• ampla acţiune de ieri a făcut parte dintr-un exerciţiu organizat de ISU Brăila, în condiţiile în care existenţa uriaşelor rezervoare de păcură face din Sucursala Electrocentrale de la Chiscani un obiectiv de risc major pentru producerea unor dezastre • cu această ocazie, şefii ISU au vrut să verifice cât de bine sunt puse la punct planurile de intervenţie şi cât de bine se acţionează în teren în baza acestor planuri
Pompierii brăileni, dar şi alte forţe de intervenţie specializate în combaterea efectelor unor situaţii de urgenţă, precum Ambulanţa, Jandarmeria, Poliţia, pompierii voluntari din Chiscani sau Garda de Mediu, au participat, ieri, la un amplu exerciţiu derulat în incinta Sucursalei Electrocentrale Chiscani a Societăţii “Complexul Energetic Oltenia”. Este vorba, practic, de o unitate care, deşi în prezent se află în conservare, încă mai deţine obiective cu risc major de producere a unor dezastre. Uriaşele rezervoare în care se depozita păcura folosită de fosta termocentrală se numără printre aceste obiective. De altfel, scenariul exerciţiului de ieri a avut în prim-plan tocmai respectivele rezervoare.
Conform scenariului, în timpul executării unor lucrări de curăţire a unui rezervor în care a fost depozitată păcură a avut loc o explozie urmată de incendiu. Explozia produsă a avut ca efect avarierea rezervorului şi incendierea acestuia, precum şi avarierea rezervorului alăturat, existând pericolul de extindere a incendiului la acesta. Din cauza norului de fum dens care se degajă există riscul intoxicării personalului de pe amplasamentul societăţii şi a populaţiei din afara amplasamentului aflată pe direcţia de deplasare a norului. S-a introdus în ecuaţie şi existenţa unor condiţii meteo neprielnice, cu vânt puternic şi temperaturi ridicate, aspecte care, într-o situaţie reală, ar duce automat la activarea planurilor de intervenţie şi la emiterea semnalelor de alarmă la dezastre.
Pompierii au acţionat, ieri, începând cu ora 10.00, în incinta societăţii comerciale, împroşcând cu apă rezervoarele de păcură, la acţiune participând şi cei câţiva angajaţi pe care îi mai are în prezent Sucursala Electrocentrale Chiscani. Complementar cu exerciţiul desfăşurat în incinta unităţii, s-a mai adăugat la scenariu şi un accident auto care s-ar fi produs pe fondul vizibilităţii scăzute provocate de norul de fum. Aici au intrat în scenă membrii echipei de descarcerare a ISU Brăila, precum şi cadrele medicale ale Ambulanţei, care au intervenit pentru scoaterea victimelor din maşina distrusă şi acordarea primului ajutor.
Potrivit unui comunicat de presă emis de ISU “Dunărea” Brăila, exerciţiul de ieri şi-a propus mai multe obiective, după cum urmează: “Verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, avându-se în vedere Planul de Urgenţă Externă al Societăţii Complexul Energetic Oltenia - Sucursala Electrocentrale Chiscani; antrenarea tuturor structurilor din cadrul Sistemului judeţean cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a celorlalte servicii care îndeplinesc funcţii de sprijin pe timpul producerii situaţiilor de urgenţă; asigurarea cooperării eficiente a forţelor participante şi conducerii operative a acţiunilor de intervenţie; punerea în aplicare a sistemului informaţional decizional privind alarmarea, alertarea, notificarea, transmiterea datelor, informaţiilor şi prelucrarea acestora celor interesaţi.
S-a mai urmărit, de asemenea, realizarea acţiunilor şi măsurilor ulterioare pentru reabilitarea şi restabilirea stării de normalitate; antrenarea personalului privind aplicarea procedurilor operaţionale de intervenţie pentru salvarea persoanelor aflate în zona producerii accidentului şi realizarea cooperării cu structurile abilitate să desfăşoare intervenţii potrivit domeniului de competenţă; realizarea legăturilor pentru conducere, informare şi cooperare, începând cu sectoarele de intervenţie, centralizarea datelor, întocmirea rapoartelor şi transmiterea acestora; antrenarea în lucrul cu tehnica de intervenţie şi respectarea măsurilor de tehnica securităţii muncii şi de prevenire a accidentelor pe timpul intervenţiei; verificarea, cunoaşterea şi aplicarea de către populaţie a regulilor de protecţie în astfel de situaţii”.