Mergi la conţinutul principal

Presedintele CJ vrea sa infiinteze o administratie zonala Braila-Galati

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, are de gind sa transeze problema celor o mie de ha de pe raza judetului Braila, care au fost date in proprietate si in administrare Galatiului. El spune ca, neoficial, autoritatile galatene au acceptat ideea ca taxele si impozitele trebuie platite la Braila, precum si pe aceea ca autorizatiile de constructie trebuie eliberate de Braila. Stancu asteapta acum ca totul sa devina oficial, prin semnarea unor documente comune, in acest sens: "Trebuie o data pentru totdeauna, ca problema sa fie transata intr-un fel. Va dati seama ca acolo autorizatiile le da CJ Braila, si eu sint foarte "dispus" sa le dau. O sa le dau autorizatii, in momentul in care vom gasi o solutie comuna, pentru ca nu mai discutam de interese de judet. Noi sintem in aceeasi regiune si trebuie sa avem acelasi interes. Eu le-am explicat clar galatenilor: ce am cistigat atitia ani, ca ne-am certat? Nu avem drum, nu avem aeroport, nu avem infrastructura, nu avem pod, ce-am cistigat? Cistiga si Galatiul, dar trebuie sa cistige si Braila. Cineva trebuie sa fie vioara. Ei sint mai bine dezvoltati economic, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne lasam calcata demnitatea in picioare, asa cum s-a intimplat alta data, si am ramas fara 1.000 ha. Sa iei 1.000 ha din teritoriul unui judet, este... numai aici s-a intimplat asa ceva, in alt judet nu s-a mai intimplat un asemenea lucru. Si eu le-am explicat si colegilor de la PSD: deschizind cutia Pandorei, avem o problema, si problema este mare. Eu am discutii care nu sint tocmai principiale cu cei de la Galati, motivul fiind 1.000 ha. Intrebati orice brailean, eu stiu ca se simte frustrat, pe tema celor 1.000 ha. Sa raspunzi la o intrebare pe aceasta tema, cum a raspuns Nastase, ca schimba granitele judetului, nu mi se pare normal. Si dupa cum bine stiti, cind a venit Nastase, eu nu am fost de acord cu ceea ce a zis".

"Vrem sa facem un regulament, un sistem de lucru"

Stancu a explicat ca nimeni dintre autoritatile brailene nu are pretentia sa se darime blocurile ridicate acolo fara autorizatie - desi legea asa spune -, si se recunoaste orice investitie facuta in zona de galateni. Toata problema este ca si ei sa recunoasca oficial faptul ca impozitele si taxele trebuie platite la Braila, si ca nu-si pot da singuri autorizatii de constructie, pe un teren care este in alt judet: "Noi recunoastem orice investitie care s-a facut pe mia de hectare, dar sa nu confundam cine da autorizatiile acolo, unde se platesc taxe si impozite. Pentru ca daca CJ ar avea 1.000 ha in municipiul Galati, credeti ca m-ar lasa CLM Galati sa-mi dau eu autorizatie de constructie, pe teritoriul orasului vecin? Sau sa nu platesc taxe si impozite la Galati? N-ar fi legal. Din discutiile pe care le-am avut cu domnul prefect Capra, de la Galati, ne-am inteles ca tot ce inseamna autorizatii, taxe si impozite pe jurisdictia Brailei, merg la Braila. Aici mai ramine de discutat proprietatea, asta este batalia mea, pentru ca eu nu sint de acord cu proprietatea care s-a dat Galatiului. Eu stiu ca toate lucrarile sint finantate de Galati, dar greseala lor este ca nu au luat autorizatia de constructie de la Braila. Ca hotarirea de Guvern s-a dat cum s-a dat, asta nu este vina mea, sau a celor care sintem acum pe functii, si poate nici a celor de la Galati, care sint acum. Important este ca toti trebuie sa inteleaga ca trebuie rezolvam fundatia, si apoi sa discutam despre constructiile acestea. Eu i-am spus domnului Nica urmatoarele: "domnule, eu sint de acord cu tine, numai da-mi si mie din zona Vinatori 1.000 ha, si zau daca ma mai auzi spunind ceva. Tu imi dai autorizatii acolo, eu iti dau la Braila!" Mi-a spus ca nu poate asa ceva. Asta e! Oricum, domnul Nica nu a participat la nici o discutie pina acum, au participat altii, prefect, primar de Galati, parlamentari galateni".
Presedintele CJ leaga in mod direct rezolvarea acestei probleme de demersurile pentru unirea eforturilor brailenilor si galatenilor, in fructificarea in beneficiu comun a zonei dintre cele doua orase si, in plan mai indepartat, de unirea propriu-zisa a municipiilor in cauza:
"Noi trebuie sa facem intre Braila si Galati un protocol, vrem sa facem un regulament, un sistem de lucru, dar nu pe oameni, ci pe functii, deci sa semneze presedinte de CJ Braila si Galati, primar de Braila si Galati, etc. Si vrem sa facem un executiv al zonei Braila-Galati, ca nu poti sa te ocupi asa usor de 5.000 ha, acolo trebuie facuta o administratie, care sa se ocupe exclusiv de aceasta zona. Aceasta administratie de zona, in viziunea mea, va functiona pina la unirea celor doua orase".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro