Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prefectura cere pentru reconstituirea proprietatii terenurile indiguite si desecate

Jumatate din brailenii care ar trebui sa primeasca teren in baza legilor fondului funciar, adica sa li se reconstituie dreptul de proprietate, ar putea fi pusi in situatia de a accepta alte solutii de despagubire decit pamintul propriu-zis. Asta, deoarece nu exista destul teren disponibil in domeniul privat al statului pentru a se despagubi toti cei indreptatiti sa-l ceara. Asa cum ne-a declarat subprefectul Mircea Fudulaiche, la nivelul judetului nostru, 10.355 persoane asteapta sa isi primeasca terenul in natura, lucru care ridica probleme autoritatilor: "Principala problema e ca nu prea mai exista terenuri in domeniul privat al statului. De aceea, am facut cerere catre ADS si pentru retrocedarea suprafetelor de teren aflate in domeniul public al statului. Asta va permite solutionarea macar a 50% din cereri. In plus, conform actualei legislatii, nu se poate reconstitui dreptul de proprietate acolo unde a fost teren scos de sub ape prin indiguire, desecare sau altele. Noi am propus sa fie si acestea trecute pe lista, ca sa avem de unde le da oamenilor. Asta ne-ar permite acoperirea cererilor celor care doresc retrocedarea in natura a terenurilor, ar duce si la reducerea eforturilor financiare ale statului, precum si la finalizarea de urgenta a aplicarii legilor fondului funciar".
Totodata, acesta ne-a explicat ca, potrivit Legii nr.18/1991 republicata, a Legii nr. 1/2000 si a Legii nr. 247/2005, pentru judetul Braila, au fost emise un numar total de 102.188 titluri de proprietate care reprezinta o suprafata totala de 275.838 ha, din care, pentru teren arabil, 102.132 titluri de proprietate, reprezentind o suprafata de 274.711 ha, iar pentru teren forestier, au fost emise 56 titluri de proprietate, reprezentind o suprafata totala de 1.227 ha. In majoritate, titlurile de proprietate au fost deja inminate proprietarilor indreptatiti. In aplicarea Legii 247/2005, pina la aceasta data au fost solutionate de catre comisiile locale de fond funciar un numar total de 7.172 cereri privind reconstituirea dreptului de proprietate, iar la Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Braila, au fost validate un numar de 2.642 cereri pentru o suprafata totala de 7.908,69 ha, din care teren agricol 6.135,31 ha si 1.773,38 ha teren forestier. Pentru despagubiri, au fost validate 1.598 cereri de solicitare, reprezentind o suprafata de 5.258,53 ha. In judetul Braila, au fost eliberate, in baza Legii 247/2005, pina la aceasta data, un numar de 206 titluri de proprietate, care reprezinta o suprafata pusa in posesie de 1.294, 15 ha teren agricol. Din numarul total de cereri solutionate, 3.556 au fost respinse deoarece dosarele nu au fost complete.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii