Mergi la conţinutul principal

Prefectura a adoptat Politica Interna privind avertizarea de integritate

Intr-un comunicat de presa transmis redactiei noastre, Asociatia Pro Democratia (APD) Club Braila felicita Institutia Prefectului Judetului Braila pentru deschiderea de care a dat dovada prin adoptarea Politicii Interne privind avertizarea de integritate. "Avem convingerea ca Legea 571/2004 privind protectia personalului din institutiile publice si alte unitati, reprezinta un instrument util pentru combaterea coruptiei, pentru imbunatatirea calitatii actului administrativ, a politicilor publice, iar educatia in spiritul legii trebuie consolidata astfel incit sa nu mai ajungem in situatia de a aplica acte normative dupa ani de zile de la adoptare. Ne exprimam increderea ca intr-un termen foarte scurt, vor manifesta aceeasi deschidere si Consiliul Judetean Braila, precum si Consiliul Local al Municipiului Braila", se precizeaza in mesajul transmis de APD Club Braila. Cu toate ca legea a fost adoptata inca din 2004, autoritatile locale si majoritatea institutiilor publice brailene abia acum se familiarizeaza cu conceptul de avertizor de integritate. "Ce fac juristii din cadrul institutiilor?", "De ce nu sint realizate informari periodice in legatura cu actele normative adoptate?" - iata citeva intrebari care inca nu au raspuns. Neatentia in ceea ce priveste implementarea legilor demonstreaza ca inca mai avem un drum lung de parcurs pina la standardele europene referitoare la integritatea deciziilor administrative si a politicii anticoruptie, raportul Uniunii Europene in ceea ce priveste starea justitiei fiind corect.

Educatia in spiritul legii trebuie consolidata

Obiectul unei avertizari in interes public este reprezentat de:
infractiuni de coruptie, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, infractiunile de fals si infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, practici sau tratamente preferentiale ori discriminatorii, incalcarea prevederilor privind incompatibilitatile si conflictele de interese, folosirea abuziva a resurselor materiale sau umane, partizanatul politic in exercitarea prerogativelor postului, cu exceptia persoanelor alese sau numite politic, incalcari ale legii in privinta accesului la informatii si a transparentei decizionale, incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice si finantarile nerambursabile, incompetenta sau neglijenta in serviciu, evaluari incorecte ale personalului, incalcari ale procedurilor administrative sau stabilirea unor proceduri interne cu nerespectarea legii, emiterea de acte administrative sau de alta natura care servesc interese de grup sau clientelare, administrarea defectuoasa sau frauduloasa a patrimoniului public si privat, incalcarea altor dispozitii legale care impun respectarea principiului bunei administrari si cel al ocrotirii interesului public.
Avertizarea trebuie facuta cu buna credinta. Adoptarea unui document cu privire la Politica Interna are drept scop crearea si mentinerea unui mediu de munca unde oamenii - fie ca sint angajati ai Consiliului Local al Municipiului Braila, ai Consiliului Judetean Braila, ai Institutiei Prefectului Judetului Braila, fie ca sint furnizori, contractanti, consilieri sau persoane din comitetele si comisiile ce functioneaza pe linga aceste institutii - sa se poata pronunta in legatura cu practici abuzive sau de administrare necorespunzatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro