Cu ocazia intrunirii "Cercului de bibliofilie si istorie locala" condus de bibliotecarul Ion Volcu, din cadrul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" Braila, simbata, la ora 12.00, la sediul Centrului Cultural American de pe strada Belvedere a avut loc vernisajul expozitiei "Presa braileana 1839-1944". Expozitia - care poate fi vizitata si pe parcursul acestei saptamini - cuprinde citeva zeci de ziare si reviste brailene editate incepind cu 1864 si pina la instaurarea dictaturii comuniste, avind o tematica diversa. Exponatele apartin colectiei jurnalistului Marian Gheorghe, redactor al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei", pasionat colectionar - care expune pentru a treia oara presa veche -, precum si Sectiei Colectii Speciale a BJPI. Evenimentul marcheaza implinirea a 169 de ani de la tiparirea primului ziar brailean, "Mercur", de catre pitarul Ioan Penescu, profesorul primei scoli de stat din orasul nostru. La vernisajul expozitiei - care a fost urmat de o masa rotunda, moderator fiind Ion Volcu, au participat elevi ai Liceului Teoretic "D. P. Perpessicius" si ai Grupului Scolar "Anghel Saligny" din Braila, pasionati de istorie locala si bibliofilie.
Rafinat cunoscator al istoriei locale, Ion Volcu a prezentat expozitia si publicatiile existente in colectii si a trecut in revista principalele ziare si reviste tiparite la Braila, incepind cu celebrul "Mercur", insistind asupra semnificatiei acestora si facind o paralela cu presa din celelalte mari orase romanesti. Au urmat dezbateri libere, elevii de liceu prezenti participind din plin la discutii. Deosebit de prolifica, presa apartinind minoritatilor bulgara, evreiasca si greaca a facut, de asemenea, obiectul dezabaterilor de la Centrul Cultural
American. De altfel, prima publicatie periodica a bulgarilor din Romania, "Albina bulgara", a aparut la Braila, in 1863. Interesant este si faptul ca BJPI va organiza un concurs dotat cu premii in bani si o excursie la Bucuresti, oferite lucrarilor cu continut istoric realizate de elevi, pe baza comunicarilor facute la Cercul de bibliofilie si istorie locala.