Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prefectura Braila va putea onora in natura mai putin de 10% din terenul solicitat pentru retrocedari

Considerata initial unul din marile succese ale revolutiei din decembrie, actiunea de retrocedare a terenurilor preluate abuziv in perioda comunista s-a dovedit a fi, de fapt, una din marile greseli a anilor '90. Legea nr. 18/1991, a fondului funciar, gindita ca un act normativ "reparatoriu", un act menit sa faca dreptate taranilor, in realitate a fost un imens generator de haos si dispute. Nu obiectivul urmarit a fost gresit, este corect si firesc ca o societate democrata sa respecte si sa garanteze dreptul de proprietate, ci modul in care Legea 18 a fost conceputa si, mai grav, cum a fost pusa in aplicare, cu multe greseli si, de ce sa nu recunoastem, cu multe abuzuri. Constienta de dezastrul din sectorul funciar, noua putere a pregatit un pachet legislativ, al justitiei si proprietatii, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, care, printre altele, ar trebui sa faca ordine si in haosul proprietatii funciare. Legea nr 247/2005, caci despre ea este vorba, se vrea un act normativ care sa imbunatateasca radical situatia retrocedarilor. Numai ca, in realitate, lucrurile nu vor sta nici pe departe asa, aplicarea ei va fi extrem de grea si de durata. Motivul - Consiliile Locale nu dispun de terenul necesar, sau suprafetele pe care le au la dispozitie si ar putea face obiectul retrocedarilor sint infime in comparatie cu solicitarile. Bineinteles exista alternativa despagubirilor, respectiv acordarea de actiuni la Fondul "Proprietatea", numai ca, avind in vedere virsta solicitantilor, solutia propusa de Guvern nu prea incinta. Autoritatile inteleg lucrul acesta, drept pentru care s-au inarmat cu rabdare si spera ca, in cel mai scurt timp posibil, sa rezolve convenabil fiecare cerere in parte.

Zeci de mii hectare solicitate de proprietarii de drept

In termenul prevazut de Legea nr. 247/2005, privind reforma in justitie si proprietate, la nivelul celor 44 de Comisii de Fond Funciar din municipiul Braila, orasele si comunele judetului, au fost depuse 7.615 cereri, care au vizat restituirea a 53.586 ha. La acest moment, rezerva certa de teren care poate face obiectul retrocedarii in natura, de care dispune Prefectura Braila este de 5.617 ha. Situatia este critica, in conditiile in care, anterior aparitiei Legii 247, respectiv la Anexa 39 - despagubiri banesti ale Legii nr. 1/2000, erau deja evidentiate 21.000 ha. Cu alte cuvinte, conform cererilor actuale, terenul necesar retrocedarii in natura de care ar trebui sa dispuna judetul Braila ar fi de 74.588 ha. Subprefectul judetului, Aurica Avram, a tinut insa sa precizeze ca, daca la Anexa 39 lucrurile sint foarte clare, in ceea ce priveste Legea nr. 247, nu toate cererile depuse sint intemeiate, si o situatie clara si concreta se va sti abia dupa verificarea acestora. Probabil in final, suprafata ce va trebui retrocedata va fi mai mica, dar oricum, a spus Avram, mult mai mare decit terenul de care Prefectura dispune la acest moment. "O parte din cereri va fi solutionata din suprafetele de care mai dispun Consiliile Locale, altele din ce vom primi de la ADS, din domeniul privat al statului, dar cea mai mare parte a solicitantilor va trebui sa accepte despagubirile. Dupa solutionarea tuturor dosarelor se va face o comisie care va analiza problema, dar cel mai probabil se vor acorda titluri de despagubiri care vor deveni actiuni la Fondul Proprietatea. Sintem constienti, nu va fi un proces nici simplu, nici rapid. Sigur vor exista si nemultumiti, dar vom incerca sa gasim cele mai bune solutii pentru rezolvarea cererilor. Sigur, vom inregistra si procese in instanta, este normal, este vorba de pamint si intotdeauna pamintul a generat litigii, pentru ca se stie ce inseamna pamintul pentru taranul roman", a precizat subprefectul Avram. In acest sens, autoritatile locale au recunoscut ca in primul rind s-au inarmat cu rabdare pentru ca istoria din ultimii 15 ani a demonstrat cit este de complexa aplicarea unei solutii corecte pentru toti fostii proprietari deposedati de averile lor.

Actiunile la Fondul "Proprietatea" vor putea fi tranzactionate prin BVB

Pentru asigurarea resurselor financiare necesare acordarii de despagubiri proprietarilor pentru care nu se va putea gasi solutii de retrocedare in natura, In conformitate cu prevederile Legii nr. 247, se va Infiinta un organism de plasament colectiv In valori mobiliare, denumit Fondul "Proprietatea". Mai intii, proprietarii vor intra in posesia unor titluri de despagubire, emise de Cancelaria Primului-Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, In numele si pe seama statului roman, care Incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman. Ulterior, acestea vor fi convertite In actiuni ale Fondului "Proprietatea". Titlurile nu pot fi vindute sau cumparate Inainte de conversia lor In actiuni. In prima faza, statul roman, prin Ministerul Finantelor, va fi singurul actionar al Fondului. In total, statul va transfera actiuni evaluate la 5 miliarde de euro. Conform legii, sursele Fondului includ actiuni ale statului in aproape 120 de companii, printre care: Loteria Romana, Romtelecom, Posta Romana, Petrom, Electrica, Distrigaz, Metrorex, mai multe aeroporturi, dar si porturile Galati si Giurgiu.
Potrivit Legii 247, Fondul "Proprietatea" va fi infiintat la inceputul acestui an, si tot in primele luni ale anului, autoritatile vor organiza o licitatie pentru a selectiona societatea care sa il administreze, cel mai sigur, o companie straina specializata in domeniu.
In termen de 30 de zile de la constituire, Fondul "Proprietatea" va initia procedura legala necesara pentru admiterea actiunilor sale la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti, astfel Incit dobinditorii acestora sa poata dispune de actiuni, prin vinzare.
Specialistii in piata de capital apreciaza, insa, ca lucrul acesta nu se va putea intimpla mai devreme de 2007.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii