Pregătiri intense. Epopeea cazării cadrelor medicale și a brăilenilor ce se vor întoarce acasă de Paște | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pregătiri intense. Epopeea cazării cadrelor medicale și a brăilenilor ce se vor întoarce acasă de Paște

* consilierii județeni au făcut, vineri, o rectificare bugetară prin care au alocat 500.000 lei, adică banii prinși în fondul de rezervă al județului pe 2020, pentru asigurarea cazării la hotel a cadrelor medicale expuse la pacienții COVID-19, care vor solicita acest lucru * la rândul lor, consilierii municipali au modificat în aceeași zi hotărârea aprobată recent privind modelul de contract cu hotelurile, astfel încât în prezent se discută despre două acte ce se vor încheia între părțile implicate, nu doar unul * primarul Marian Dragomir a precizat, ieri, că pentru cadrele medicale de la Spitalul de Psihiatrie s-au amenajat deja spații în incinta instituției în cauză * de asemenea, edilul-șef a subliniat că s-au primit oferte de la patru hoteluri, urmând ca DSP Brăila să spună care s-ar preta mai bine * de cealaltă parte CJ Brăila a anunțat că încearcă să aloce bani și pentru cazarea personalului de la Protecția Copilului, după cum prevede ordonanța militară nr. 8

 

 

Consilierii județeni și municipali fac pregătiri intense pentru a asigura cazarea la hotel a brăilenilor care se vor întoarce acasă cu ocazia Sărbătorilor Pascale, dar și pentru cadrele medicale și alte categorii de personal care vor solicita acest lucru pentru a nu-și infecta familiile cu noul coronavirus. Pe scurt, vineri, au avut loc două ședințe extraordinare de CJ și CLM, în cadrul cărora s-au adoptat câteva noi măsuri în acest sens. Consilierii județeni au votat alocarea sumei de 500.000 lei, banii previzionați în fondul de rezervă al județului pentru 2020, astfel încât să se poată asigura cazarea la hotel cadrelor medicale, dacă va fi cazul. Pe scurt, potrivit proiectului aprobat de consilieri, banii ar ajunge pentru 70 de persoane, pentru o lună și se așteaptă decontarea de la nivelul Ministerului Sănătății. Mai mult, conducerea CJ Brăila a anunțat că se încearcă alocarea de fonduri și pentru asigurarea cazării personalului de la Protecția Copilului, așa cum prevede ordonanța militară nr. 8, lucru care s-ar putea pune în practică săptămâna aceasta, tot printr-o ședință extraordinară.

În paralel, consilierii municipali, care aprobaseră recent modelul de contract încheiat între Primărie prin Direcția de Asistență Socială, cu Direcția de Sănătate Publică și reprezentații hotelurilor doritoare să asigure cazarea categoriilor de persoane luată în discuție în contextul pandemiei de coronavirus și a ordonanțelor militare aprobate de Ministerul Afacerilor Interne și de Guvernul Ludovic Orban, au venit cu câteva modificări. Concret, în loc de un singur contract, acum vor fi două: unul încheiat între Primăria Brăila prin DAS cu DSP și unul încheiat între Primărie, tot prin DAS cu hotelurile doritoare.

După cum a explicat primarul Marian Dragomir, deja s-au primit patru oferte de la hotelurile din Municipiu, însă DSP Brăila va avea ultimul cuvânt, deoarece unitățile trebuie să fie avizate în acest sens. Edilul-șef a punctat că o decizie ar trebui să vină până la finele săptămânii, moment când se va anunța și numele hotelurilor în cauză. Totodată, Dragomir a anunțat că la nivelul Spitalului de Psihiatrie s-a amenajat deja un spațiu unde personalul poate locui, iar în prezent au fost demarate discuții și pentru posibilitatea cazării într-un fel sau altul a angajaților de la căminele municipalității.

De asemenea, trebuie subliniat că și la nivelul CJ Brăila ar trebui aprobat, probabil cât de curând, modelul de contract pe care administrația îl va încheia cu hotelurile de la care vor primi oferte, așa cum a precizat președintele Francisk Chiriac.

 

Consilierii județeni, încântați de ajutorul pe care îl pot oferi medicilor

 

Subiectul ajutorului oferit cadrelor medicale din Brăila în contextul pandemiei de coronavirus, astfel încât acestea să nu riște să își îmbolnăvească apropiații atunci când se întorc acasă de la serviciu, a fost apreciat de consilierii județeni. Ședința extraordinară a CJ Brăila de vineri, 10 aprilie, a avut loc tot online, prin videoconferință și a avut doar două puncte pe ordinea de zi, printre care această rectificare bugetară.

Din referatul de aprobare al proiectului aflăm că bugetul local de venituri și cheltuieli al județului Brăila pe anul 2020  a fost rectificat cu această ocazie la partea de cheltuieli.

”În cadrul bugetului local al județului Brăila pe anul 2020 a fost constituit fondul de rezervă bugetară, în sumă de 500.000 lei, acesta putând fi utilizat conform art. 36, alin 1 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale cu modificările și completările ulterioare, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în cursul anului bugetar, la propunerea ordonatorului principal de credite, pe baza de hotărâri ale Consiliului Județean. În acest sens, este propusă utilizarea sumei de 500.000 lei (...) pentru asigurarea spațiilor special amenajate pentru carantină în vederea cazării personalului medico-sanitar care interacționează cu pacienți suspecți/confirmați COVID-19 și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru. Menționăm că această sumă este necesară pentru contractarea serviciilor de cazare și este acoperitoare pentru cazarea unui număr maxim de 70 cadre medicale, pentru o perioadă de o lună”, se arată în cadrul documentului aprobat de consilieri.

Tot din proiect aflăm că suma se repartizează în cadrul bugetului județului pe anul 2020, la capitolul ”Sănătate”, paragraful ”Spitale generale”, articolul ”alte cheltuieli cu bunuri și servicii”, diminuându-se corespunzător capitolul ”Alte servicii publice generale”, subcapitolul ”Fondul de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale”. Se mai menționează că decontarea cheltuielilor efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Județul Brăila pentru acest lucru se va face de către Direcția Județeană de Sănătate Publică Brăila, cu speranța că banii vor fi recuperați de la nivelul Guvernului României: ”La momentul încheierii acestei măsuri și a rambursării integrale a sumelor cheltuite din bugetul Consiliului Județean Brăila de către Ministerul Sănătății, fondul de rezervă bugetară va fi reconstituit”.

Ei bine, în timpul ședinței, la care au participat 32 de consilieri județeni, absent fiind doar liderul liberal Alexandru Dănăilă, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a ținut să vorbească despre importanța acordării acestui ajutor financiar cadrelor medicale aflate în prima linie în lupta cu virusul COVID-19.

La rândul său, consilierul județean independent, Marian Căpățînă a dorit să sublinieze că apreciază enorm acest sprijin financiar, în condițiile în care, la nivelul Marii Britanii, de exemplu, medicii din spitale nu primesc acest ajutor din partea administrației.

”Aș vrea să felicit conducerea Consiliului Județean și pe toți colegii mei care s-au gândit să pună acest punct pe ordinea de zi privitor la aceste fonduri pentru cazarea personalului medical care lucrează în prima linie. Nu vă ascund faptul că fratele meu este medic în Marea Britanie și acolo nu se face această izolare, neexistând resurse financiare. Deci, acolo, ca să cunoască toți colegii noștri, medicul după ce lucrează în linia întâi, merge acasă. Din păcate, sistemul sanitar englez nu a căutat să rezolve această problematică a riscului de transmitere a infecției în cadrul familiilor personalului care lucrează în spitale. Deci încă o dată, vă felicit!”, a afirmat Căpățînă.

La rândul său, consilierul județean PSD Dumitru Munteanu a cerut lămuriri despre hotelul exact unde vor fi cazați medicii, precizând, în glumă, că vrea să știe unde își poate găsi soția, care se află în această situație.

”Nu. Procedura este în felul următor. Se alocă banii, de ieri (n.r. joi) am trimis adrese către toate hotelurile din Brăila, să ne dea oferte de preț. Astăzi (n.r. - vineri) facem draftul de contract și în funcție de ofertele pe care le vom primi, vom lua hotelul cel mai corespunzător pentru cadrele medicale. Domnule Munteanu, o să aflați unde este soția. O să vă sune, că are telefonul la ea”, a explicat Chiriac.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate, însă vicepreședintele CJ Brăila, Ionel Epureanu a dorit să vină cu o completare, precizând că cel mai probabil, în această săptămână, așa cum se impune prin ordonanța militară nr. 8, va avea loc o nouă ședință extraordinară pentru alocarea unor sume necesare cazării personalului din centrele de asistență socială, care trebuie să fie izolate preventiv în proximitatea serviciului.

”O să mai facem o ședință de îndată săptămâna viitoare și să vedem dacă rezolvăm și problema cadrelor de la Protecția Copilului. Să găsim sumele financiare să facem același lucru pe care îl facem și pentru medici”, a adăugat și Chiriac.

 

Municipalitatea a schimbat procedurile privind contractele cu hotelurile

 

Tot vineri, așa cum am precizat, a avut loc o ședință extraordinară pe această temă și la nivelul CLM Brăila. Aici, a fost vorba despre un proiect privitor la modificarea procedurii în cazul contractelor ce se vor încheia cu hotelurile pentru cazarea cadrelor medicale și a celor ce vor reveni acasă de sărbători și în cazul cărora se va impune măsura izolării sau a carantinării.

Tot prin sistem video, secretarul general al municipiului, Ion Drăgan, a ținut să le transmită consilierilor motivele pentru care au fost convocați într-o ședință extraordinară, chiar înainte de demararea lucrărilor.

”Atât Primăria Brăila, cât și Direcția de Sănătate Publică au fost informate asupra unor precizări noi de care nu am avut cunoștință la data aprobării hotărârii. Se impun câteva lucruri. Contractul între DSP și contractul între unitatea de cazare pentru cazurile carantinate, să se efectueze în două acte juridice. Respectiv, un contract cu DSP și un contract între Primărie și unitatea de cazare. Clauzele contractuale rămân aceleași. Singura modificare este că avem două înscrisuri. De asemenea, vreau să vă semnalez că în cazul anexei nr. 2 avem strecurată o eroare materială: numărul 47, ca număr de persoane ce fac obiectul contractului. Acolo va fi o liniuță, pentru că acest  contract va fi actualizat pentru fiecare operator în parte”, a explicat Drăgan.

Din proiect aflăm că s-a modificat și completat HCLM 189 din 7 aprilie 2020, astfel: ”Art.5 (1) Se aprobă Contractul - cadru pentru decontarea, din bugetul Ministerului Sănătății, a cheltuielilor pentru carantina persoanelor pentru care normele legale prevăd această măsură, derulate de către autoritățile publice locale, încheiat între Direcția de Sănătate Publică a Județului Brăila și Municipiul Brăila prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Brăila și Municipiul Brăila prin Direcția de Asistență Socială Brăila, conform anexei 1, parte integrantă din prezenta hotărâre și Contractul - cadru pentru decontarea, din bugetul Ministerului Sănătății, a cheltuielilor pentru carantina persoanelor pentru care normele legale prevăd această măsură, derulate de către autoritățile publice locale, încheiat între Municipiul Brăila prin Direcția de Asistență Socială Brăila și unitatea de cazare, conform anexei 2, parte integrantă din prezenta hotărâre”. De asemenea, tot cu această ocazie a fost înlocuită anexa care viza modelul de contract inițial, cu alte două anexe care conțin cele două modele distincte. Restul prevederilor hotărârii adoptate de membrii CLM Brăila în ședința de la începutul lunii, rămân neschimbate.

Precizăm că proiectul a fost adoptat în unanimitate, cu mențiunea că doar 25 de membrii CLM au fost prezenți, doi fiind absenți motivat.

 

Primăria «în gardă» pentru cazarea celor ce vor reveni acasă de Paști

 

Contactat, ieri, de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea dacă reprezentanții unităților de cazare au venit cu oferte, primarul Marian Dragomir a explicat că deja s-a întâmplat acest lucru. Chiar și așa, edilul-șef a precizat că înainte de a putea face public numele hotelului în cauză, este nevoie ca DSP să dea un aviz privind îndeplinirea condițiilor necesare.

”Da. Am primit oferte de la mai multe hoteluri, dar nu le pot dezvălui deocamdată. Avem vreo patru hoteluri care ne-au confirmat până în prezent. Dar urmează ca acestea să fie verificate de către DSP și abia apoi, după ce dumnealor vor da acordul favorabil, vom ști dacă încheiem contractul sau nu și cu cine anume. Contractele pot fi încheiate doar după viza DSP-ului, fiindcă ei sunt cei care hotărăsc”, a explicat primarul.

Dragomir a mai punctat că de cazarea cadrelor medicale de la Spitalul Județean de Urgență Brăila, care vor solicita acest lucru, se va ocupa Consiliul Județean, în timp ce municipalității îi revine să asigure acest lucru pentru cetățenii din Municipiu care vor reveni acasă de sărbători și altor categorii. Despre personalul de la Spitalul de Psihiatrie, edilul-șef a subliniat că deja s-a amenajat un spațiu unde să poată locui, astfel că se va lua în calcul cazare la hotel, doar în cazul în care situația se va agrava și se va impune o astfel de măsură. Totodată, Dragomir a mai punctat că în prezent se discută în privința personalului de la căminele Primăriei, astfel încât să se găsească o soluție privind cazarea acestora.

”Până la sfârșitul săptămânii ar trebui să avem totul clarificat în legătură cu hotelurile vizate de DSP. Poate chiar mai repede. După ce primim un răspuns vom anunța hotelul, fără probleme. Repet, în aceste hoteluri nu vor fi cazați cei bolnavi.

Dar da, sunt hoteluri separate cele cu care vom încheia noi contract, de cele cu care va face acest lucru Consiliul Județean. Totul este separat. Primăria Municipiului Brăila va asigura cazarea doar pentru cei veniți de curând în țară, care se vor întoarce acum de Paște și au domiciliul în Municipiul Brăila. Pentru cadrele medicale din unitățile aflate în subordinea Primăriei, dacă va fi nevoie la un moment dat, deși ei și-au amenajat. Și pentru personalul de la căminele Primăriei. Zilele acestea urmează să ne lămurim și asupra acestui aspect”, a conchis Dragomir.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro