ce trebuie. Galaţiul are o mulţime de posibilităţi. La ei cum s-a putut organiza atât de bine spaţiul din pădurea Gârboavele, iar la noi nu se poate nimic?”, se întreba, ieri, brăileanul Ion P., care, însoţit fiind de familie, abia reuşise să îşi găsească un loc pentru amenajarea grătarului, chiar lângă poarta de acces a taberei pentru copii din Lacu Sărat.

“Trădaţi” de autorităţile locale, care au lăsat tradiţioala ieşire la iarbă verde de 1 Mai la voia sorţii, numeroşi brăileni şi-au căutat locuri de relaxare în alte judeţe. Ieri, în preajma mănăstirii Ciolanu, din judeţul Buzău, pe spaţiul verde de pe marginea şoselei care urcă muntele, puteau fi văzute sute de maşini cu numere de Brăila, după cum o demonstrează câteva fotografii primite pe adresa redacţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro