Mergi la conţinutul principal

Potenţialul de dezvoltare în România este enorm, dacă se rezolvă cu transparenţa

"Dacă vă întrebaţi de ce am spus ce am spus la Bursa de Valori, de ce mă pronunţ adeseori cu privire la statul de drept, este pentru că prima întrebare pe care mi-o adresează un potenţial investitor american este: «Voi fi tratat în mod echitabil în România? Se aplică legile statului de drept? Există decizii predictibile cum sunt în SUA, în Slovenia, în Germania, în Cehia?» Dacă veţi face schimbările despre care am tot vorbit, veţi atrage investiţii străine. De ce? Pentru că România este un mediu extraordinar pentru a atrage investiţii, costul cu forţa de muncă este scăzut, românii sunt foarte talentaţi şi calificaţi. Şi de asemenea piaţa de capital nu este suficient exploatată. Potenţialul de extindere şi dezvoltare este enorm, dacă se rezolvă problemele legate de transparenţă. Ştiu că este foarte enervant, dar am să spun aceasta până plec de la post", a spus Gitenstein întrebat despre posibile investiţii americane în România
Gitenstein a subliniat că autorităţile americane nu au capacitatea de a dirija investiţiile private către un anume stat, dar pot susţine România să creeze un mediu de afaceri favorabil.
"Nu ştiu cum este în alte state, dar noi, în SUA, nu avem capacitatea de a dirija investiţiile private într-un alt stat. Aceasta este o decizie privată, pe care o ia fiecare companie, pe baza analizelor sale. Capitalul este în general foarte flexibil şi volatil, el se poate muta în orice colţ al lumii. Mai ales în SUA, el se deplasează acolo unde profiturile sunt cele mai mari. Un investitor american se poate îndrepta la fel de bine către Slovenia, Bulgaria, Ungaria, dar şi către România. Nu am cum să influenţez o astfel de decizie, în afara faptului de a încuraja România pentru a crea cel mai favorabil climat pentru investiţii", a explicat Gitenstein.
Ambasadorul a menţionat că investiţiile americane directe în România continuă să crească, iar începând din 2008 companiile americane au anunţat planuri de investiţii în România de 1,2 miliarde dolari.
El a amintit că peste 100 de mari companii americane sunt prezente în România, având în total 15.000 de angajaţi.
Ambasadorul a adăugat că, de fapt, ceea ce comunitatea internaţională doreşte să vadă este faptul că hotărârea de reformare vine din interiorul României, şi nu din afara ţării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro