Mergi la conţinutul principal

Pretul la carnea de porc nu va creste de Craciun

Pretul la carnea de porc nu va creste de Craciun, iar in cazul unei scumpiri aceasta va fi nesemnificativa, a declarat agentiei Mediafax, joi, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. "Pretul carnii de porc se va mentine sau va avea o majorare nesemnificativa de Sarbatori. Ma refer aici la pretul nostru de la unitate (n.r. - ferma de crestere a porcilor). Intre noi si consumatori mai exista si alti operatori", a spus Caruz, subliniind ca o eventuala scumpire a carnii de porc in perioada urmatoare nu va fi determinata de majorarea preturilor practicate de crescatori, ci de intermediari.
"Noi desi am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei pe kilogram nu am observat aceeasi modificare si la consumator. Pretul a ramas la fel sau a crescut. Preturile nu se fixeaza in general de producator, intre noi si consumator exista intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.
Patronatul a aratat ca pretul la carnea de porc practicat de crescatori a scazut in ultimul an. Astfel, fata de 6,34 de lei pe kilogram in luna septembrie a anului trecut, pretul a fost de 5,28 lei pe kilogram in luna septembrie a acestui an, iar in prezent este de 5,07 lei pe kilogram.
Crescatorii nu pot aplica insa scumpiri, chiar daca pretul din prezent este redus in raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucreaza in pierdere. Ei au explicat ca nu pot majora preturile pentru ca acestea sint stabilite in functie de cerere si oferta, iar cererea a ramas constanta, in timp ce oferta a crescut, ca urmare a inmultirii numarului taierilor de porci, dupa ce seceta a scumpit furajele.
Cu toate acestea, sursa citata a explicat ca o eventuala scumpire ar putea avea loc la jumatatea anului viitor, dar ar putea fi impiedicata de continuarea subventionarii sectorului: "Daca guvernul va continua sa ne sprijine cu acelasi procent din costuri, vom supravietui, altfel la anul, pe timpul asta, s-ar putea ca pretul sa se dubleze sau tripleze", a mai spus Caruz.
In ceea ce priveste importurile, acestea reprezinta 20% din volumul de carne de porc consumat in Romania in acest an. Potrivit datelor PRCP, au fost importate 105.000 tone de carne de porc in acest an, in timp ce la finalul anului 2006 importurile totalizau 144.000 tone.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro