Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prefectul Mitroi face apel la populatie

Gripa aviara este o boala virala care afecteaza curcile, ratele, gistele, potirnichile, fazanii, gainile, pasarile acvatice si cele migratoare. Boala se raspindeste repede si afecteaza un numar mare de pasari, mortalitatea poate ajunge pina la 100% din efectiv.
Porcul si probabil si alte specii contacteaza infectia, dar nu se imbolnavesc si nu prezinta manifestarile specifice. In schimb, o pot retransmite pasarilor sau, dupa o mutatie genetica, omului sau altor specii.
Pasarile salbatice, in special cele de apa, sint considerate rezervorul si sursa de virusuri pentru influenta aviara.
Infectarea pasarilor domestice se realizeaza direct, pe cale respiratorie si digestiva, sau indirect, prin apa, aer, furaje etc., contaminate de pasarile infectate. Surse de infectie sint si echipamentele, adaposturile sau mijloacele de transport care au fost in contact cu virusul.

Cum se manifesta gripa aviara

Pasarile bolnave nu mai maninca, stau ghemuite cu aripile retrase, au creasta si barbitele de culoare rosu inchis, au scurgeri de secretii din cioc si nari. Pot avea forma digestiva, care se manifesta in principal cu diaree de culoare verzui sau forma respiratorie, care se manifesta prin "umflarea" capului, gitului si pieptului, care determina tuse si respiratie zgomotoasa. Pot aparea si forme nervoase (mai rare) cu tremuraturi ale capului si gitului, contractii ale muschilor si paralizii.
Pentru eliminarea oricarui risc insa, specialistii recomanda crescatorilor sa anunte medicul veterinar la orice caz de imbolnavire sau moarte a pasarilor.
Toate pasarile trebuie tinute inchise in curti pentru a se evita contactul cu pasarile din alte gospodarii sau cu pasarile salbatice. Este interzisa prezenta gistelor sau a ratelor pe luciul de apa.
O atentie deosebita trebuie acordata copiilor. Ei nu trebuie lasati sa se joace cu pasarile vii sau cadavrele de pasari.
Prefectul judetului Braila, Nicolae Mitroi, totodata seful Comandamentului Antiepizootic Judetean face apel catre populatie sa respecte cu strictete normele impuse de specialistii veterinari si sa trateze cu toata seriozitate masurile impuse, "pentru a se proteja pe sine si pe cei din jur, impotriva aparitiei si raspindirii virusului gripei aviare". El roaga populatia de la sate sa inchida pasarile in curti, aceasta fiind cea mai simpla, dar cea mai eficienta masura de prevenire. Mitroi mai anunta si ca toate tirgurile si oboarele de animale ramin inchise pina la noi ordine.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii