* consilierii județeni au aprobat, recent, valoarea actualizată a finanțării pentru reabilitarea unei porțiuni din DC59, DJ212A-Blasova, proiect realizat prin PNDL 2 * discutăm despre un rest de executat actualizat de 13.053.017,47 lei cu TVA, din care 2.564.238,89 lei cu TVA de la bugetul de stat * șeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că în prezent se lucrează la acest segment de drum și că proiectul va fi încheiat la anul, fără probleme
Sectorul de drum rămas nereabilitat din DJ212A-Blasova va fi gata anul viitor, dă asigurări președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac. Acesta este vizat în cadrul unui proiect finanțat prin etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Recent, consilierii județeni au aprobat o modificare a valorii acestui proiect, ca urmare a aplicării prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 15/2021, ce reglementează anumite situații ca urmare a creșterii prețurilor la energie și la materiale.
Astfel, potrivit raportului proiectului de hotărâre, indicatorii tehnico economici în cazul acestui obiectiv investițional au fost aprobați inițial (în aprilie 2020) la valoarea de 19.576.731,49 lei cu TVA, din care construcția plus montajul 18.902.862,19 lei cu TVA. În prezent, valoarea totală actualizată a proiectului este mai mică: 16.727.777,09 lei cu TVA din care rest de executat actualizat 13.053.017,47 lei cu TVA. Practic, potrivit datelor aflate la mapa consilierilor, valoarea de finanțare de la bugetul de stat este 5.895.515,17 lei cu TVA, din care rest de executat 2.564.238,89 lei cu TVA, iar finanțarea de la bugetul local este 10.832.261,92 lei cu TVA din care 10.488.778,58 lei cu TVA pentru lucrările ce au mai rămas de făcut.
Așa cum am precizat, Consiliul Județean Brăila beneficiază de finanțare prin PNDL pentru acest obiectiv de investiții. Pe 30 aprilie 2020, CJ a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea DC 59, DJ212A-Blasova, km 0 plus 000 - km 11 plus 000. Potrivit legislației, după încheierea contractelor de achiziție, precum și a actelor adiționale la acestea (dacă este cazul), beneficiarii actualizează corespunzător devizul general, îl aprobă prin hotărâre de consiliu județean și îl transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminstrației, însoțit de contractele de achiziții publice și actele adiționale. Totodată, devizul general întocmit la faza de proiectare studiu de fezabilitate și la faza documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (în cazul intervențiilor la construcția deja existentă) se actualizează tot prin grija beneficiarului, ori de câte ori este necesar, dar în mod obligatoriu doar în câteva situații: după finalizarea procedurilor de achiziție publică, rezultând valoarea de finanțare a obiectivului de investiții, precum și în situația în care punerea în aplicare a unor noi prevederi fiscale influențează valoarea investiției. Situație în care aceasta se reface prin grija și pe răspunderea beneficiarului, fără a fi necesară reluarea procedurii de aprobare a noii valori rezultate. Astfel, în baza prevederilor OG nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscale, proiectantul a elaborat Devizul general actualizat, ca urmare a încheierii procedurilor de achiziție publică, rezultând noi valori de finanțare de la bugetul de stat și de la bugetul local.
Drumul va fi gata în 2022
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că au început deja lucrările la acest sector de drum, cu precizarea că acolo se va turna beton și că toată intervenția va fi încheiată undeva în 2022.
”Da, au început lucrările, se poate și verifica. Noi sperăm ca la anul să îl terminăm. Din câte știu eu, au terminat doar stratul de piatră și fundație și o să înceapă acum stratul de beton. Acolo o să fie din beton, nu asfalt, exact cum este magistrala mare. Suntem la zi cu plățile, suntem la zi cu graficul de lucrări. La anul, avem speranța să îl finalizăm. Este ultimul proiect de pe PNDL 2 pe care o să îl încheiem la anul, fără niciun fel de probleme”, a declarat Chiriac.
Potrivit șefului CJ Brăila lucrările sunt executate de firma gălățeană ”Firogal”. Prețul contractului încheiat între CJ și această societate în 24 decembrie 2020 a fost de 12.650.746,62 lei la care se adăuga TVA de 2.403.641,85 lei. Potrivit respectivului contract, executantul și-a luat obligația să realizeze lucrările în termen de 18 luni de la data comunicată în ordinul de începere a lucrărilor, emis de către achizitor.
Reamintim că în luna aprilie 2020, consilierii județeni au aprobat majorarea acestei investiții de la o valoare totală de 12.795.608,21 lei cu TVA, la 19.576.731,49 lei cu TVA. Și atunci schimbarea a avut la bază intrarea în vigoare a OUG 114/2018, ale cărei prevederi vizau majorarea tarifului unitar orar pentru sectorul de construcții. La vremea respectivă, consilierul județean PND Cătălin Iordache atrăgea atenția că acest sector de drum a ajuns să fie distrus de către utilajele celor care desfășoară activități agricole în zonă. Chiriac a dat asigurări atunci că se va solicita Poliției Rutiere limitarea mașinilor cu tonaj mare în zonă, sau chiar introducerea unei taxe suplimentare.