Mergi la conţinutul principal

Preţ exorbitant pentru o sculptură a lui Brâncuşi

Una dintre cele mai semnificative opere brâncuşiene aflată pe teritoriul românesc, "Cuminţenia Pământului" - parte a unei colecţii bucureştene particulare - a fost pusă în vânzare şi prezentată ieri în cadrul expoziţiei private dedicate avangardei româneşti "Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display", organizată de către Artmark cu prilejul vizitei unor importanţi colecţionari internaţionali, informează casa de licitaţii într-un comunicat transmis Agerpres.
Opera face în prezent obiectul mai multor oferte de achiziţie, unele aparţinând unor colecţionari români, altele provenind de la colecţionari şi instituţii culturale internaţionale. Întrucât capodopera este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat în 3 septembrie procedura de înştiinţare a Ministerului Culturii în vederea exerciţiului preempţiunii, conform obligaţiilor legale.
Potrivit comunicatului, notificarea statului român de către Casa Artmark cu privire la punerea în vânzare a sculpturii lui Brâncuşi, drept răspuns la ofertele existente în piaţa internă şi în cea internaţională, creează acestuia ocazia de a păstra şi muzealiza importanta capodoperă.
Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filozofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.
"Cuminţenia Pământului" a fost cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist, confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat.
Actualmente sculptura, realizată în calcar crinoidal - primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului, este evaluată la suma de 20 milioane de euro.
Cea mai importantă tranzacţie recentă a unei opere de Brâncuşi este adjudecarea în 2009 de către Casa Christies din Paris a sculpturii în lemn "Madame L.R." pentru preţul de 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse).
Ultima vânzare a unui Brâncuşi, petrecută tot la Casa Christies, de data aceasta la New York, în iunie 2014, s-a soldat cu 5,4 milioane de euro pentru un simplu studio în gips al viitoarei capodopere "Sărutul".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu