Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Preturi mai mici la gaz metan

Consumatorii casnici vor plati, de la 1 ianuarie, ceva mai putin pentru gazele naturale, a anuntat Autoritatea pentru Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Ieftinirea se va resimti insa abia in factura care va fi emisa in luna februarie. Preturile finale reglementate pentru consumatorii captivi, ce intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, sint in medie cu 3% - 5% mai mici decit cele din luna decembrie. Astfel, pentru consumatorii casnici cu un consum de pina la 2.400 mc pe an (categoria B1) noile preturi sint de 881,75 RON/1000 mc in cazul SC "Distrigaz Sud" SA, respectiv 874,52 RON/1000 mc in cazul "E.ON Gaz" Romania, cu mentiunea ca preturile nu includ TVA. Important de mentionat este ca in factura la gaze a populatiei va fi introdusa, tot de la 1 ianuarie, o acciza in valoare de 0,17 euro/Gigajoule care va inlocui impozitul actual aplicat gazelor din productia interna, de 7,4 euro la mia de metri cubi. In consecinta, pentru consumatorii captivi, efectul cumulat al ajustarii preturilor finale reglementate si al modificarii sistemului de accizare se va cuantifica intr-o diminuare a facturii de pina la 2,5% fata de luna decembrie 2006, la o aceeasi cantitate de gaze consumate.
Principalul factor care va influenta micsorarea facturii este scaderea preconizata a pretului gazelor din import, de la aproximativ 312 dolari pe mia de metri cubi, in prezent, la circa 300 de dolari. Un rol il are, de asemenea, deprecierea cursului de schimb leu-dolar.
Reamintim ca gazele naturale livrate populatiei s-au scumpit, la 11 noiembrie, cu pina la 8,5%, ca urmare a majorarii pretului gazelor din productia interna cu 20%.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii