Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prefectul Brailei ataca Primaria Galati

Dupa ani de zile in care au dat din gura, si au comentat in fel si chip, si, pina la urma, au ridicat din umeri a neputinta, in sfirsit, autoritatile brailene fac un pas concret, in incercarea de intrare in legalitate, in problema catierului Siret, construit pe cele 1.000 de ha de pe raza judetului Braila, care au fost trecute in administrarea municipalitatii galatene. Prefectul judetului, Nicolae Mitroi, s-a tinut de cuvint, a pus piciorul in prag si a inceput procedurile legale, pentru contestarea in instanta a legalitatii actelor emise pentru blocurile din cartierul Siret. Potrivit declaratiilor acestuia, deja a fost demarata procedura prealabila, mai exact, a fost inaintata Primariei Galati o solicitare de revocare a documentelor de urbanism emise pentru blocurile ce se inalta, de ani de zile, pe mia de hectare, fara ca vreo autoritate din Braila sa-i intrebe pe constructori de sanatate. Subprefectul Mircea Fudulaiche ne-a dat ieri mai multe amanunte, cu privire la continutul acestei solicitari inaintate Primariei Galati: "Prin adresa cu nr. 201/11 ianuarie 2007, am solicitat Primariei Galati revocarea documentelor de urbanism emise nelegal pentru zona respectiva - si ne referim la 6 certificate de urbanism si, respectiv, 6 autorizatii de construire emise cu incalcarea principiilor teritorialitatii, stabilite prin lege organica si incalcarea competentei materiale de eliberare de autorizatii de construire, reglementate de Legea 50. In adresa amintita am mai precizat ca autoritatea competenta pentru emiterea acestor documente este Consiliul Judetean Braila. Pe aceasta baza legala, am solicitat revocarea documentelor amintite si parcurgerea etapelor pentru emiterea acestor acte in conformitate cu prevederile legale".

"Cred ca vom astepta cele 30 de zile, pentru a vedea raspunsul autoritatilor galatene si a ne dovedi si buna credinta"

L-am intrebat pe subprefectul Fudulaiche in cit timp trebuie sa raspunda Primaria Galati, la adresa trimisa de Prefectura Braila: "Noi puteam face procedura prealabila, potrivit legii, cu 10 zile inainte de a depune actele la instanta. Pe de alta parte, se poate considera ca adresa noastra este o petitie, la care termenul legal pentru raspuns este de 30 de zile. Decizia finala va fi luata, bineinteles, de domnul prefect, in privinta momentului in care depunem actele in instanta, insa, deocamdata, cred ca vom astepta cele 30 de zile, pentru a vedea raspunsul autoritatilor galatene si a ne dovedi si buna credinta".
Amintim ca, in luna decembrie, prefectul Mitroi declara ca nu i se pare o solutie potrivita initierea unei propuneri de Hotariri de Guvern, prin care sa se anuleze hotarirea anterioara care perfecta transferul suprafetei amintite, de pe raza judetului Braila, in administrarea municipalitatii galatene - varianta propusa de deputatul PD Horia Vasioiu. Reprezentantul Guvernului in teritoriu sustinea atunci ca exista o cale mult mai buna de urmat, aceea a instantei, prin care sa se constate nulitatea tuturor actelor si avizelor date de autoritatile galatene, asupra unui teren care se afla pe raza administrativ-teritoriala a judetului Braila, mai exact, a localitatii Vadeni. El aprecia, la acel moment, ca "multa vreme am tot invirtit problema asta, precum porcul, dovleacul", si a promis demararea demersurilor pentru constatarea nulitatii tututor autorizatiilor de construire si certificatelor de urbanism care au fost emise pina acum si in baza carora s-au ridicat blocurile din cartierul Siret.
In contextul in care instanta va da cistig de cauza Prefecturii Braila, se va recunoaste in mod automat competenta autoritatilor brailene asupra celor 1000 de ha pe care s-a construit cartierul Siret. Pe linga faptul ca asta implica recunoasterea competentei autoritatilor in domeniul inspectiei in constructii, o sentinta a instantei care accepta actiunea Prefecturii ar insemna implicit si recunoasterea faptului ca taxele si impozitele din raza cartierului Siret trebuie colectate de autoritatile din judetul Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii