Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pretext. Exercitiu de empatie

Ati trecut de la teroristi, de la vestitele atacuri nebunesti... la noi, tiganii. Ati trecut la noi si ati hotarit voluntar sau nu sa ne tiriti in noroi. Pe toti. Ce importanta are ca urmez o scoala, ce importanta are ca incerc sa-mi asigur un viitor intr-o societate? Ce importanta are? Daca sint de etnie tiganeasca, totul isi pierde importanta. Nu imi e rusine de mine sau de familia mea. Imi e rusine doar de voi, imi e mila de voi cei care stati doar, priviti, si apoi comentati. Ma arata cu degetul persoane si nu se stie de ce. Unii ma evita.
Tiganii! Scandalagii! Pai da. Si nu ma contrazic deloc. Tigani sintem noi. Da. O tiganime continua intre comportamente, intre gesturi, intre cuvinte, in gindiri, si mai ales in fapte. Un fenomen poate cu mai multe victime decit ale asasinatelor. Un fenomen ce creeaza contradictii, scandaluri, confuzii, tipete. Sau tacere. O tacere dureroasa. Un fenomen extremist dus pina la absurd.
Va stricam imaginea. Ghinion. Doar ghinion. Am avut poate ghinionul sa ne numim tigani si voi romani. Daca ni s-ar fi spus noua romani acum vorbeam despre "romanime"?. Mai putin va intereseaza copiii pusi la cersit de la semafor, mai putin va pasa de fustele stridente ce se apropie "sa va ghiceasca". Nu conteaza ca majoritatea nu au cu ce trai, nu au unde locui, nu au parte de educatie... si voi de la ei asteptati? Ce vina avem ca ne-am nascut asa? Vreti dreptate, vreti liniste, vreti ce e al nostru. Vreti respect. Oferiti respect. Dovediti ca sinteti capabili si meritati sa va cereti atit de rivnitele drepturi.
Emigranti. Ce cauta la noi? Sa vedem. Cine e dispus sa elibereze un cartier? Sa marcam teritoriul. Aici noi, acolo voi. Deja nu mai e rasism, nu xenofobie... ca tot va laudati ca nu ne discriminati. De ce strimbati din nas daca lucrati alaturi de un tigan? Presupus tigan. De ce nu va convine cind copilul dumneavoastra invata alaturi de un copil de etnie rroma? Oare din acelasi motiv pentru care ei NU scrisnesc din dinti ca nu au ceva al lor, ca sint generalizati?
Nu vorbim de extreme. De ceaunari, de spoitori sau de rromii ce traiesc in palate. Vorbim de noi, cei cu o viata normala. Urmariti parca de blestemul vostru. Asa cum nu vorbim de romanii situati de societate la periferie, care, sincer vorbind, nu au nici o problema cu noi, si nu comentam nici persoanele de rang aparent inalt, romanii de la tribuna "demni" sa se predea drept umanisti. Vorbim de noi, romanii, inclusiv eu, caci sint acelasi daca ma numesti roman sau tigan. Problema e la noi toti, indiferent de aparente. Problema e la noi frustrarea. Invidia pe... pe nu se stie cine, ca sintem priviti cu alti ochi de straini, care isi dau seama, privind din afara, de adevarata tiganime din ce in ce mai accentuata in societate. Si italienii, englezii, francezii va privesc exact asa cum voi ne priviti, si iata raspunsul si cauza avansarii false.
Si deja "tigan" a devenit brand-ul unei societati prost organizate, care, pina la urma, nu-si cunoaste interesul. Si care nu e constienta ca e numita tiganime, tiganimis, tiganirime pentru ca se comporta asa... Si pentru ca, din pacate, asa este. Si avem pretentia sa fim foarte bine diferentiati.
Si nu e asta un pretext sa ne justificam proasta integrare in lume, nu este tiganul un pretext menit sa mascheze greselile tuturor. Haide sa ne asumam greselile si reusitele, asa cum sintem. Si cred ca ar fi cazul sa te intrebi cine esti. Cum te-ai simti in mijlocul unui scandal la care tu efectiv nu iei parte, dar esti fortat sa intri? Asa cum toti romanii sint implicati in scandaluri gen "un roman a omorit un francez, doi romani au spart un magazin din Italia, romanii au invadat Spania, bla, bla, bla... ". Va deranjeaza ca nu se specifica etnia? ... Si? Toti cei care fac asta sint contaminati cu tiganime. Si nu pentru ca ar fi de etnie rroma. Ci pentru ca striga in stinga si-n dreapta, fara sa stie ca se poarta tiganeste.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii